5 weetjes over de struisvogel

De struisvogel is een veelbesproken dier. Struisvogels zijn enorme beesten die wel 2 meter groot en 50 jaar oud kunnen worden. Weet jij het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? En weet jij wat de spreekwoord ‘je kop in het zand steken’ te maken heeft met struisvogels? In dit artikel zie je 5 verschillende weetjes over de struisvogel. Ken jij ze allemaal?

 

Een vogel die niet vliegt
De struisvogel is een loopvogel, wat betekent dat hij niet kan vliegen. Hij is familie van andere loopvogels zoals de nandoe, emoe en de kiwi. Toch is het voor de vogel geen enkel probleem dat hij alles moet lopen. De struisvogel is namelijk de snelste loopvogel ter wereld en hij kan wel 70 kilometer per uur rennen. Als hij een vijand ziet sprint hij er gewoon vandoor! Heel vroeger kon hij waarschijnlijk wel vliegen. Maar toen er genoeg voedsel op de grond te vinden was, werd de struisvogel lui en verleerde hij het vliegen.

 

Eieren
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei! Meerdere vrouwtjes leggen hun eieren in hetzelfde nest zodat het mannetje ze ’s nachts warm kan houden. Een mannetjes struisvogel paart dus met meerdere vrouwtjes. Van deze vrouwtjes is er altijd eentje de baas en zij mag overdag op de eieren zitten. De andere mama’s hebben niks te maken met het uitbroeden. Dat is een nadeel, want elke moeder weet precies welke eieren van haar zijn. De eieren die het beste in het nest liggen, hebben de meeste kans om uitgebroed te worden. Daarom zorgt het vrouwtje dat mag broeden ervoor dat haar eieren in het midden liggen. Zo blijven ze lekker warm.

 

Verschil tussen mannetje en vrouwtje
Hoe kun aan een struisvogel zien of het een mannetje of vrouwtje is? Bij mannetjes zijn de veren vooral zwart met wit, terwijl vrouwtjes meer bruin-witte veren hebben. Ook zijn vrouwtjes meestal iets kleiner dan mannetjes. Ze hebben allebei poten met drie tenen en een lange kale nek. De kleur van de nek en de poten kan veranderen bij het mannetje als het tijd is om te paren. Zijn nek en poten worden dan oranjeroze en de vrouwtjes letten goed op welk mannetje het knapste is.

 

Versiertrucjes
De mannetjes vechten met elkaar om de vrouwtjes. Hierbij trappen ze naar elkaar en die trappen kunnen hard aankomen.  Ook dansen de mannetjes-vogels om een vrouwtje voor zich te winnen. De struisvogel met de mooiste dans, wordt vaker gekozen en krijgt dus meer kinderen. Struisvogels kunnen heel veel eieren leggen, wel 60 tot 80 per jaar. Het duurt ongeveer 6 weken voor de eieren uitkomen. Als de kuikens eenmaal uit het ei zijn gekropen duurt het maar 3 dagen voor ze het nest verlaten. Samen met hun vader en de sterkste moeder vormen ze een crèche en gaan ze samen op pad.

 

Is het een dom of slim dier?
De hersenen van een struisvogel zijn ongeveer even groot als een walnoot. De struisvogel wordt vaker beschreven als een dom dier (zo ook in de bijbel.) Maar zo dom is een struisvogel niet. Als er bijvoorbeeld een roofdier hun nest aanvalt rennen ze keihard weg. Dit klinkt alsof ze het nest in de steek laten maar wat ze eigenlijk doen is het dier wegjagen zodat hun kleintjes beschermd blijven.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.