Veel persoonlijke ervaringen gaven dat chiropractor en klinisch neurowetenschapper Arjan Kuipers zich tijdens en na zijn opleiding steeds verder heeft gespecialiseerd in hersenrevalidatie. Samen met Linda Radestad, richtte hij Brain and Spine Rehab op, een organisatie die ook mensen met long Covid helpt revalideren.
Arjan Kuipers is geboeid door het verbeteren van de levenskwaliteit van andere mensen met de beste middelen die voorhanden zijn. Hij is al 31 jaar behandelaar en deed zijn opleiding tot ‘chiropractor’ in Engeland en in Amerika studeerde hij klinische neurowetenschappen. Zijn moeder ontwikkelde hersenstammigraines na een serie ongelukken. Hij zag dat de reguliere geneeskunde haar en andere mensen met hersenletsel weinig te bieden had en sprong deels vanuit frustratie in dat gat door samen met Linda Radestad ‘Brain and Spine Rehab’ op te richten. Radestad kreeg in 2016 op haar 43ste een beroerte en schreef het boek Stroke Rebel, waarin ze haar ervaringen uiteenzet. Radestad is inmiddels de levenspartner van Kuipers´
Long Covid
Kuipers: “We hebben veel ervaring met het revalideren van mensen met fysieke en functionele hersenproblemen na hersenletsel. Er zijn nog veel aanvullende dingen te doen voor mensen die reguliere zorg hebben gehad. We zijn in long Covid gerold omdat er veel overlap is met wat mensen ervaren na een hersentrauma. Bij acute Covid heb je vooral acute aan griepgerelateerde klachten, maar long Covid is meer ongrijpbaar, want het is een scala aan problemen in het lichaam en de hersenen.”
Revalideren
Kuipers: “We zien mensen waarbij in de hersenen, orgaansystemen, spieren, immuunsysteem, energiehuishouding en vaatstelsel problemen kunnen ontstaan.”
In het begin van de revalidatie na Covid werd gefocust op het meer laten bewegen, maar dat ging nogal eens fout. Kuipers: “Een bepaald percentage heeft onder andere problemen met verstoppingen in de kleine vaten en vaatbeschadiging, waardoor bewegingsrevalidatie niet bij iedereen werkt.”
Voor anderen met long Covid helpt die beweging juist weer wel, bijvoorbeeld om de circulatie, zuurstofhuishouding en conditie te verbeteren.
We moeten daarom per persoon kijken welke behandelingen helpen. “Veel long Covid-klachten komen overeen met de klachten na hersenletsel”, zegt Kuipers:
“We zien met name de categorie met hersen-gerelateerde problemen. Dat kan door een hersenschudding, maar dus ook door long Covid. Er treedt vaak langdurige neuro-inflammatie (lage graad ontsteking in hersenen) of circulatie gerelateerde problemen op, waardoor hersengedeelten minder goed functioneren en er bijvoorbeeld hersenmist ontstaat.
We zien dan dat mensen niet tegen prikkels kunnen, slecht slapen, evenwicht problemen ongecontroleerde stressreacties en die daarnaast veel ongrijpbare klachten hebben zoals extreme vermoeidheid. Deze kan uit de spieren komen, maar ook uit de hersenen.”
Behandelen
Voor behandeling is het belangrijk om eerst vast te stellen welke systemen betrokken zijn. “Bij behandeling richten wij ons naast herstel van het hele lichaam vooral op de hersenen”, zegt Kuipers: “We bieden dan niet alleen hersenrevalidatie aan, voor de zwakke gebieden die ontstaan zijn, maar we geven vooral leefstijladviezen. Dat is het eerste wat je moet aanpakken. Slaap is medicijn nummer 1 om te herstellen. Het is het enige punt waar je hersenen kunnen herstellen en afvalstoffen kunnen afvoeren. Vervolgens kijken we naar voeding, stressmanagement, en beweging.”
Volgens Kuipers zal therapie daarnaast ook gericht moeten zijn op aanwezigheid van auto-immuniteit (waarbij je immuunsysteem je eigen lichaamscellen aanvalt), heractivering van oude infecties (zoals Eppstein Barr virus wat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt) en gezondheid van de energiefabriekjes (mitochondriën) die vaak minder goed functioneren als gevolg van het Coronavirus.
Lasertherapie en hyperbare zuurstof
Daarnaast werkt Kuipers met lasertherapie en hyperbare zuurstof (zuurstof in een cabine onder hoge druk). Er zijn voor beide behandelingen sterke wetenschappelijke indicaties dat deze op meerdere vlakken de gevolgen van long Covid aanpakken.“
Kuipers: “Met beide behandelingen verminder je onder andere de aanwezige ontstekingen en bevorder je lichaamseigen herstel.
Resultaten
Na de zomer van 2020 zag Kuipers de eerste long Covid-patiënt. “Nu zien we dagelijks twee tot drie aanmeldingen.” Kuipers over de uitkomst van behandeling: “Resultaten zijn wisselend maar positief. Ik ben daar heel eerlijk in.”
Doordat mensen met Long Covid zich met verschillende problemen melden, moeten artsen en andere behandelaren zich volgens Kuipers eerst richten op de onderliggende oorzaken.
“Bij een auto-immuun-probleem moet je bijvoorbeeld eerst het immuunsysteem rustig krijgen en daarna pas intensief trainen. Zijn er restanten van virussen aanwezig dan moet je juist zorgen dat het lichaam actief deze deeltjes verwijderd.
Kuipers tot slot: “Long Covid vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Artsen weten nog te weinig over deze vrij nieuwe ziekte. Je moet van elkaar leren zodat we beter kunnen helpen bij het revalideren.”
Meer informatie vindt u op:
www.brainandspine.rehab