Onderdrukte emoties: de motor achter chronische pijn - Clique Media BV
chronische pijn

Chronische pijn wordt vaak plaatselijk behandeld, maar wat nou als de oorzaak van de pijn zich helemaal niet in je rug, nek of schouders bevindt? Wat als de échte oorzaak in het sturende orgaan van dit alles ontstaat, in het brein? Zijn we dan niet al jaren met symptoombestrijding bezig?

Tot dat inzicht kwam de Amerikaanse arts en professor in de revalidatiegeneeskunde dr. John Sarno toen zijn patiënten na behandeling consequent terug bleven komen. Opmerkelijk was dat de pijn tussentijds verschoof. De rugpijn van een paar maanden geleden was overgaan in tinnitus, een stijve nek of voetpijn. Terwijl daar lichamelijk helemaal geen aanleiding voor was. Geen gehoorschade, geen slechte houding of overbelasting. Kerngezonde mensen met extreme pijnklachten. Hoe kán dat toch? 

Pijn als afleidingsstrategie 

Omdat je brein de pijnveroorzaker is. Door jou te laten geloven dat je een zwakke plek hebt en daar pijn naartoe te sturen, probeert je brein je aandacht af te leiden van alle negatieve, onderdrukte emoties die je diep vanbinnen ervaart. Emoties die je niet meer bewust kunt voelen en opgeslagen liggen in je onderbewuste. Bij mensen met chronische pijn zijn het er zoveel dat je brein ze niet meer kan verwerken. Gevaar, denkt je brein. Met als gevolg dat iedere keer wanneer een onderdrukte emotie naar je bewustzijn komt, je brein je afleidt met een pijnprikkel. Waarom? Omdat het je wil beschermen tegen die angstige emoties. 

Emoties leren ontladen  

Mensen met chronische pijn hebben een overprikkeld zenuwstelsel waardoor alle stressresponses continu aanstaan. Om de pijn op te heffen, moet het zenuwstelsel gekalmeerd worden. Hoe? Door het te leren dat emoties niet gevaarlijk zijn. Op het moment dat je alle emoties – goed én slecht – er laat zijn, kun je ze ontladen en sla je ze niet op in je lichaam. Dit maakt de pijnprikkel overbodig en daardoor houdt de pijn op te bestaan. Tegelijkertijd dienen nieuwe, neurologische verbindingen te worden gemaakt. Nieuwe overtuigingen waarmee je niet langer op het pijnlichaam focust, maar op een pijnvrij leven zónder angst voor de pijn. Dit proces heet neuroplasticiteit. 

Op het moment dat je alle emoties – goed én slecht – er laat zijn, kun je ze ontladen en sla je ze niet op in je lichaam. Dit maakt de pijnprikkel overbodig en daardoor houdt de pijn op te bestaan.

CPC®-methode 

Jan van Rosmalen brengt als The Chronic Pain Coach al deze kennis en inzichten samen in de CPC®-methode; een 9-weken-programma dat bestaat uit emotionele training, breintraining en persoonlijke coaching. Een methode die de échte oorzaak van chronische pijn aanpakt. Train je brein en stop de pijn! 

https://www.thechronicpaincoach.com/home

 

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte