11 april wereld Parkinson dag

Elk jaar op 11 april is het wereld Parkinson dag. De dag waarop James Parkinson geboren is. Hij werd bekend door zijn publicatie (An Essay on the Shaking Palsy) in 1817. Dit heeft ervoor gezorgd dat Parkinson internationaal erkend wordt als ziekte. Met wereld Parkinson dag wordt er aandacht gevraagd voor deze ziekte waar nog steeds zoveel vragen over zijn.

 

Wat is de ziekte van Parkinson nou precies?
De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte waarbij je hersenen je spierbewegingen steeds minder goed sturen. Maar je kunt ook andere problemen krijgen. Een oorzaak van Parkinson is te weinig dopamine. Dit is een belangrijk stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen goed werken. Parkinson is een ziekte die niet te genezen is. Bekende klachten waaraan je Parkinson aan de buitenkant herkent zijn traagheid, stijfheid en beven, maar Parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Bijvoorbeeld trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan. Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas als je ouder bent (tussen de 50 en 70 jaar). Er is ook een groep mensen die Parkinson al voor het 40e levensjaar krijgt. De groep die Parkinson krijgt voor zijn/haar 40e wordt de afgelopen jaren steeds groter. Dit komt doordat klachten steeds sneller worden herkend en op deze manier sneller de constatering wordt getrokken of iemand daadwerkelijk Parkinson heeft.

 

Aan welke klachten herken je Parkinson
Parkinson heeft een heleboel klachten. Het beginnen bij kleine klachten, maar deze klachten zullen zich steeds meer gaan uitbreiden naar grotere en hevigere klachten. De begin klachten zijn meestal dat je stemming omslaat, je vaker slecht slaapt en vermoeid wakker wordt. Nu laten deze klachten niet gelijk alarmbellen rinkelen, dus bij deze klachten stappen mensen niet gelijk naar een huisarts. Pas bij opvallendere klachten zoals beven en moeite hebben met naar de wc gaan, gaan mensen sneller naar een huisarts om te kijken welk probleem er speelt. De ontwikkeling van de ziekte snelheid en symptomen verschilt per persoon. Met de juiste behandeling, die door de jaren heen telkens wordt aangepast, zijn de klachten vaak redelijk te beheersen. Dat neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven.

 

Thema van dit jaar
Dit jaar staat Wereld Parkinson Dag, ieder jaar op 11 april, in het teken van muziek. Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Daarnaast verbindt muziek mensen met en zonder Parkinson met elkaar. Muziek is een prachtig medicijn en helemaal op deze dag waar er toch extra aandacht is voor de ziekte. Muziek brengt positieve emoties mee en op deze manier kunnen mensen zich vandaag nog meer met elkaar verbinden en aandacht vragen voor Parkinson.

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.