Hersenschade hoeft het leven niet on-hold te zetten

Shirley Bouwmeester is begin twintig wanneer ze afstudeert; de wereld ligt voor haar open! Wanneer ze die de volgende dag echter letterlijk inrijdt, krijgt ze een scooterongeluk. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis met een flink gat in haar hoofd. Dit moet helen, wordt haar verteld, en zonder verdere diagnose mag ze direct weer naar huis. “Nog vol met adrenaline dacht ik toen nog dat het inderdaad een kwestie van een tijdje rust houden was”, vertelt ze. “Maar na een paar weken kampte ik met verschillende klachten. Pijn in mijn nek, hoofdpijn, moeheid en kaakpijn zorgden ervoor dat ik vrijwel niet kon functioneren.” Ze trekt aan de bel bij haar huisarts, maar ook die kan niets vinden.

 

LANGDURIGE HERSENSCHUDDING

 

Er breekt een moeilijke periode aan, waarin soms de enige remedie tegen haar pijn een donkere kamer is. “Terwijl het leven voor anderen gewoon doorging, zat ik thuis weg te kwijnen”, vertelt ze. “Dat kon ik op een gegeven moment niet meer accepteren.” Omdat ze zelf zo volhardend is, blijft ze medisch advies inwinnen. Een neuroloog kan haar uiteindelijk vertellen dat ze kampt met een langdurige hersenschudding, niet aangeboren hersenletsel dus, maar een remedie is er niet. “Na een wachttijd van anderhalf jaar, kon ik uiteindelijk naar een revalidatiecentrum. De behandeling daar was echter vooral gericht op acceptatie, en laat dat nu nét het gene zijn waar ik niet in kon berusten.”

 

OP ZOEK NAAR EFFECTIEVE BEHANDELMETHODEN

 

Shirley gaat weer verder op zoek naar antwoorden. Die vindt ze bij een optometrist, die een afwijking constateert in haar zicht. Een fysiotherapeut, welke concludeert dat haar kaak scheef staat. En bij een psycholoog, die aangeeft dat stress de klachten verergert. “Eindelijk werd ik gehoord!”, vertelt ze. “Maar dat proces van antwoorden zoeken had veel te lang geduurd.” Om anderen de pijn, frustratie en het verdriet van deze zoektocht te besparen, verzamelt ze een team om zich heen dat zich verdiept in mogelijke behandelmethoden. “We kwamen tot de conclusie dat het sterker maken van het brein een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van klachten als gevolg van NAH en het verbeteren van de kwaliteit van leven.”

 

BREINTRAINING OP MAAT

 

Met haar bedrijf Brain Masters helpt Shirley nu lotgenoten om hun brein weer in balans te krijgen. “Dit doen we middels cognitieve- en neuro visuele trainingen”, legt ze uit. “Gecombineerd met de juiste voeding en supplementen.” De breintrainingen worden aangeboden via trainingsapparatuur die is ontwikkeld in de VS, op basis van wetenschappelijk onderzoek.

“Je moet dit zien als een soort high level spellen die het brein trainen en stimuleren. Hierdoor worden er weer nieuwe verbindingen aangemaakt, die zorgen dat je geestelijk en lichamelijk sterker wordt.” De techniek wordt door mensen over de hele wereld gebruikt, vertelt ze. “Niet alleen door mensen met NAH, maar ook door bijvoorbeeld topsporters en bij burn-outs, slaapproblemen of ADHD. Wanneer je jezelf committeert en uitdaagt, kun je namelijk meer dan je denkt.” De trainingen worden op maat ingezet, naar gelang de medische situatie van een cliënt en de persoonlijke doelen. “Eén tot twee keer per week vindt de training bij ons op locatie plaats, twee tot drie keer per week kan men zelf thuis online aan de slag.”

 

ALLES IS TRAINBAAR, OOK HET BREIN

 

Dat we meer kunnen dan we vaak denken, onderschrijft Merel van der Spoel, van oorsprong fysiotherapeut en imiddels psycholoog bij TiM Letselrevalidatie, dat de Brain Master-techniek toepast bij de behandeling van cliënten met milde NAH-klachten. “Wij gaan uit van vooruitgang”, vertelt ze. “En dat alles, tot op zekere hoogte, trainbaar is. Het lichaam, maar ook het brein, zoals verminderde prikkelverwerking en cognitieve functies. Hoe je dit traint is echter cruciaal. Het toepassen van de Brain Master-techniek, in combinatie met de specifieke trainingsvormen voor NAH, levert goede resultaten in het behandelen van klachten als gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Door dit complementair aan elkaar in te zetten, op maat en in de context van de cliënt, zien we veel positieve resultaten.” Als ervaringsdeskundige kan Shirley zeggen dat ze door deze aanpak haar leven weer terug heeft. “Niet volledig, maar toch wel voor 95 procent. Door hersentraining, in combinatie met lichamelijke training, de juiste voeding en genoeg rust, kan ik weer fulltime werken en genieten van sociale activiteiten.”

 

Wilt u meer weten over Brain Masters? www.brainmasters.nl

 

Meer informatie over Together In Motion (T.i.M.) Letselrevalidatie: www.timletselrevalidatie.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.