Mensen met autisme willen het liefst alleen zijn, mensen met autisme kunnen het beste ICT’er worden, mensen met autisme hebben heel veel begeleiding nodig: nog steeds bestaan er veel hardnekkige vooroordelen over mensen met autisme. Ook op de werkvloer. Terwijl ze juist daar zoveel kunnen toevoegen aan een bedrijf, weet AutiTalent, dat zich richt op bemiddeling van mensen in deze bijzondere en talentvolle doelgroep
Het is het bekende levensverhaal van veel mensen met autisme: jarenlang gaat het goed, totdat ze in hun werk of studie vastlopen. Soms doordat er duidelijkheid en structuur ontbreekt, vaak omdat ze niet open kunnen zijn over wie ze zijn en wat ze nodig hebben. “Veel van deze mensen kloppen bij ons aan”, vertelt Henk Stienstra, directeur bij AutiTalent. “Zij hebben veel in hun mars, maar dat wordt niet altijd gezien door werkgevers. Die zien alleen wat ze níet kunnen. Door wat extra aandacht en een paar kleine aanpassingen komen deze mensen weer tot bloei. Dat start al bij het sollicitatiegesprek: wij sluiten aan en voeren een open gesprek over iemands talenten én uitdagingen.”
Oog voor detail
AutiTalent is een sociale onder- neming met een duidelijke missie: meer mensen met autisme aan werk helpen en houden. “Dat lukt ons goed door de specifieke talenten die autisme met zich meebrengt,” aldus Stienstra. “Mensen met autisme hebben vaak een extreem goed oog voor detail, ze kijken met een andere bril waardoor ze dingen zien waar wij overheen kijken.” Een goed voorbeeld is het uitkijken van camerabeelden bij de politie. “Daar ondersteunen tientallen mensen de recherche, op zoek naar afwijkingen in een patroon,” vertelt Stienstra. “Bij de politie zijn het graag geziene medewerkers. Ze zien details waar de rechercheur zelf vaak overheen kijkt. En waar anderen al snel minderscherp worden, kunnen zij het werk urenlang geconcentreerd doen.”
Repeterend karakter
Gelukkig zien bedrijven in steeds meer sectoren wat de toegevoegde waarde is van een medewerker met autisme. Zo wordt de extreme nauwkeurigheid en het talent voor secuur werken gewaardeerd binnen de advocatuur, waar mensen met autisme proces verbalen foutloos opleveren. Ook worden talenten ingezet bij functies zoals video-editor, data-analist en administratief of financieel medewerker. “Eigenlijk alle functies waarin een enigszins repeterend karakter in zit en waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteit belangrijk is,” vertelt Stienstra. Toch waarschuwt hij: “Dat betekent niet dat alle mensen met autisme hetzelfde zijn. We kennen ook mensen die repeterend werk saai vinden en meer uitdaging zoeken. Net zoals er genoeg mensen met autisme zijn die het enorm gezellig vinden om te kletsen met collega’s.”
Duurzame inzet
In het bestand van AutiTalent zitten meer dan 3000 werkzoekenden en daar komen ieder jaar 500 mensen bij. De opleidingsachtergrond is zeer divers en meestal op MBO, HBO of WO-niveau. Het duurzaam inzetten van deze mensen is het grootste doel van AutiTalent. “Wij willen dat mensen op een plek terecht komen waar ze passen en waar ze weer werkgeluk ervaren,” aldus Stienstra. “Onze relatiemanagers houden altijd een vinger aan de pols. Ze maken samen met de leidinggevende duidelijke werkinstructies en geven waar nodig advies en voorlichting. Zo voelen zowel de medewerker als de leidinggevende zich veilig en gesteund.” Hij voegt daaraan toe: “Onze loopbaancoaching draagt ook bij aan een duurzame inzet. Stil blijven staan doet niemand graag. We willen mensen de kans geven zich te blijven ontwikkelen, te blijven leren.” En dat werkt, want het verzuim- en uitvalpercentage onder medewerkers is gerust laag te noemen.
Impact
AutiTalent bestaat bijna vijftien jaar en heeft door de jaren heen honderden keren gezien hoeveel impact hun aanpak heeft op hun medewerkers. “Veel mensen hebben een hobbelige weg bewandeld. Vanaf het moment dat ze bij AutiTalent binnenkomen en ze hun verhaal kunnen doen, valt er een last van hun schouders. Ze hebben het gevoel eindelijk zichzelf te kunnen zijn. Eigenlijk heel logisch: als je je fijn voelt op werk, geeft dat een flinke dosis zelfvertrouwen en zingeving. Dat heeft iedereen nodig, toch?”
Meer informatie vind je op www.autitalent.nl