Bariatrisch centrum: Geen twee obesitas-patiënten zijn hetzelfde

Obesitas is een probleem dat veel oorzaken kan hebben. Daarom moet een behandeltraject heel individueel worden opgesteld, afhankelijk van de omstandigheden waarin een patiënt zich presenteert. “Niet alleen teveel of verkeerd voedsel, maar ook de manier waarop men in het leven staat, de lifestyle en hoe men omgaat met emotie, spelen hierin een belangrijke rol,” zegt Dr. Pierre Feskens, medisch directeur en behandelend chirurg van het Behandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas, een afdeling van het Bariatrisch Centrum Zuid West Nederland in Bergen op Zoom. De kliniek richt zich zuiver op mensen met obesitas en overgewicht, en heeft daardoor op dit gebied een grote expertise opgebouwd.


WAT IS HET DOEL VAN EEN BEHANDELING?

“We proberen bij elke patiënt het maximaal haalbare te bereiken. Het ideale gewicht wordt zelden bereikt, maar wel een zodanig gewicht dat de kans op de complicaties van overgewicht sterk worden verkleind. Overgewicht zelf is vervelend, maar de gevolgen op langere termijn zijn gevaarlijk. Patiënten zijn kwetsbaar: vatbaarder voor hart- en vaatziekten, kanker, slaapapneu, impotentie, suikerziekte en ook corona. Dat laatste veroorzaakt veel onrust bij patiënten.”


WAAROM HEBT U DE KLINIEK OPGEZET?

“Ik merkte dat daar grote behoefte aan was. Gelukkig wordt obesitas tegenwoordig als ziekte erkend, maar toen ik rond 2000 mijn eerste maagverkleiningsoperaties wilde doen, wierp dat veel weerstand op. Men beschouwde het als cosmetische chirurgie, niet als therapeutische ingreep. Dat is pas de laatste tien jaar omgeslagen. Operaties worden nu gezien als noodzakelijke ondersteuning, omdat het veel patiënten op een andere manier niet lukt hun overgewicht kwijt te raken. Ik ben dit centrum gestart in 2009 en heb daar meteen alle mogelijke disciplines bij betrokken, om de maximaal haalbare zorg te kunnen bieden.”


HOE WERKT UW KLINIEK?

“Na een uitgebreide intake kiezen we samen met de patiënt voor een gerichte aanpak. De patiënten zijn meestal erg gemotiveerd, want ze hebben vaak al van alles geprobeerd. We combineren conservatieve maatregelen, zoals verandering van levensstijl, met als last resort de operatie. Een operatie onderdrukt het hongergevoel, waardoor mensen minder gaan eten, en reduceert de opnamecapaciteit van het spijsverteringskanaal. Dit werkt echter alleen met ondersteuning van diëtetiek, psychologie en fysiotherapie. We proberen voor ieder de juiste manier te vinden om met eetgedrag, beweeglijkheid en leven om te gaan. Vaak compenseert men emoties door eten, en dat patroon moet worden doorbroken. Met regelmatige controles houden we de patiënt op koers. Het is teamwork tussen de patiënt en het medisch team. Bloedwaarden worden getest om de behoefte aan voedingssupplementen te bepalen, die altijd nodig zijn na een operatie. Het is belangrijk om de vinger aan de pols te blijven houden, zodat terugval geen kans heeft!”


Voor meer informatie kijk op: www.bariatrischcentrum.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.