DBC: een geluk bij een ongeval

‘Duurzaam herstel bij letselschade door aandacht voor de fysieke, emotionele en juridische aspecten’ 

Na uitval door een ongeval zijn er vaak meerdere routes naar herstel. Die moet je echter wel weten te vinden. DBC behandelt en begeleidt mensen die door een ongeval zijn uitgevallen in hun functioneren door te werken aan zowel fysieke als emotionele klachten, in samenwerking met de partijen eromheen. Deze unieke combinatie zorgt voor duurzaam herstel. 

 

DBC helpt mensen die door fysieke en mentale klachten, veelal als gevolg van een ongeval, niet meer in staat zijn om werk- en privé activiteiten uit te voeren, vertelt directeur Lilian Ouwerkerk. “Wij richten ons op een zo optimaal mogelijk herstel. Want hoe eerder iemand hier gericht aan kan gaan werken, weten we uit onderzoek, hoe effectiever en sneller er een resultaat geboekt wordt.” In de praktijk echter, ziet DBC dat ruim 40 procent van de cliënten pas een jaar of langer na het ongeval wordt aangemeld. “Schrijnend”, benadrukt ze. “Als je ziet wat iemand in dat jaar is kwijtgeraakt (verlies van werk, sport, activiteiten met het gezin), wat mogelijk voorkomen had kunnen worden door tijdig inzetten van de juiste interventie.”

 

 

Eigen kracht en hervinding
DBC behandelt en begeleidt cliënten met maatwerkprogramma’s gericht op duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, legt Ouwerkerk uit. “Wij coachen mensen om vanuit eigen kracht weer de regie te krijgen over hun leven. Dit doen we door aan de slag te gaan met de fysieke belastbaarheid én met eventueel aanwezige herstelbeperkende patronen. Met onze wetenschappelijk onderbouwde methodieken en geavanceerde apparatuur maken we het herstel vervolgens inzichtelijk, meetbaar en voorspelbaar. In het gehele herstelproces werken we samen met de betrokken partijen op het gebied van belangenbehartiging, verzuim, arbeidsreïntegratie en duurzame inzetbaarheid.”

 

Bewezen succesvolle methodiek
Herstel begint met een herijking, concretiseert Paramedisch Adviseur en Senior Fysiothera-peut, Hedi de Leeuw. “Samen met de cliënt kijken we naar de actuele situatie na een ongeval; wat er niet, en vooral, nog wél kan. Want dat is vaak meer dan je denkt.” “Bij de start van de begeleiding is het belangrijk om zaken inzichtelijk te maken, legte ze uit. “Te concretiseren, een plan te maken, en wie betrokken is, want een ongeval heeft invloed op je omgeving. Ook vragen we mensen waar zij over vijf jaar willen staan, omdat een heftige gebeurtenis vaak tot bezinning leidt. Op basis van een ‘nulmeting’ werken we vervolgens toe naar dit nieuwe perspectief.” De herstelbehandeling is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde DBC-methodiek, die in 1996 in Finland is ontwikkeld en inmiddels in ruim 22 landen wordt uitgevoerd. “Bewezen succesvol in het terugdringen van klachten na een ongeval”, benadrukt De Leeuw. “Tienduizenden cliënten wereldwijd zijn al veilig behandeld, zonder complicaties. De restverschijnselen en het arbeidsverzuim zijn na onze behandeling en persoonlijke begeleiding aanzienlijk lager.”

 

 

Van fundament naar functioneel
Met fysio(oefen)therapie werkt DBC toe naar een fundament. “Waarmee cliënten in ieder geval de basisbewegingen weer kunnen doen. Vervolgens vertalen we dit door naar specifieke functionele oefeningen, waarmee men de dagelijkse activiteiten weer kan oppakken in de thuissituatie of op de werkplek. Met onze behandelmethodiek kunnen we meten hoe iemand vooruitgaat. Dit is belangrijk om aan te kunnen tonen aan bijvoorbeeld de werkgever dat er daadwerkelijk toegewerkt wordt naar herstel en de opbouw van de belastbaarheid. Maar vooral voor de motivatie van de cliënt: je ziet zwart op wit waar je voor traint.” Terwijl de fysiotherapeut werkt aan het fysieke herstel, gaat een psycholoog aan de slag met de emotionele gevolgen van een ongeval. “Deze gaan namelijk vrijwel altijd hand-in-hand”, legt Senior Psycholoog Anita Riksten uit. “De nasleep van een ongeval werkt vaak diep door, zowel fysiek als mentaal. Onbegrip, machteloosheid, boos-heid en aanhoudende lichamelijke klachten versterken elkaar en staan verwerking en herstel wederzijds in de weg.” Deze stagnatie kan uiteindelijk zelfs leiden tot baan-verlies, benadrukt ze. “Want hoe langer je uitvalt, hoe groter deze kans wordt. Wij helpen mensen daarom om weer op hun eigen lichaam te vertrouwen. Door anders te leren ‘luisteren’ naar het hoofd, waardoor ze lichamelijk tot veel meer in staat zijn dan ze denken.” In dit geïntegreerde herstel-proces op maat werkt DBC samen met de betrokken partijen, vertelt Ouwerkerk tot slot. “Denk aan belangenbehartigers, schadebehandelaars, werkgevers, arbodienst en arbeidsdeskundigen. Onze herstelgerichte dienstverlening is gericht op de cliënt, maar met oog voor de wereld eromheen. We snappen en kennen het systeem, dat weliswaar draait om fysiek en emotioneel herstel, maar ook om juridisch herstel. Arbeidsgezondheid is een gezamenlijk belang van werkgever en werknemer. Door deze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen, werken we toe naar duurzaam herstel.”

 

DBC is het grootste behandelcentrum in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in het specifieke terugkeertraject van werknemers na een ongeval. Het behandelcentrum met zes locaties verspreid over heel Nederland is lid van OVAL en draagt het Nationaal Keurmerk Letselschade. Meer informatie vindt u op www.dbc.nl. Lilian Ouwerkerk staat u ook graag persoonlijk te woord. Zij is bereikbaar via lilianouwerkerk@dbc.nl en het centrale nummer 053-5374455.

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.