Aandachtsvolle en deskundige hulp

Veel mannen hebben problemen op gebied van de seksualiteit, plassen en ook van de bekkenbodem, en willen daar graag voor worden geholpen, maar vinden vaak geen deskundige hulp.

Dit bleek uit een groot onderzoek waarop dokter L . J. de Boer is gepromoveerd en is de aanleiding geweest voor een internationale opleiding tot medisch seksuoloog om daarna met een mannenkliniek te beginnen. Een individueel initiatief kan daar verandering in brengen.

De meeste klachten betreffen de functionele seksuologie: het gaat niet goed met het seksuele verlangen, met de erectie en tenslotte problemen met de zaadlozing. Het is voor mannen vaak heel beschamend alsof functioneren in de seks te maken heeft met je mannelijkheid. Behandelingen kunnen het probleem helpen oplossen, niet alleen met pillen, maar ook door te leren minder bezig te zijn met de prestatie van de seks en ervan te genieten. Dat kost aanpassingen in de verwachtingen van de seks, die soms zo hoog zijn dat je er bijna niet aan kunt voldoen. Een voorbeeld is een jong stel, net getrouwd en de seks lukt niet. Bij navraag bleek dat ze alleen op vrijdagavond tijd hadden voor de seks, maar omdat ze beiden dan zo moe waren van de vele activiteiten, vielen ze als een blok in slaap nog voordat het woord seks kon worden uitgesproken. Dat leidde tot teleurstellingen en tot een gebrek aan vertrouwen in de seks. Tijd nemen voor elkaar en de rust creëren om aandacht aan de lichamelijke wensen van zichzelf en de partner te geven. Soms speelt ook een probleem van het testosteron een rol, meestal gebrek aan testosteron, normaal bij oudere mannen, maar ik zie het ook bij jongere mannen. Dan kan helpen het tekort aan testosteron aan te vullen. Problemen met de zaadlozing kunnen bijvoorbeeld zijn het te snel klaarkomen. Een voorbeeld is een jonge man, die nog niet hoeft te kijken naar zijn partner en daar is de zaadlozing al. Een afknapper zodat hij niet meer aan seks durft te denken. Goede hulp daarvoor verlicht het probleem en kan het zelfs doen verhelpen. Voor de jonge man ging bij behandeling de hemel open.

Wat betreft plassen is het soms lastig een goede behandeling in te stellen. In de loop van het leven wordt het plassen moeizamer, de plasstraal wordt minder, en aandrang voor plassen is vaker en heviger. Vaak met een gevoel dat bij het plassen de blaas onvolledig is geleegd. Die klachten kunnen ook worden verholpen of op zijn minst worden verlicht. Dat lukt vaak niet meteen, soms met blaastraining of (tijdelijke) medicamenteuze ondersteuning of zelfs een ingreep waardoor de prostaat wordt verkleind.

Tenslotte kunnen problemen met de bekkenbodem bij de man leiden tot overaangespannen bekkenbodemspieren wat klachten van de onderbuik geeft, pijn bij de zaadlozing, gevoel van aandrang voor ontlasting en soms zelfs misselijkheid. Aandacht daarvoor is belangrijk en rustig afwegen welke factoren een rol spelen met het toenemen van het aanspannen van de bekkenspieren. Verwijzing naar een bekkentherapeut kan helpen om (weer) te leren controle te krijgen over de bekkenbodemspieren.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.