Briqwise: hoog rendement, laag risico en geen gedoe

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Briqwise is een uniek platform voor de leenmarkt in vastgoed. Oprichters Pieter Porte en Frank van Dongen hebben hun ervaring met commerciële internetplatforms en bancaire kennis bij ABN AMRO samengebracht, en een online marktplaats opgezet waarop investeerders en ondernemers elkaar kunnen ontmoeten voor vastgoedfinancieringen. Ondernemers vinden hier financiering met hun vastgoed als onderpand, en investeerders een veilige belegging met een mooi rendement en geen ‘gedoe’. “Gezien de groei van vijf miljoen euro in het eerste jaar tot twintig miljoen in het tweede jaar dat we bestaan, is Briqwise een gat in de markt gebleken,” zeggen Porte en Van Dongen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wat onderscheidt jullie van concurrerende partijen?

Van Dongen: “Veel partijen die in dezelfde vermogensvijver vissen, zoals vermogensbeheerders en vastgoedfondsen,faciliteren investeerders van achter hun mooie maar ondoorzichtige kantoorgevels. Ons simpele concept is transparant en toegankelijk voor iedereen, via het internet. Wij brengen vraag en aanbod bij elkaar: ondernemers die vastgoedfinanciering zoeken, en investeerders die tegen zes procent rente minimaal honderdduizend euro ter beschikking stellen. Dat doen we op zo’n veilige manier, dat als je het afzet tegen de negatieve spaarrente, dit een heel stabiel en interessant middel is voor een mooi rendement.”

Welke ondernemers zoeken financiering via Briqwise?

Van Dongen: “Het zijn MKB-ondernemers die voor banken niet interessant meer zijn. Door interne regelgevingseisen wordt het voor banken steeds kostbaarder om financieringen te verstrekken. Aan kleinere leningen kunnen ze niet meer genoeg verdienen. Briqwise vult zo het financieringsgat voor het midden- en kleinbedrijf dat naar alternatieve investeerders zoekt. Wij kunnen veel sneller schakelen dan banken en zijn soepeler met aflossingsverplichtingen. De zekerheid is altijd het eerste recht van hypotheek dat we op het onderpand eisen, en het principe dat we nooit meer dan 75 procent van de waarde van het bedrijfspand financieren. Bovendien beoordelen we alle kredietaanvragen net zo streng als een bank dat doet, zodat we alleen betrouwbare, gezonde bedrijven overhouden. Er zijn inmiddels steeds meer ondernemers die meteen naar ons komen zonder het eerst bij de bank te proberen. Ze vinden ons via mond-tot-mondreclame en via een netwerk aan intermediairs.”

Wie investeren via Briqwise?

Porte: “We hebben een poule van investeerders. Dat zijn intussen zo’n vierhonderd vermogende particulieren en family offices, en dat aantal groeit zoals ook onze naamsbekendheid groeit. We spreken al onze nieuwe investeerders persoonlijk, hoewel dat met corona nu wat lastiger is. Het zijn vaak oud-ondernemers, die hun eigen bedrijf hebben verkocht en met een deel van de opbrengst andere ondernemers willen helpen. Een investeerder kan alleen of met een paar anderen een financiering verstrekken. Dat laatste noemen we clubdeals. Daarin zijn we uniek. Elke investeerder legt minimaal honderdduizend euro in, dus het is geen crowdfunding. Men zit overigens niet aan zijn investering vast: financieringen zijn ook overdraagbaar, dat kan een investeerder zelf doen of Briqwise regelt dat.”

Hoe zit het met rendement en risico voor de investeerders?

Van Dongen: “De rente bij Briqwise is altijd zes procent en het risicoprofiel is laag. Briqwise garandeert de maandtermijnen, dus mocht een ondernemer niet in staat zijn de maandelijkse rente en aflossing te betalen, dan doen wij dat. De investeerder heeft dus geen debiteurenrisico. Hij loopt wel risico op de hoofdsom, maar heeft altijd, op zijn eigen naam, het eerste recht van hypotheek. Dat geldt ook voor de clubdeals. De Loan To Value is nooit hoger dan 75 procent, in de praktijk gemiddeld vijftig. Zes procent rendement is veel, maar komt voort uit vraag en aanbod: ondernemers willen graag hun onderneming versterken en zijn bereid zo’n vergoeding te betalen. De lage LTV wordt belangrijk als in het uiterste geval het onderpand moet worden geëxecuteerd, wat overigens in ons tweejarig bestaan nog nooit is gebeurd. Zo’n veilige vaste inkomstenbron kan geen bank meer garanderen.“

Om wat voor vastgoed gaat het?

Porte: “We baseren onze waarde-beoordelingen op externe, gecertificeerde taxatierapporten. Het vastgoed is niet erg complex. Het zijn redelijk rechttoe-rechtaan kantoorpanden of fabriekshallen van enkele tonnen tot een paar miljoen, maar ook appartementen en (recreatie)woningen. Het vastgoed moet als betrouwbaar onderpand kunnen dienen voor transacties zonder gedoe, daar gaat het ons en de investeerders om.”

Jullie nemen de investeerders dus veel uit handen.

Van Dongen: “Geen gedoe is superbelangrijk. Investeerders hebben geen sores als de ondernemer een keer te laat betaalt, want dan zorgt Briqwise voor het geld. Wij controleren ook of de opstalverzekering in orde is, we maken het de investeerder kortom zo makkelijk mogelijk. Die hoeft alleen te begrijpen hoe een lineaire lening werkt, en moet het geld naar een derdenrekening bij de notaris overmaken. “

Wat zijn jullie vooruitzichten?

Porte: “Briqwise is enorm schaalbaar. We willen groot worden in dealvolume, maar klein en behapbaar blijven qua bedrijf. Daarnaast lonkt het buitenland, om ons concept ook daaruit te rollen.”

Meer informatie vindt u op: www.briqwise.com

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3171|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”https://www.briqwise.com” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/12/briqwise.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.