4 tips voor het kiezen van de juiste pensioenregeling

[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_imageframe image_id="5660|full" max_width="" style_type="" blur="" stylecolor="" hover_type="none" bordersize="" bordercolor="" borderradius="" align="none" lightbox="no" gallery_id="" lightbox_image="" lightbox_image_id="" alt="" link="" linktarget="_self" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2021/08/pexels-huy-phan-1377070.jpg[/fusion_imageframe][fusion_text columns="2" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""] Voor veel werknemers is het pensioen een belangrijk aspect van een baan. Na jaren hard werken hebben zij dan namelijk alle tijd om rust te nemen en wellicht bijvoorbeeld eindelijk de reis te maken waar zij al zo lang van dromen. Wat het ook is waar je werknemers naar verlangen, het is belangrijk om een goede pensioenregeling te hebben. Maar hoe regel je de juiste pensioenregeling? Wij geven 4 tips.

1. Hoe kies ik de juiste pensioenregeling?

Er is natuurlijk niet maar één soort pensioenregeling. Er bestaan namelijk een hoop verschillende regelingen. Wil je erachter komen welke goed past bij de wensen die je hebt? Stel jezelf dan de volgende vragen:
  • Wat betekent het financieel voor mijn bedrijf als ik mijn werknemers zekerheid wil bieden over de hoogte van hun pensioen? 
  • Welke mogelijkheden wil ik inbouwen voor vermogensopbouw via beleggen? Zitten hier garanties aan verbonden of niet?
  • Hoe wil ik arbeidsongeschiktheid aanvullend verzekeren in de pensioenregeling? Is dit apart of zit dit in de pensioenregeling?
  • Hoe ga ik om met nabestaandenpensioen? En welke eindleeftijd is volgens jou redelijk voor het wezenpensioen? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen van een pensioenfonds, een pensioenverzekering en een pensioen premie instelling (PPI)? 
  • Hoe zorg ik dat de regeling betaalbaar is en ook blijft voor mijn bedrijf? 
Je moet op dit gebied veel keuzes maken, wat een hoop kennis vereist. Verder is het ook nog zo dat niet alle regelingen even sterk staan in verhouding met de kosten.

2. Hoe zorg ik dat de pensioenregeling met mij meegroeit?

In de meeste gevallen blijft een bedrijf en de markt zich natuurlijk ontwikkelen. Daarom is het ook belangrijk dat je aandacht blijft schenken aan de pensioenregeling. Hoe dat kan? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
  • Het bedrijf groeit hard en daarmee ook het aantal medewerkers. Welke invloed heeft dat op de keuze van de pensioenregeling? 
  • Het personeelsbestand vergrijst. Sluiten alle voorwaarden en regelingen wel aan bij deze situatie? 
  • Veranderende wet- en regelgeving heeft natuurlijk ook invloed op de pensioenregeling. Wanneer is aanpassing van de pensioenregeling noodzakelijk? 
Maar ook vooraf en na het afsluiten van een pensioenregeling die past bij jouw situatie vraag om aandacht en kennis.

3. Op welke manier geef ik deze informatie door aan mijn medewerkers?

Je hebt als werkgever zijnde ook een wettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat werknemers goed worden geïnformeerd en dat dit ook op tijd gebeurt. In deze situatie is het belangrijk om begrip te krijgen van de pensioenregeling en dat kan veel tijd kosten. Daarom moet je jezelf ook de vraag stellen of je hier toe in staat bent en hier tijd voor hebt.

4. Hoe kies ik een goede pensioenadviseur?

Wat is een goede pensioenadviseur? Een goede pensioenadviseur zoekt uit wat er voor jouw bedrijf belangrijk is, maakt jou bewust van wat precies jouw wensen zijn en zoekt ten slotte de oplossing die het allerbest past bij jouw bedrijf. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat hier wel een schappelijke prijs bij hoort. Een verschil om op te letten tussen verkoop en onafhankelijk advies is of je ook daadwerkelijk tevreden bent met een adviseur van een aanbieder die uitgaat van het eigen product dat hij jou kan bieden. Of zoek je toch liever een adviseur die je helpt duidelijkheid te krijgen op jouw wensen? En daarnaast jou bijstaat in het kiezen tussen deze wensen, om vervolgens het geschikte product te selecteren bij de geschikte aanbieder? Het hoort niet alleen op dit moment van toepassing te zijn, maar ook als er tijdens de looptijd nieuwe oplossingen wellicht beter bij je bedrijf passen. Er zijn naast bovengenoemde punten ook nog andere aspecten waar je op kunt letten bij de keuze voor een adviseur. Denk hierbij namelijk aan de locatie, het tijdstip, de werkwijze, de manier van informeren en natuurlijk zeker niet onbelangrijk de vraag of er een ‘klik’ is.     [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.