Wereldgezondheidsdag our planet our health

Elke 7 april is het wereldgezondheidsdag. Gezondheid is essentieel voor de mens. Gezondheid is verantwoordelijk voor hoe je je voelt op fysiek, emotioneel en lichamelijk vlak. Elk jaar op 7 april staan we jaarlijks even stil bij hoe belangrijk gezondheid voor ons is. Gezondheid is niet zo vanzelfsprekend als dat we soms denken. Vandaar dat deze dag gebruikt wordt om aandacht te vragen voor de gezondheid.

 

Wat is de wereldgezondheidsdag precies?
Wereldgezondheidsdag is een internationale dag met als doel aandacht op te wekken voor de gezondheid in het algemeen. De dag is ook bedoeld om ziektes en armoede aan het licht te brengen. Vaak worden deze dingen vergeten en worden ze los van het onderwerp gezien, maar het feit is dat deze termen wel bepalend zijn voor de gezondheid van de mens. Elk jaar op 7 april is de wereldgezondheidsdag. Dit met de reden dat de WHO is opgericht op 7 april 1948. Elk jaar heeft ook zijn eigen thema met betrekking tot gezondheid. Dit jaar is het thema our planet our health. De WHO wil hiermee de wereldwijde aandacht op dringende maatregelen die nodig zijn om de mens en de planeet gezond te houden en een beweging te stimuleren om samenlevingen te creëren gericht op welzijn.

 

De definitie van gezondheid
Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van een aandoening of handicap, aldus de definitie van de WHO uit 1948. Bij die definitief lag de nadruk vooral op infectieziekten. Tegenwoordig ligt de focus bij gezondheid met name op het verminderen en voorkomen van ziekten zoals kanker, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en mentale aandoeningen. Je ziet dus eigenlijk dat de betekenis van gezondheid veranderen in de loop van de jaren. Daarom heeft Nederlandse onderzoeker Machteld Huber in 2011 gezondheid opnieuw gedefinieerd: ‘’het vermogen om zich aan te passen een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven’’. Deze definitie gaat niet uit van ziekte, maar van het functioneren, kwaliteit van leven en een holistisch mensbeeld. De fysieke, mentale en sociale staat van zijn vormen hierbij een geheel. Een goede gezondheid geeft u de mogelijkheid om belangrijke fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven te realiseren. Denk hierbij aan voor het gezin zorgen, successen behalen op het werk, hobby’s beoefenen, onze batterij opladen en mentaal opgewassen zijn in moeilijke periodes.

 

Wilt u meer weten over de evolutie van gezondheid en in de gezondheidszorg? Ga dan naar: Paul Hartmann, bekend van Veroval® , laat de gezondheidszorg voortdurend evolueren – Clique Media BV

 

Wilt u meer weten over de zorg in het algemeen? Ga dan naar: clique zorg april 2022 – Clique Media BV en lees onze nieuwste zorgeditie.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.