Ademwerk als onderdeel van psychosociale behandelmethodes

 

Recent wetenschappelijk onderzoek* uit Australië laat zien dat ademwerk een positief effect heeft op mensen met een angststoornis. Onderzoekers hopen hiermee de weg vrij te maken voor ademinterventies als onderdeel van behandelmethodes bij angststoornissen. Ook bij andere psychosomatische en psychosociale klachten kan het werken met, en aan de ademhaling veel doen, weet Mischa Blaak, verpleegkundig specialist GGZ en ademcoach. Zowel in het behandeltraject als preventief.

 

Onderzoek

“Ieder persoon en iedere klacht is natuurlijk anders”, vertelt Mischa, “maar in de regel zie ik veel mensen die te hoog en te oppervlakkig ademhalen.” Logisch, verklaart ze, “want de emotionele staat waarin iemand verkeert is veelal verbonden met zijn of haar ademhalingspatroon. Door die te onderzoeken en onder controle te krijgen, kun je negatieve emotionele gevoelens afremmen en de emotionele staat van zijn reguleren.”

 

Wetenschappelijke onderbouwing en ademwerk

Om ademhalingstechnieken actief te kunnen toepassen om anderen te helpen is opleiding nodig, benadrukt ze. “En zeker bij verdiepend ademwerk, ook een psychologische achtergrond. In het werken met de ademhaling kunnen namelijk herinneringen loskomen of forse emoties, waar de juiste begeleiding bij nodig is.” Mischa is dan ook groot voorstander van wetenschappelijke onderbouwing voor de inzet van ademwerk. Een ontwikkeling die ze al meer terugziet in de (geestelijke) gezondheidszorg, maar die desalniettemin nog breder toegepast kan worden.

 

Gezondheidszorg

Met het project Journey of Serene, een creatieve samenwerking waarbij ademwerk, muziek en meditatie samenkomen, laat ze (onder meer) gezondheidszorgmedewerkers kennismaken met de meerwaarde van ademhalingstechnieken. “Door dit zelf te ervaren wordt het makkelijker en interessanter om ademhalingsoefeningen in de dagelijkse praktijk toe te passen. Binnenkort organiseren we een sessie op een congres voor verpleegkundig specialisten. Een mooie ontwikkeling, die laat zien dat de gezondheidszorg hier steeds meer open voor gaat staan.”

 

Rust en ruimte

In zowel de behandeling als preventie van psychosociale klachten kan het werken met de ademhaling veel doen, vertelt Mischa. “Een grote groep mensen kampt bijvoorbeeld met burn-out klachten. Een patroon van overbelasting dat, indien dit niet goed wordt aangepakt, weer kan leiden tot psychische klachten. Door hier al begeleiding te bieden in de vorm van ademhalingstechnieken kunnen mensen meer vertrouwen krijgen in hun lichaam en kan erger worden voorkomen. Ademwerk kan de verbinding tussen lichaam en geest verbeteren, waardoor er letterlijk rust en ruimte ontstaat om klachten aan te pakken. Vervolgonderzoek is nodig om ademwerk een meer structurele plek te kunnen geven in de behandeling van psychische klachten.“

 

“Nogmaals”, benadrukt Mischa, “het is altijd en-en. Ademwerk kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande evidence-based behandeltechnieken.”

 

Meer informatie over Mischa, haar psychologie- en ademwerk en Journey of Serene vind je op https://www.mischablaak.com.

 

*Breathwork Interventions for Adults with Clinically Diagnosed Anxiety Disorders: A Scoping Review: https://www.mdpi.com/2076-3425/13/2/256

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.