Functioneel ademen voor fysiek en mentaal welzijn

Door stress, prikkels en (werk)druk ademen we helaas vaak ongemerkt verkeerd. Hierdoor ontstaat er spanning in ons lichaam, gaat er kostbare energie verloren en zijn we vatbaarder voor stress. Marleen Bontekoe van Studio Balans legt uit wat het belang is van een goede basisademhaling voor je gezondheid.

 

Veel mensen ademen disfunctioneel, vertelt ademexpert Marleen. “Ze ademen meer lucht dan op dat moment nodig is. Hierdoor gaat veel koolstofdioxide (CO2) verloren, dat het lichaam nodig heeft om zuurstof af te kunnen geven aan de cellen. Om het verlies aan CO2 te compenseren, vernauwen je bloedvaten en luchtwegen, wat vervelende klachten kan geven.” De ademhaling weer blijvend reguleren lukt meestal niet door af en toe een ademoefening te doen of heftige technieken toe te passen. “Beter kun je ervoor zorgen dat je basisademhaling gezond is”, adviseert ze, “zodat je weer ontspannen kan ademen zonder erbij na te hoeven denken.

 

Ingesleten gewoontes afleren
Een gezonde basisademhaling aanleren kost tijd, weet Marleen uit ervaring. Na de diagnose ‘chronische hyperventilatie’ gaat ze op zoek naar een ademcoach om haar oppervlakkige ademhaling weer onder controle te krijgen. “Ik begon mijn adem te hertrainen met Conscious Breathing en de Buteyko-methode. Langzaam maar zeker verdwenen mijn klachten.” Vanuit deze ervaring en kennis start Marleen met Studio Balans, waarmee ze mensen leert om weer functioneel en ontspannen te ademen. “Echt goed leren ademen kost tijd, omdat je diep ingesleten gewoontes moet afleren. Wanneer je dit echter onder de knie hebt, heb je hier de rest van je leven profijt van.”

 

Functioneel ademen voor zorgmedewerker én patiënt

De trainingen en workshops die Marleen toepast richten zich vooral op het aanleren van gezonde, functionele ademgewoontes en het lichaam toleranter maken voor koolstofdioxide. “De tolerantie van het lichaam voor CO2 bepaalt hoe vaak en hoe snel je ademt. Door de tolerantie te verhogen, zorg je ervoor dat nieuwe ademgewoontes ook blijvend zijn.” De Training Adem in Balans duurt gemiddeld tien weken en is geschikt voor iedereen die weer gewoon, goed wil leren ademen.

“Als we specifiek naar de zorg kijken, kan dit ervoor zorgen dat je als arts of zorgmedewerker gedurende de dag geconcentreerder bent, fitter en minder vatbaar voor stress. Patiënten kan het helpen om mentaal beter met ziekteprocessen om te gaan en weerbaarder te worden op momenten dat het fysiek even niet meer gaat. Met een gezonde, functionele basisademhaling vergroot je dus je fysieke en mentale welzijn.”

 

Meer informatie over de ademtrainingen en -workshops: www.studio-balans.nl. Hier kun je je ook inschrijven voor een gratis webinar en de Adem in Balans-podcast beluisteren.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.