Pas op bij een hoog cholesterol in de familie

Pas op bij een hoog cholesterol in de familie

Deze zomer waren we als stichting LEEFH aanwezig op het Milan Summer Festival in het Zuiderpark in Den Haag. Een festival met fijne muziek, dans, (groeps-) wandelingen en heel veel lekker eten. Een aanrader!

 

Op het festivalterrein was een gezondheidsplein ingericht. Tijdens drukbezochte presentaties ging het in zomerse sferen over diabetes, hoog cholesterol en gezond eten. Bezoekers konden tevens suiker laten prikken bij de Diabetesvereniging en bloeddruk meten via apparaten van de Hartstichting. Verder waren artsen van het LangeLand Ziekenhuis aanwezig om BMI (verhouding lengte en gewicht) en heupomtrek te meten. Met de uitkomsten van de metingen was er genoeg om over te praten. Verschillende bezoekers stelden ons vragen over cholesterol, zoals:

 

Waarom al die aandacht voor verhoogd cholesterol?

In het kort: cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het is dus nodig. Zonder cholesterol kunnen mensen niet leven. Maar bij een hoog cholesterolgehalte hoopt het zich op in de wanden van bloedvaten. Dan ontstaat er aderverkalking en loop je meer risico op (vroegtijdige) hart- en vaatziekten en zelfs op vroeg overlijden.

 

Wat zijn de oorzaken van verhoogd cholesterol?

Een verhoogd cholesterol kan meerdere oorzaken hebben. Voeding bijvoorbeeld, zoals het eten van veel verzadigd vet. Daarnaast kan overgewicht de stofwisselingsprocessen in het lichaam verstoren. Vooral bij veel buikvet neemt het cholesterolgehalte toe. Ook diabetes kan leiden tot ongunstige cholesterolwaarden.

 

Daarnaast is bij ongeveer op 1 op de 300 Nederlanders de oorzaak van het verhoogde cholesterol erfelijk: het ligt vast in het DNA.  We spreken dan van familiaire hypercholesterolemie (kortweg ‘FH’).

 

Familiaire Hypercholesterolemie (‘FH’) en dan?

Wordt FH vastgesteld door DNA-onderzoek, dan is dit in overleg met je (huis)arts goed behandelbaar. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van cholesterolverlagende medicijnen en een leefstijladvies. Er geldt hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

 

Omdat familieleden (ouder, broer, zus en kinderen) 50% kans hebben ook FH te hebben is het belangrijk dat zij ook DNA-onderzoek laten doen. In Nederland is dit heel goed geregeld en kosteloos voor familieleden als zij zich op een zogenaamde mutatie laten testen die in de familie is ontdekt.

 

Meer informatie?

Ga naar www.leefh.nl voor meer informatie of wellicht spreken we elkaar op een volgend festival.

 

Dennis Boor
Directeur van stichting LEEFH

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.