Vermogensopbouw door investeren in zakelijke hypotheken

Mensen die in vastgoed willen investeren zonder zelf panden aan te kopen, kunnen via vastgoedfinanciering rendement maken. Ze bezitten dan zelf geen vastgoed, maar gebruiken het als onderpand voor een hypothecaire lening aan een ondernemer. Dat kan rechtstreeks, maar ook via een fonds waarin meerdere mensen gezamenlijk beleggen in een brede portefeuille aan zakelijke hypotheken. Hierdoor ontstaat spreiding van de toch al beperkte risico’s. Mogelijk brengt vraag en aanbod voor vastgoedfinanciering bij elkaar. 

 

“Mogelijk voorziet in een financieringsbehoefte die in de markt is ontstaan omdat banken steeds minder vastgoed willen financieren voor mkb-bedrijven. Hierbij verstrekken private investeerders de financiering van de zakelijke hypotheken. Het is een uitstekende manier om met een aantrekkelijk rendement op een behoudende manier een investering aan te gaan,” zegt Miranda Landkroon, Manager Vermogensopbouw en Fondsmanager bij Mogelijk. 

 

Wat doet Mogelijk precies?  

“Mogelijk verstrekt hypotheken op zakelijk vastgoed, zoals bedrijfspanden, horecapanden en woningen voor de verhuur. De private investeerder leent zijn geld uit en krijgt daar een hypotheek op het vastgoed met een vast afgesproken rentepercentage voor terug. Mogelijk beoordeelt het vastgoed op kwaliteit en zoekt er een of meerdere investeerders bij. Een investeerder deelt niet in waardestijgingen of -dalingen van het vastgoed en loopt wat dat betreft dus beperkt risico. Een ondernemer die zijn bedrijfspand hypotheekvrij in zijn bezit heeft en werkkapitaal nodig heeft, kan daar op deze manier ook financiering voor krijgen. De investeerder neemt eigenlijk de plaats in van een bank en krijgt het recht van eerste hypotheek op zijn naam. Dit is voor de investeerder een grote zekerheid. Mogelijk zorgt vervolgens dat rente en aflossing maandelijks wordt geïncasseerd en op de rekening van de investeerder wordt bijgeschreven.” 

 

De investeerder heeft er dus weinig werk en zorgen aan.  

“Inderdaad. We hebben voor de rechtstreekse investeringen via ons platform ook een Mogelijk Plus arrangement, waardoor eventuele zorgen nog verder verminderen. Mogelijk neemt namelijk tijdelijk het debiteurenrisico over wanneer een ondernemer niet aan zijn of haar verplichtingen voldoet. Als in het uiterste geval veiling van het pand nodig is, regelt Mogelijk dat ook. Omdat we in de regel niet méér financieren dan 70% van de waarde van het pand, heeft bij de zeldzame keren in ons bestaan dat er een veiling nodig was, de investeerder aanspraak kunnen maken op het recht van eerste hypotheek en de volledige leensom teruggekregen. Mogelijk Plus biedt de investeerder dus nog meer rust.” 

 

Wat voor mensen komen bij Mogelijk voor vermogensopbouw?  

“De doelgroep is divers. Een deel is zelf ondernemer of ondernemer geweest. Het zijn altijd mensen met voldoende vermogen, die naar een behoudende belegging zoeken met een aantrekkelijk rendement waar ze weinig omkijken naar hebben. De doelgroep vindt aandelen vaak te riskant en heeft doorgaans affiniteit met vastgoed, maar wil niet alle zorgen die bij het bezit van vastgoed komen kijken.” 

 

Mogelijk heeft ook fondsen opgezet, hoe werken die?  

Het rechtsreeks financieren via ons platform vinden investeerders vaak prettig, omdat ze zelf kunnen kiezen in welk pand ze investeren. Ze hebben zelf de touwtjes in handen maar het kan zijn dat ze achter het net vissen als een ander het object van voorkeur net iets eerder heeft geclaimd. Er zijn mensen die voorkeur hebben voor spreiding en die om die reden liever via een hypothekenfonds beleggen, waarin meerdere zakelijke hypotheken zijn verzameld. In 2022 hebben we het eerste Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds opgericht en sindsdien openen we er elk jaar een stuk of vier. Voor zo’n fonds spreken we van tevoren een looptijd af en zoeken dan deelnemers. Gemiddeld zijn dat er zo’n honderdvijftig per fonds, waarmee we zo’n twintig à dertig miljoen euro ophalen.

 

De minimale inleg is € 100.000,- en de looptijd van een fonds is in de regel vijf jaar. Als de inschrijfperiode voorbij is stellen we met het opgehaalde geld een goed gespreide hypothekenportefeuille samen. We zoeken zoveel mogelijk verschillende locaties, debiteuren en soorten vastgoed, om het beperkte risico dat er al is zoveel mogelijk te spreiden. Deze overzichtelijke manier van geld laten renderen slaat goed aan. Inschrijven gaat makkelijk, en in principe heeft Mogelijk acht weken na sluiting van de inschrijvingstermijn de portefeuille met hypotheken op kwaliteitsvastgoed gevuld. Na die acht weken beginnen de maandelijkse uitkeringen voor de deelnemers. 

 

Hoe is het rendement bij fondsbeleggen?  

“Voor het meest recente fonds is het geprognosticeerd rendement 6,25%. Ook is er een ‘overwinstverdeling’. De rentes waarvoor ondernemers gefinancierd worden liggen net wat hoger dan het rendement dat de belegger ontvangt. We bouwen hiermee gedurende de looptijd een buffer op waarmee we eventuele tijdelijke betalingsproblemen kunnen opvangen. Aan het einde van de looptijd verdelen we de uiteindelijke overwinst. 80% is ten gunste van de fondsbeleggers, 20% is voor Mogelijk Fondsenbeheer. Voor de rechtstreekse investeringen via ons platform is het rendement vergelijkbaar. Het zijn gewoon twee verschillende manieren om op een behoudende manier een aantrekkelijk rendement te behalen. Voor ieder wat wils.” 

 

Is het principe van vastgoedfinanciering bekend en duidelijk?  

“Steeds meer mensen hebben gelukkig van vastgoedfinanciering gehoord. Om ze te laten begrijpen hoe het precies werkt organiseren we regelmatig kennissessies op ons kantoor in Breukelen. Hier zijn alle geïnteresseerden welkom om meer te horen over onze mogelijkheden voor vermogensopbouw. U bent van harte welkom.” 

 

Meer informatie vindt u op www.mogelijk.nl 

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.