Ontstekingsremmend eiwit kan hersteltijd bij long COVID mogelijk verkorten

Onderzoeken naar het coronavirus zijn in volle gang en er vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Hiermee wordt eveneens duidelijker wat we zelf kunnen doen tegen het virus: preventief, tijdens een besmetting, en om goed en zonder restklachten te herstellen.

Veel mensen hebben na een doorgemaakte corona-infectie last van hardnekkige restklachten, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, depressiviteit, kortademigheid, verlies van spierkracht en slaapproblemen. Wanneer dergelijke klachten aanhouden, is er sprake van long COVID. Het vertrouwen in de werking van lactoferrine, een lichaamseigen eiwit met ontstekingsremmende eigenschappen, is zo groot, dat het Franciscus Gasthuis & Vlietland een onderzoek is gestart naar de effectiviteit bij long COVID.

 

LACTOFERRINE ALS AANVULLENDE BEHANDELING

 

“Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt”, legt GertJan Braunstahl, longarts bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland, uit. “Het is onder meer een bestanddeel van moedermelk. Dat baby’s, die nog geen volgroeid afweersysteem hebben, helpt om immuniteit tegen schadelijke bacteriën op te bouwen. Op zowel de korte als lange termijn.” Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het eiwit ook kan worden ingezet ter preventie van, en als aanvullende behandeling op, infectieziekten als long COVID. In het onderzoek bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland naar de effectiviteit ervan bij long COVID wordt lactoferrine toegediend aan mensen die voor zij in aanraking kwamen met het coronavirus een redelijke conditie hadden, vertelt de longarts. “En niet kampten met onderliggende aandoeningen.” Het effect van COVID kan namelijk ook op gezonde mensen ingrijpend zijn, weet hij uit ervaring. “Ik heb mensen gezien in de praktijk die voorheen marathons liepen en nu bij wijze van spreken het einde van de straat niet eens meer halen.” De behandeling die tot nu toe wordt toegepast, bestaat uit fysiotherapie en ergotherapie, legt hij uit. “De resultaten van het onderzoek naar lactoferrine zijn dusdanig interessant, dat ik er vertrouwen in heb dat een aanvullende behandeling voor deze patiënten effect kan bieden.”

GEZAMENLIJK ONDERZOEK

Het onderzoek is in samenwerking met Bonusan opgezet als dubbelblind, gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek. Bonusan deelt onder andere haar wetenschappelijke kennis en inzichten en haar ervaring met wetenschappelijk onderzoek met het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het onderzoek wordt toegepast bij patiënten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar die lijden aan long COVID; mensen die drie maanden na het doormaken van een infectie nog steeds niet zijn hersteld. De lactoferrine die zij krijgen toegediend is een hoge kwaliteit gezuiverde lactoferrine (95 procent). Kortweg betekent dit dat de lactoferrine vrij is van lipopolysachariden (LPS), die het immuunsysteem juist weer kunnen activeren en de lactoferrine minder werkzaam maken. Het middel wordt goed verdragen, kan Braunstahl na de eerste officiële fase van het onderzoek al concluderen. De longarts schat in dat honderdduizend tot misschien wel drie- tot vierhonderdduizend mensen in Nederland long COVID-klachten hebben. “De mate waarin verschilt uiteraard per persoon, maar zo’n 95 procent hiervan herstelt op den duur volledig. De weg hier naartoe kan echter soms lang in beslag nemen. Ik heb goede hoop dat de lactoferrine deze weg aanzienlijk kan verkorten.”

Meer weten? Ga dan naar: https://www.bonusan.com/nl/nieuws/bonusan-draagt-bij-aan-wetenschappelijk-onderzoek-naar-long-covid

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.