De Dag van de verzorgende en zorgkundige: welke soorten verzorging bestaan er?

[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="2" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""] Vandaag is het de Dag van de verzorgende en zorgkundige. Maar verzorgende is een enorm breed begrip. Want er zijn ontzettend veel soort verzorgende! Verschillende beroepen in verschillende branches, maar allemaal waardevol. Welke soorten verzorgende zijn er allemaal? Wij lichten deze toe. De dag van de verzorgende: Welke verschillende soorten verzorging bestaan er?
  • Verzorgende IG: als verzorgende IG ondersteun je mensen die zichzelf niet kunnen redden. Het kan voorkomen dat iemand tijdelijke hulp nodig heeft, maar er zijn ook mensen die hun hele leven hulp nodig hebben. Je biedt hulp bij de dagelijkse zorg, zoals wassen en aankleden.
  • Verpleegkundige IG: hierbij voer je naast de basiszorg zelfstandig verpleegtechnische handelingen uit. Dit bevat bijvoorbeeld prikken, verzorgen van wonden, het verwisselen van katheter, aanreiken van zuurstof en het bepalen van bloedsuiker bepalen. Daarnaast kun je ook de zorg organiseren en coördineren.
  • Doktersassistente: met deze functie ben je het eerste aanspreekpunt in de huisartsenpraktijk. Als doktersassistente zie je patiënten in alle leeftijdscategorieën. In de meeste gevallen werk je in een klein tot middelgroot team. Je takenpakket omvat het praten en werken met patiënten en het kan voorkomen dat je je eigen spreekuren draait.
  • Wijkverpleegkundige: zoals de naam eigenlijk al zegt ben je verantwoordelijk voor de zorg bij patiënten thuis binnen een bepaalde wijk of buurt.
  • Arts ouderengeneeskunde: bij dit beroep behandel en begeleid je oudere patiënten die complexe zorg nodig hebben.
Daarnaast heb je ook nog een hoop beroepen in het welzijn. Een aantal voorbeelden:
  • Begeleider speciale doelgroepen: je werkt met mensen die niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, maar ook daklozen en mensen met een verslaving. Je ondersteunt de cliënten in hun woonomgeving en bij een productieve dagbesteding.
  • Sociaal Cultureel Werker: in deze functie werk je bijvoorbeeld in het samenlevingsopbouwwerk of bij een jongerenorganisatie. Het kan zijn dat je activiteiten organiseert samen met allerlei mensen in wijken, buurten of dorpen die een zwakkere sociale positie hebben.
  • Pedagoog: je houdt je bezig met problemen in de ontwikkeling van minderjarigen: van jonge kinderen tot pubers. Het uitdagende van een baan in de zorg is dat geen dag hetzelfde is en het werk dat je uitvoert bevat veel verantwoordelijkheid. Je ontmoet veel verschillende mensen die allemaal weer specifieke hulp nodig hebben. De banen zijn natuurlijk prachtig, maar wees wel bewust van het feit dat het enorm intensief kan zijn. Het werk vraagt veel van je, zowel lichamelijk en emotioneel. Maar daarentegen krijg je een hoop voldoening en waardering. 
Er zijn dus verschillende soorten beroepen als verzorgende, maar welke soorten zorg kun je ontvangen? Dat zetten wij ook op een rijtje.  Verschillende soorten zorg die je kunt ontvangen Individuele begeleiding Bij individuele begeleiding heb je hulp nodig bij je administratie, begeleiding bij je hobby of kan je simpelweg niet alleen zijn. Dit kan worden opgelost met individuele begeleiding. Groepsbegeleiding Misschien heb je dagopvang of dagbesteding nodig, dit heet groepsbegeleiding.  Hulp in het huishouden Sommige mensen hebben moeite met huishoudelijke taken of kunnen deze in zijn geheel niet uitvoeren. Denk hierbij aan schoonmaken, wassen, strijken, koken of boodschappen doen. Een huishoudelijke hulp kan deze taken uitvoeren waardoor je hier niet door wordt belast. Logeeropvang Familie of vrienden willen je vaak hulp bieden en je verzorgen wanneer dit nodig is. Maar het verzorgen van iemand vereist veel mentale en fysieke kracht. Logischerwijs hebben zij tijd voor zichzelf of even vakantie nodig. Dat is wanneer je contact kunt opnemen met logeeropvang. De hulp vragende gaat dan een weekend of aantal dagen ergens anders logeren.  Persoonlijke verzorging Dagelijkse (verzorgende) taken kunnen voor sommige mensen al niet meer zelfstandig worden uitgevoerd. Zij hebben dan hulp nodig bij wassen, aankleden, naar het toilet gaan, het aantrekken van steunkousen, verzorgen van de huid, het innemen van medicijnen of eten en drinken. Om deze reden kunnen zijn persoonlijke verzorging aanvragen.  Verpleging Een medische aandoening kan als gevolg hebben dat je zorg nodig hebt van verpleging. Zij kunnen bijvoorbeeld je wonden verzorgen, de injecties regelen, maar ook jou leren zelf insuline te spuiten.  Beschermd wonen Het komt voor dat mensen met psychische of psychosociale problemen om verschillende redenen niet zelfstandig kunnen wonen. Er is dan een mogelijkheid om te verhuizen naar een plek voor beschermd wonen. Hulp bij vervoer/hulpmiddelen Het is niet altijd vanzelfsprekend om mobiel te zijn. Sommigen hebben hier een hulpmiddel bij nodig. Je kunt hierbij denken aan een rolstoel, taxivervoer of een scootmobiel. Deze kun je natuurlijk ook aanvragen.  Woningaanpassing Een beperking vraagt vaak om aanpassingen in bijvoorbeeld het toilet, de douche of de keuken. Maar ook verlagende drempels of een traplift kunnen nodig zijn. Dat noemen we woningaanpassingen. [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.