Rendement en duurzaamheid gaan vaak samen

Fintessa Vermogensbeheer zoekt het best mogelijke rendement voor zijn cliënten. Hoewel duurzaamheid daarbij niet het belangrijkste criterium is, bekijken de beheerders aandelen wel door een duurzame bril, omdat bedrijven die duurzaam werken daar vaak door beleggers voor worden beloond, en dus een beter rendement maken.

 

Nadruk op de lange termijn

Martine Hafkamp, directeur van Fintessa Vermogensbeheer, laat zich niet graag leiden door hypes, en dat geldt ook voor duurzaamheid. “Natuurlijk hebben wij onze ethische normen, maar die zijn niet van de laatste tijd, die hebben we al veel langer. Ook gaan we er allang vanuit dat een goed geleid en verantwoord bedrijf dat om zijn mensen, klanten en het milieu geeft, veerkrachtiger is en op den duur beter presteert dan een soortgelijk bedrijf dat geen duurzaamheidsnormen hanteert. Een simpel voorbeeld: geen verspilling leidt tot lagere kosten en dus hogere winsten.”

Maar Fintessa let in zijn beoordeling van een bedrijf vooral op de lange-termijn-doelstellingen: “Beleggen doe je voor de lange termijn. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben ook een lange-termijn-visie. Zij liggen er, net als beleggers zouden moeten doen, niet wakker van als het financieel een paar kwartalen tegen zit. Kwaliteit komt op den duur altijd boven drijven.”

 

Geen specifieke duurzaamheidscriteria

Fintessa heeft geen specifieke duurzaamheidscriteria geformuleerd. “Ons belangrijkste uitgangspunt is spreiding, daarmee wordt het meeste risico voorkomen,” zegt Martine Hafkamp. “Bij de keuze voor een aandeel kijken we natuurlijk wel naar het duurzame karakter van het bedrijf, maar de waardering van een aandeel binnen zijn sector is voor ons belangrijker.” Er zijn echter wel degelijk no-go’s voor Fintessa: het belegt niet in de wapen- en sigarettenindustrie.

 

Oppassen met duurzaamheid als hype

De laatst tijd staat het rendement bij ‘groene’ bedrijven volgens Hafkamp onder druk. “Door de grote vraag naar deze bedrijven, is de waardering inmiddels aan de hoge kant. Nu de rente oploopt, krijgen de koersen van dit soort bedrijven het extra zwaar. Dit betekent dat voor de korte termijn het rendement laag of zelfs negatief kan zijn.”

Fintessa beheert een wereldwijd gespreide effectenportefeuille, en zoekt naar aandelen met een gezonde verhouding tussen risico en rendement, dat geldt ook voor duurzame aandelen. Zo belegt het in Volkswagen. “Dit bedrijf werd een paar jaar geleden nog verguisd wegens de sjoemelsoftware. Inmiddels elektrificeert de autofabrikant het hele wagenpark en wordt het qua duurzaamheid hoger ingeschat dan Tesla! En dat terwijl de waardering nog een stuk lager is.”

 

Duurzaamheid verdwijnt niet meer

Wet- en regelgeving duwen beleggingsinstellingen volgens Hafkamp steeds meer richting duurzaamheid. Ze vindt dat dit, zeker wat betreft de energietransitie, niet moet worden overhaast. “Het leidt mijns inziens gemakkelijk tot ongewilde excessen. Wordt de wereld er beter en groener van als bijvoorbeeld Shell zijn olie-gerelateerde activiteiten staakt of verkoopt? Shell staat nog enigszins onder toenemende maatschappelijke druk om te verduurzamen, maar de kans is groot dat een mogelijke koper het minder nauw met de milieuregels zal nemen.”

Ga naar Fintessa.nl voor meer informatie.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.