20% van de Nederlanders heeft slaaptekort

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]N[/fusion_dropcap]aar eigen zeggen had 20% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder in 2017 slaapproblemen. Ze vallen minder snel in slaap of worden heel vroeg wakker. Deze problemen werden vaker door vrouwen gerapporteerd dan door mannen. Ook ouderen kampen vaker met slaapproblemen dan jongeren. Mensen met lagere inkomens hebben er ook vaker last van dan mensen met hogere inkomens. Dat tonen nieuwe cijfers aan van de gezondheidsenquête van het CBS.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

41% van de mensen die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf aan dat ze zich daardoor minder goed konden concentreren, vergeetachtig waren of in een negatieve stemming waren.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

1 op de 10 kampt met heftige slaapproblemen

20% van de Nederlanders gaf aan dat ze in de twee weken voorafgaand aan de enquête moeilijkheden hebben gehad om in slaap te komen, door te slapen of ze werden te vroeg wakker.

Het betreft nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête over slaapproblemen. De vraag was in welke mate de deelnemer in de afgelopen twee weken last heeft gehad van problemen met slapen. Daarbij moesten de deelnemers denken aan moeite met in slaap komen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden.

Problemen met functioneren

41% van de mensen die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf aan dat ze daardoor ook belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren, zoals bij het werken. Deze deelnemers konden zich minder goed concentreren, waren vergeetachtig of waren in een negatieve stemming. 57% van de mensen die erg veel last hadden van slaapproblemen ondervond ook zulke belemmeringen.

De slaapproblemen nemen met het ouder worden toe. 8% van de 12- tot 16-jarigen ervaarde slaapproblemen, net zoals 19% van de 40- tot 50-jarigen en 28% van de 75-plussers. Het valt ook op dat in elke leeftijdsgroep meer vrouwen dan mannen aangeven slaapproblemen te hebben. Van alle participerende vrouwen gaf een kwart aan dat ze wel eens niet in slaap konden vallen. Dit is 1,5 keer zoveel als bij mannen.

Hogere inkomens slapen lekker door

De 20% huishoudens met de hoogste inkomens had 16% slaapproblemen. Mensen uit de 20% met de laagste inkomens gaven bijna twee keer vaker aan slaapproblemen te ervaren.

De mensen met de laagste inkomens gaven ook twee keer zo vaak aan dat ze hun eigen gezondheid niet goed vonden, vergeleken met de mensen met de hoogste inkomens. Mensen met lagere inkomens hebben ook zo’n anderhalf keer vaker een langdurige aandoening. Daarnaast zijn ze drie keer vaker ongezond.

Van de mensen die hun gezondheid minder dan goed ervaren, heeft 43% slaapproblemen. Ook een derde van de mensen met één langdurige aandoening of meer heeft slaapproblemen. Van de mensen psychisch ongezond zijn, geeft zelfs meer dan de helft (56% aan dat ze slaapproblemen ervaren.

Nieuw onderzoek

Het CBS rapporteert nu voor het eerst over slaapproblemen uit de Gezondheidsenquête. Het is niet bekend of slaapproblemen af- of toenemen, omdat het dus een nieuw onderzoek is. Het CBS heeft wel eerder gevraagd naar slapeloosheid. Het percentage mensen dat last had van slapeloosheid nam tussen 2001 en 2013 toe van 21% naar 23%.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.