[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="2" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""]
Maar liefst 32% van de beroepsbevolking lijdt aan een chronische ziekte. Een onrustbarend groot aantal en daar wordt slecht mee omgegaan. Er gebeurt ook veel goeds, maar als vakbond hebben wij natuurlijk te maken met de misstanden en dat zijn er nogal wat. Dat is jammer want de meeste chronisch zieken zijn heel gemotiveerd om aan het werk te gaan. Werk is een geneesmiddel!
De problemen zijn divers, maar de algemene lijn is zorgelijk. Werkgevers zitten doorgaans niet te wachten op chronisch zieken en de kans op ontslag is groot. Daarnaast lijkt de overheid elke mogelijkheid te benutten om het sociale zekerheidsstelsel uit te kleden. Het gaat op drie niveaus mis: de arbeidsomstandigheden op de werkvloer zijn vaak niet veilig en gezond genoeg, werkgevers en overheid doen niet genoeg om mensen met een chronische ziekte te behouden of in dienst te nemen, en tenslotte deugt het sociale vangnet steeds minder. Dat geldt niet alleen voor laagopgeleiden, maar ook voor het welgesteldere deel van Nederland, dat zich niet altijd realiseert dat ook voor hen een uitkering bijzonder schraal kan zijn. De mogelijkheden om te blijven werken worden niet genoeg benut. Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in werknemers, terwijl het WIA uitkeringsstelsel voor langdurig zieken juist is ingevoerd om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.
Waar een wil is, bestaan creatieve oplossingen. Bedrijven kunnen een werkplek vaak prima geschikt maken voor een chronisch zieke, met wat kleine aanpassingen en extra faciliteiten. Ze kunnen werktijden en werkruimte aanpassen, of mensen gemakkelijker thuis laten werken. Ze kunnen in elk geval meer begrip tonen. Werkgevers zijn medeverantwoordelijk voor de re-integratie van chronisch zieken, en bij nalatigheid volgt een premiesanctie. Dat is mooi, maar voor veel werkgevers lijken die sancties niet op te wegen tegen de kosten van re-integratie. Ze laten het dus versloffen. Chronisch zieken komen veel te vaak in de bijstand, terwijl ze nog van alles kunnen. Er is bewustwording nodig. De arbeidsparticipatie moet omhoog, de overheid moet iets doen aan de manier van keuren en re-integreren. Maak uitkeringen helder en menswaardig, anders wordt het een stapeling van zorgen, die grote maatschappelijke kosten met zich meebrengt. En dat terwijl er met werk zoveel baten zijn. Werk geeft financiële zelfstandigheid en is goed voor de gezondheid!
Kitty Jong
Vicevoorzitter FNV
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]