Brainsfirst: brein en baan in balans

Vanuit de overtuiging dat het brein het complete menselijke functioneren aanstuurt, begon BrainsFirst in 2011 assessment-tests te ontwikkelen in de vorm van games. “Het brein is de cockpit van human performance, en moet daarom de basis zijn van alle assessments. Met het brein als uitgangspunt kan op fundamenteel niveau objectief en betrouwbaar inzichtelijk worden gemaakt wat iemand van nature kan,” zegt Eric Castien, oprichter van BrainsFirst.

 

Natuurlijk talentpotentieel

“We zijn deze tests vervolgens gaan gebruiken voor het matchen van natuurlijk talentpotentieel met allerlei soorten banen en voor interne mobiliteit van bestaande werknemers. Welk carrièrepad past van nature bij iemands brein? Als je iets doet wat je van nature goed ligt, dan is de kans groot dat je er plezier aan beleeft en er vanzelf beter en efficiënter in wordt. Zo komt het vliegwiel van duurzame talentontwikkeling aan de praat. Wij geven inzicht, zowel aan de opdrachtgever als aan het individu. De link tussen presteren en wat iemand ligt, is trouwens mede afhankelijk van de context waarin moet worden gepresteerd. Dat zie je duidelijk in voetbal. Talentvolle topspelers presteren bij de ene club uitstekend, maar vallen na een transfer bij een andere club zomaar weg, ondanks hun potentieel. Het omgekeerde kan ook gebeuren. Verandering van omgeving en omstandigheden is van grote invloed op het functioneren van het brein.”


Baan en brein

“Het begrip ‘baan’ is veelzijdiger dan vaak wordt gedacht. Het heeft niet alleen te maken met de bijbehorende taken, maar ook met de werkomgeving, het tempo, de complexiteit, de teamleden enzovoort. Deze factoren bepalen samen wat van het brein wordt gevraagd, en hoe iemand dus zal functioneren. Selectiecriteria zijn vaak te simplistisch. Je kunt niet meer op basis van iemands CV voorspellen hoe hij of zij in toekomst zal presteren, want de toekomst is onbekend. Door automatisering veranderen banen voortdurend. Wij kijken naar de onderliggende bouwstenen van iemands capaciteiten, dat geeft veel meer houvast over toekomstig functioneren. Eigenschappen als leervermogen en aanpassingsvermogen, daar gaat het om. Die test je niet met IQ of een subjectieve persoonlijkheidsvragenlijst.”


Toekomstperspectief

“Wij meten fundamentele vaardigheden, via games. De resultaten geven betrouwbare informatie over bijvoorbeeld iemands aanpassingsvermogen. Wij verzamelen zo’n 1500 datapunten; een heel rijke informatiebron. We voelen ons een soort KNMI weerstation, dat met een veelheid aan data tot heel genuanceerde talentvoorspellingen komt. Hoe leer- en aanpassingsgericht is het personeelsbestand van een onderneming? Zijn onze mensen waardevol over vijf jaar? Daar heb je tools van de toekomst, zoals de onze voor nodig.Hoe weerbaarder en wendbaarder de workforce is, hoe groter de kans dat een onderneming zich zal kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, en de medewerkers een rol van betekenis blijven spelen in een wereld vol kunstmatige intelligentie.”

 

Meer informatie vindt u op www.brainsfirst.com

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.