Directeur Beleggingsinstituut: Op de beurs zijn psychologie en risicobeheer het belangrijkst

André Brouwers, directeur van het Beleggersinstituut, heeft zijn kantoor op het befaamde Beursplein 5, het beursgebouw in Amsterdam. Dat ligt er nu, wegens corona, verlaten bij; hij kan er niemand ontvangen. Gelukkig zijn beurshandelingen dermate geautomatiseerd dat ze overal vandaan kunnen worden aangestuurd, en communicatie met klanten en zelfs educatieve trainingen kunnen ook, hopelijk tijdelijk, online plaatsvinden. Daarom werkt Brouwers, zoals zovelen, vanuit huis. Brouwers is selfmade op beleggingsgebied. Hij nam geen genoegen met het middenstandersbestaan waarin hij was opgegroeid, en waar het spaargeld op de bank werd gezet. Geld moest toch beter kunnen renderen! Zo begon hij met beleggen en werd, door veelvuldig vallen en opstaan, steeds succesvoller. Juist dat vallen en opstaan, de vele tegenslagen die beginnende beleggers meemaken en waar velen nooit meer bovenop komen, wekte zijn interesse voor educatie. Want veel beginnersfouten zijn met de juiste basiskennis te voorkomen. Kort na de eeuwwisseling zette hij de Alex Academy op, een service van deze eerste Nederlandse internetbroker om actieve beleggers zich beter bewust te maken van wat er bij zelfstandig beleggen komt kijken. Vanaf 2010 geeft Brouwers leiding aan het door hemzelf opgerichte Beleggingsinstituut. Dat voorziet naast trainingen voor particuliere beleggers ook in allerhande informatiemateriaal, strategieën, beursvisies en tips.  

Kan dat, een beleggingsinstituut geheel online runnen? 

Jazeker, nog voor de coronacrisis begon waren we al bezig het lesmateriaal te digitaliseren en dat hebben we gewoon doorgezet. Andere activiteiten, zoals marktanalyses en beurstips, brachten we al veel langer digitaal over. Elke zondag spreek ik bijvoorbeeld een uitgebreide video in, waarin ik mijn mening geef over het nieuws en de markten. Die vertaal ik ook naar concrete beleggingstips. 

Wat is de kern van de boodschap die u beleggers wilt meegeven?  

“Ik ga ervan uit dat het koersverloop van beleggingsinstrumenten onvoorspelbaar is. Je kunt daar als belegger wel ideeën over hebben, maar of die uitkomen is nog maar de vraag. Wat je wel kunt doen is je risico’s beheersen. Hoe lang houd ik een aandeel in portefeuille dat niet doet wat ik verwachtte? Hoe eerder ik verlies afkap, hoe minder dat verlies kan oplopen. Er zijn ook putopties, waarmee een portefeuille kan worden ‘verzekerd’. Risicobeheer raakt sterk aan de psychologische kant van het beleggen: veel beleggers zijn bevangen door angst of hebzucht, waardoor ze geen objectieve beslissingen meer kunnen nemen. De psychologische kant is vaak onderbelicht maar geen belegger ontkomt eraan. Als het goed gaat op de beurs wordt men snel overmoedig, als het slecht gaat durft niemand meer, terwijl er dan juist vaak koopkansen liggen.   Het Instituut legt daarnaast de focus op actief risicomanagement. Spreiding van een portefeuille over verschillende beleggingen is verstandig maar helpt niet voldoende om een dalende marktgolf of crash te trotseren. Het kopen van ‘kwaliteitsaandelen’ biedt ook geen garantie. De beurzen hebben een lange periode van stijgingen achter de rug. Als dat gaat veranderen, en bijvoorbeeld de rente gaat stijgen, vrees ik dat er weinig bescherming zal zijn. In 35 jaar heb ik drie keer een cyclus met grote dalingsgolven meegemaakt. Niet iedere belegger kan dit mentaal en financieel aan. Het hoeft ook niet maar dan moet je wel een andere strategie hanteren dan veel banken en beheerders toepassen. Ik zie het als mijn missie om beleggers hiervan bewust te maken en ze een alternatief te bieden. Ik merk dat dit in een grote behoefte voorziet.” 

Je hebt ook een beleggingsfonds opgericht. Is dat niet in tegenspraak met de zelfstandigheid waar je bij beleggers op aandringt? 

“We nemen beleggers met het Brouwers Fund inderdaad veel zelfstandige beslissingen uit handen. Daar staat tegenover dat de beleggingsmethode die het fonds hanteert niet is gebaseerd op menselijke beslissingen, zodat psychologische drijfveren geen rol kunnen spelen. Het risicomanagement is uiterst scherp afgesteld, per transactie riskeert het fonds maximaal 0,1 procent van het kapitaal. Beslissingen zijn geheel geautomatiseerd, aan- en verkopen worden door algoritmes bepaald die reageren op trends en koerspatronen. Zij zorgen dat winstgevende transacties per saldo meer opleveren dan de onvermijdelijke verliezen. We hoeven de markt daardoor niet te voorspellen, statistisch geanalyseerde waarschijnlijkheden zijn voldoende.   Het fonds is met name bedoeld voor vermogenden die zich niet actief met beleggen willen bezighouden, maar toch een goed rendement willen behalen, met weinig risico’s.   Het Brouwers Fund heeft tot nu toe elk jaar een positief rendement opgeleverd, gemiddeld zo’n 6,4%, vergelijkbaar met dat op aandelen op de lange termijn. De risico/rendementsverhouding is echter spectaculair beter. De grootste terugval was nog geen vijf procent! En dat terwijl indexfondsen na bijvoorbeeld de kredietcrisis wel 55% terugvielen. Dat betekent dat het fonds rendement maakt in ieder type markt, niet alleen een stijgende. 

Je hebt kort geleden ook nog het beleggersdebat van broker Lynx gewonnen 

“Dat klopt, deelnemers worden door zo’n vijftienduizend beleggers beoordeeld op de tips en strategieën die ze naar voren brengen. In alle bescheidenheid, blijkbaar ben ik het nog niet verleerd….”  

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.