Autisme in de spotlights

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]O[/fusion_dropcap]ngeveer 200.000 mensen in Nederland hebben autisme. Het aantal mensen dat in de directe omgeving te maken heeft met autisme, zoals familie, docenten, zorgverleners, is nog veel groter. Vooral op sociaal gebied ondervinden veel mensen met autisme regelmatig problemen. Hun sociale intuïtie lijkt op een andere manier te zijn ontwikkeld. Ook verwerken mensen met autisme informatie op een andere manier in de hersenen dan mensen zonder autisme. Belangrijk feit is dat 70% van de mensen met autisme op enig moment in het leven last krijgt van mentale klachten, waar dit bij de algemene bevolking 40% is. In dit interview in het thema van de NVA Autismeweek 2021 zijn drie experts aan het woord over belangrijke thema’s rondom autisme; maatschappelijke beeldvorming, beweging en onderwijs. 

 

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

“Wij zouden moeten leren van mensen met autisme” 

Wouter Staal, bijzonder hoogleraar autisme spectrum stoornissen 

“Mensen met autisme hebben de pech dat ze onze eigen kwetsbaarheden zichtbaar maken. Een beetje zoals corona dat nu ook doet. Nu blijkt dat velen moeite hebben met een aangepaste thuis- en werksituatie, maar er is ook een aantal die juist floreren onder deze omstandigheden. We zien nu in dat alle in het verleden gemaakte sociale afspraken niet voor iedereen evenredig positief werkten. Mensen met autisme worstelen daar al jaren mee. Daarom denk ik dat we als maatschappij niet alleen onze beeldvorming moeten aanpassen, maar zelfs moeten kijken wat wij van hen kunnen leren.” 

“Kleinere schoolklassen bijvoorbeeld. Daar heeft iedereen baat bij. Ik durf zelfs te stellen dat als we de schoolklassen zouden verkleinen naar een kind of 15, dat er dusdanig veel aandacht is voor het individu en de individuele aanpak, dat het speciaal onderwijs niet eens meer nodig is. Het is een utopische gedachte, want daarvoor moet flink de portemonnee getrokken worden en de politiek en andere besluitvormers moeten daar ook in mee gaan. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Uiteindelijk denk ik dat we toe moeten naar een maatschappij die niet kijkt naar wat het op financieel vlak oplevert, maar meer naar hoe we voor iedereen in de maatschappij kunnen zorgdragen.” 

“Deze groep verdient een positie in de maatschappij en als we hun wensen en behoeften kunnen behartigen, dan is dat eigenlijk goed nieuws voor iedereen. Dat moeten we uiteraard doen vanuit het morele principe, maar je hebt ook een pragmatisch principe. Als je dingen goed kunt regelen voor mensen met autisme, dan is de bijvangst voor alle anderen enorm.” 

“Beweging is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen” 

Erik Scherder: Neuropsycholoog en hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit 

“Het is al verschrikkelijk moeilijk om kinderen zonder autisme in beweging te krijgen. Ze zitten steeds meer, zijn vaker aan het gamen en moeilijk naar buiten te krijgen. Wat voor hen geldt, geldt ook voor kinderen met autisme. Voor hen is het misschien zelfs wat moeilijker. Zij kunnen meer moeite hebben met motorische vaardigheden, timingsproblemen, coördinatieve vaardigheden.. Dat geeft niet direct een prikkel om mee te gaan doen met de andere kinderen. Voor de ontwikkeling van ieder kind is bewegen al essentieel. maar al helemaal voor kinderen die extra kwetsbaar zijn. We moeten ervoor waken dat kinderen achterstand oplopen in het ontwikkelen van de motoriek. Dat is een groot maatschappelijk probleem, waar we het antwoord nog niet op hebben.” 

“Er moet ook veel meer gebeuren aan beweging op scholen. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld geen gymlokaal. Dat is zorgwekkend. Ik adviseer scholen dan ook: laat kinderen niet de hele dag zitten. Datzelfde geldt overigens voor de Buitenschoolse Opvang (BSO). Buitenspelen is ook een sociale aangelegenheid. Kinderen leren veel van elkaar, door te bouwen, voetballen of rennen. Het zou voor kinderen met autisme fantastisch zijn als zij dit veel in hun jeugd meekrijgen.” 

“Neem het Voortgezet Speciaal Onderwijs serieus” 

Elijah Delsink, Voorzitter van de belangengroep Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) en VSO leerling 

“Ik kan totaal niet tegen onrecht en ongelijke behandeling. Ministeries en beleidsmakers bepalen nog altijd dingen vóór ons en niet mét ons. Er moeten echt meer gesprekken komen met mensen met een beperking als het gaat om onderwerpen die effect op ons hebben. We moeten sowieso al 10x harder knokken dan mensen zonder beperkingen of stoornissen. Laat ons dan ook meepraten.” 

“Voordat ik begon met LBVSO stapte en met kamerleden begon te praten werd het Voorgezet Speciaal Onderwijs (VSO) vaak niet genoemd in de debatten over het onderwijs. Ik begrijp dat het reguliere Voortgezet Onderwijs (VO) voor gaat. Dat is een veel grotere groep. Maar bijvoorbeeld bij de eerste communicatie over de versoepeling van de eindexameneisen in verband met corona is het VSO niet eens genoemd. Daardoor hebben veel leraren hun leerlingen moeten kalmeren. Wij doen inhoudelijk gewoon dezelfde examens als het VO, gaan naar dezelfde universiteiten en academies, dus geef ons dan ook het respect dat wij verdienen.” 

“Te beginnen met gelijke betaling voor de leraren in het VSO vergeleken met het VO. Dat moet echt zo snel mogelijk aangepast worden, want er is nu al een groot lerarentekort. Die ongelijke betaling komt doordat VSO leraren vallen onder het CAO van het primair onderwijs (PO). Dus ze geven op VO niveau les, maar krijgen op PO niveau betaald. Dat kan echt niet.” 

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_button link=”https://cliquemedia.nl/innovatie-in-de-zorg/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lees meer artikelen[/fusion_button]

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://cliquemedia.nl/clique-magazine-maart-2021/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lees het E-MAGAZINE HIER![/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.