6 tips om als startende ondernemer duurzaam te ondernemen

[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""]
Begin jij net je eigen onderneming? Het is dan slim om dit duurzaam te doen. Dat kan als startende ondernemer makkelijk! Maar, waar begin je? Wij geven tips om als startende ondernemer duurzaam te ondernemen.
1. Begin met kleine stappen 
Om duurzaam te ondernemen zijn er een aantal stappen die je kunt zetten die niet veel geld en moeite kosten, maar wel al wat winst opleveren. Enkele voorbeelden zijn:
  • Oude lampen vervangen door duurzame spaarlampen.
  • Schakel het licht uit in ruimtes waar niet elk moment van de dag mensen zijn. Plaats bijvoorbeeld beweging schakelaars voor verlichting in deze ruimtes!
  • Geef het goede voorbeeld aan je werknemers en kom - als het mogelijk is - met de fiets naar kantoor. Probeer hen te stimuleren om dit ook te doen!
  • Kies voor waterbesparende kranen en toiletspoelbakken.
  • Apparaten vervangen of kopen? Kies voor een energiezuinige variant.
  • Zo min mogelijk printen.
2. Laat de auto staan Zoals wij al in een eerder artikel aangaven is autorijden niet de meest milieubewuste keuze. Daarom is het van belang om waar het kan de fiets of het openbaar vervoer te stimuleren. Doe dit bijvoorbeeld door een OV-chipkaart aan te bieden of een fiets van de zaak. Daarnaast hebben wij door Corona geleerd dat een hoop banen makkelijk vanuit huis kunnen. Daarom kun je ook kijken naar de mogelijkheden om deels thuis te werken. Zo bespaar je natuurlijk al helemaal veel zakelijke kilometers! 3. Groen, groen, groen! Leveranciers regelen? Ga dan op zoek naar groene leveranciers. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld milieubewuste producten en zoveel mogelijk verpakkingen vermijden. Let goed op wat zij jou kunnen bieden! Om niet voor verrassingen te staan is het belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen. 4. Scheid je afval
Deze valt wederom onder het mom van een kleine moeite. Gooi niet al je afval in dezelfde bak, maar scheid zoveel mogelijk afval. Wanneer je dit als bedrijf doet, zullen je personeel en de klanten dit ook doen. Koop een speciale vuilnisbak waarin je makkelijk kunt scheiden. Lever de verschillende soorten dan ook afzonderlijk aan bij je gemeente. 5. Denk aan je personeel Mocht het tijd zijn om personeel aan te nemen, gelden hier ook een aantal duurzame punten waar je rekening mee kunt houden. Zoals we allemaal wel weten is de gezondheid van je medewerkers erg belangrijk. Wil je vitale medewerkers? Geef ze bijvoorbeeld korting op een sportschoolabonnement of regel sportlesjes in de pauze of voor/na werk. Medewerkers die gezond zijn betekenen namelijk natuurlijk ook een lager ziekteverzuim. Beide partijen hebben hier dus baat bij! Houd bij het kiezen van een bedrijfspand ook rekening met de ligging. Kunnen de medewerkers deze locatie goed bereiken? Als het kantoor is gevestigd op een afgelegen plek, is dit minder aantrekkelijk gezien de auto dan eerder moet worden gepakt. 6. Zet acties op! Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te werken bij een bedrijf die ook maatschappelijk betrokken is. Speel hier op in! Organiseer bijvoorbeeld bepaalde acties in combinatie met duurzaamheid. Dit kan zo creatief zijn als je zelf wil, een vrijwilligersdag, het inzetten van een ideeënbox om te sparren over duurzame ideeën of een organiseer een vleesvrije lunch!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.