Ligt de verantwoordelijkheid van een gezonde leefstijl ook bij de huisarts?

 

Afgelopen jaren zijn er een flink aantal leefstijlcoaches, voedingsdeskundigen en holistisch therapeuten bijgekomen. Je kunt je afvragen waarom dit aantal zo explosief stijgt en hoe nuttig deze functies zijn. Want logischerwijs is de huisarts toch de persoon die een patiënt informeert, stimuleert en adviseert over gezonde voeding en leefstijl. Patiënten met, maar ook zonder aandoening, kunnen zeer gebaat zijn bij het verbeteren van hun leefstijl om zo preventief aan hun gezondheid te werken. Het besef, en ook de vraag naar begeleiding, stijgt. Maar juist die begeleiding kost veel tijd en hoe verhoudt zich dat tot de mogelijkheden in de praktijk van de huisarts als preventie op leefstijl een steeds uitgebreider onderwerp wordt?

 

 

EEN GEZONDE LEEFSTIJL KOST TIJD, EN DAAR LIGT JUIST HET PROBLEEM

Dagelijks krijg ik uiteenlopende cliënten in mijn praktijk. Met klachten variërend van overgewicht, moeite hebben om een volwaardig eetpatroon te volgen, tot opgezette darmen na de maaltijd of simpelweg niet weten dat stress een voedingsstoffen-vreter is en dat dit een geestelijk maar ook lichamelijk effect heeft. Dan neem ik de tijd en ga met de client ‘graven’ in de dagelijkse leefstijl en het voeding,- en slaappatroon.

 

Dan komt de oorzaak voor problematiek vaak snel naar boven. Met een stappenplan gericht op leefstijlaanpassingen (voeding, lichaamsbeweging, slaap, stressniveaus, sociale interacties en gewoonten zoals roken en alcoholgebruik) zie ik in relatief korte tijd vaak enorme verbeteringen. Het kost echter veel tijd en geduld: aanpassingen die in de basis gericht zijn op gedrag, zijn simpelweg niet na een enkel bezoekje in de praktijk gebracht en voor altijd veranderd. De klachten en slechte gewoontes waren er tenslotte ook niet van de een op de andere dag. In mijn praktijk heb ik de mogelijkheid om cliënten langdurig te volgen en bij te sturen, maar is dit ook mogelijk binnen de huisartsenpraktijk? Of zou dit bij uitstek de reden zijn waarom samenwerking steeds belangrijker kan zijn?

 

 

SAMENWERKEN

Wat mij betreft wel! In een ideale wereld werken de huisarts en eerdergenoemde leefstijlcoaches, voedingsdeskundigen en holistisch therapeuten samen. Allereerst moet natuurlijk goed gekeken worden waar de verantwoordelijkheid ligt. Daarna kan gekeken worden welke tijd nodig is om de client te begeleiden, en wie daar de beschikbaarheid voor heeft.

 

Gelukkig is er steeds vaker sprake van die samenwerking! Zelf krijg ik ook weleens cliënten met klachten, waarvan ik weet dat dit niet bij mij thuishoort. Ik zal diegene te allen tijde adviseren naar de huisarts te gaan. Om dat te kunnen doen, voelt heel fijn: was die client niet bij mij naar binnen gestapt, wie weet hoe lang diegene nog met klachten of problemen was door blijven lopen alvorens de stap te hebben genomen naar de huisarts te gaan. Op dit soort momenten besef ik mij des te meer hoe belangrijk het is om die samenwerking intensiever te maken, en te zien waar we elkaar kunnen helpen of versterken om een gezonde leefstijl te stimuleren.

 

Stephanie van der Kreeft

Voedingsadviseur met focus op leefstijl & gewicht (orthomoleculair)

 

www.wayoflijf.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.