Beleggen rendeert altijd beter dan niet-beleggen

Nu de tijden onzeker en guur aanvoelen, en de financiële toekomst er ook niet rooskleurig uitziet, zullen veel beleggers zich afvragen of in aandelen beleggen nog wel verstandig is. Er is inflatie en de koersen zijn flink gedaald. Misschien bieden door de hogere rentes spaarrekeningen een veiliger alternatief. Volgens Martine Hafkamp, directeur van Fintessa Vermogensbeheer, is deze twijfel ongegrond en levert beleggen in kwalitatief goede aandelen op de lange termijn altijd het meeste rendement op, op welk moment men er ook mee begint.

 

Is het niet verstandiger om in slechte tijden de beurs te verlaten en weer te gaan beleggen als de omstandigheden verbeteren?

“Dat klinkt aantrekkelijk, maar beurskoersen zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Wanneer een belegger de beste beursdagen van een jaar mist omdat hij op dat moment geen aandelen in bezit heeft, kan hem dat veel rendement kosten. De belegger die altijd in de markt zit wint het daarom uiteindelijk van beleggers die proberen de markt te timen. Het lukt niemand om precies op tijd te kopen en op het beste moment weer te verkopen. Daar komt nog bij dat een belegger die regelmatig uit de markt is, dividenduitkeringen mist. Dat kan op de lange termijn ook veel rendement schelen.”

 

Misschien zijn beleggers die de markt timen bang voor grote dalingen in de waarde van hun portefeuille?

 

“Dat koersen fluctueren is niet van belang als je voor de langere termijn belegt. Koersrendement, ook verliezen, realiseer je pas als je verkoopt. Hou je een positie aan, dan merk je niets van de koersschommelingen. Hier geldt hetzelfde principe als voor de waarde van je huis: zolang je niet verkoopt, doet de waarde er niet toe. Dit principe geldt in alle marktomstandigheden, ook de huidige. Stel dat een aandeel na aankoop meteen tien procent daalt. Dat is zuur, maar kijk je naar de hele tijdsduur waarin je dit aandeel zal bezitten (wij adviseren drie tot vijf jaar), dan doet het instapmoment er niet zoveel toe. Er kan in de tussentijd nog erg veel gebeuren! Voorwaarde is wel dat je aandelen van bedrijven koopt die hebben bewezen goede en slechte tijden te kunnen doorstaan.”

 

Wat is het verschil tussen jullie methode en gewoon via een index de markt volgen?

 

“De markt volgen is eenvoudig. Je koopt ETF’s en je rendement is vrijwel gelijk aan dat van de AEX of een andere markt die je wilt volgen. Het nadeel is echter dat je naast goede automatisch ook slechte aandelen bezit. Wij brengen regelInterview 39 matig wijzigingen aan in de samenstelling van onze portefeuilles als we nieuwe kansen voor kwaliteitsaandelen zien.”

 

Het schijnt bijna onmogelijk te zijn om de markt te verslaan. Heeft jullie actieve strategie dan wel zin?

 

“Het is moeilijk om de markt te verslaan, en hoe langer de termijn hoe moeilijker het wordt. Maar wijzigingen in de portefeuille kunnen wel degelijk werken, als je er op een gepaste manier mee omgaat. Actief, maar zeker niet overactief. Je moet als belegger niet proberen de beurs zwaar te outperformen, maar hooguit door wat accentverschillen het wat beter te doen. Belangrijk is vooral dat wanneer je het mis hebt je niet te veel verliest. Verliezen en risico’s beperken is waar outperformance mee begint, niet met het najagen van spectaculaire winsten. De beste manier om risico’s te beperken is door zo breed mogelijk te spreiden. Bij Fintessa spreiden wij niet zozeer over landen, maar wel over bedrijfssectoren en verschillende valuta. Wij kiezen voor marktleiders en winnaars. We laten té speculatieve beleggingen, hoe populair soms ook, links liggen. Spectaculair beleggen leidt uiteindelijk tot spectaculair verliezen. “Saai” of beter gezegd gedisciplineerd beleggen leidt meestal tot veel betere resultaten. Tenslotte, het beter doen dan een index is uiteindelijk minder belangrijk dan het beter doen dan de inflatie of spaarrente. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.”

 

Is het belangrijk dat een belegger vertrouwen heeft in uw beslissingen?

 

“Daar staat of valt alles mee. Wanneer een klant geen vertrouwen in Fintessa heeft zal deze vroegtijdig afhaken, zeker wanneer het even niet meezit. Juist in mindere tijden is het belangrijk dat klanten het vertrouwen houden. De zittenblijvers zijn uiteindelijk de winnaars, niet de beleggers die steeds overstappen of uit- en weer instappen. Het is dus heel belangrijk dat we ons beleggingsbeleid goed uitleggen.”

 

Belegt Fintessa ook in duurzaamheid?

 

“Het staat niet op de eerste plaats, maar bij iedere belegging speelt het wel mee. Een belegging die niet duurzaam is zullen we niet snel in de portefeuille opnemen, al hoeft het niet persé de meest duurzame belegging in zijn soort te zijn. De ESG-normen voor duurzaamheid kunnen de lange termijn rendementen van een bedrijf verbeteren en daarmee de waarde van een aandeel verhogen, en dat is zeker in het belang van onze cliënten. We hebben een aantal mooie duurzame beleggingen in portefeuille, zoals Schneider en Ørsted.”

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.