De duurzame transitie: willen we niet te snel te veel?

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]W[/fusion_dropcap]e kunnen er niet om heen: er zijn problemen met CO2, stikstof en Pfas. Maar de urgentie blijkt opeens enorm. Overheden buitelen over elkaar heen met het bedenken en uitvoeren van duurzame maatregelen. De maximumsnelheid gaat overdag al naar 100 km, vooral buiten de Randstad is dat voor velen een forse aanpassing. Voor veel boerenbedrijven is het voortbestaan onzeker geworden. Onze woningen moeten razendsnel van het gas af en beter geïsoleerd en dat alles gaat de burger allemaal heel veel geld kosten. Wat blijft er zo nog over van ons woon- en leefgenot?

2050 is nog ver weg, maar ook veel lokale overheden zijn al bevangen door de duurzaamheidskoorts. Ze hebben grote haast. De gemeente Amersfoort bijvoorbeeld wil al in 2030 helemaal CO2-neutraal zijn. Deventer idem dito. Leeuwarden wilde dat al in 2020 zijn, maar dat is inmiddels onhaalbaar gebleken. De lijst is veel langer. Een gedeelte van de transitie willen de gemeentes realiseren uit windmolens en zonneparken of het winnen van warmte uit rioolwater. Maar ook van de burgers wordt een forse bijdrage verlangd. De burger moet snel overschakelen op prijzige, alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen, zonneboilers of zonnepanelen én zal de eigen woning moeten isoleren met zaken als drievoudig glas en/of vloer-, gevel-, en dakisolatie.

Snel is prijzig

Is die haast eigenlijk wel zo’n goed idee? Tegengeluiden komen uit verschillende kampen. De Vereniging Eigen Huis is kritisch op gemeenten die in verhoogd tempo van het gas af willen. “De grondhouding van onze 750.000 leden is positief, maar wij willen dat de klimaatmaatregelen uiteindelijk kostenneutraal uitpakken. De besparingen moeten zo groot zijn dat ze de investering terug kunnen verdienen. Wie voorop wil lopen, betaalt daar vaak een hoge prijs voor’’, legde woordvoerder Hans André de la Porte onlangs in het Algemeen Dagblad uit, “de onzekerheid is hoog, want de ontwikkelingen gaan snel en de producten worden. In de loop van de tijd vaak goedkoper of er zijn opeens nieuwe, goedkopere alternatieven op de markt. Dan is het vervelend, als je als in een dure voorziening hebt geïnvesteerd.’’

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wie voorop wil lopen, betaalt daar vaak een hoge prijs voor.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Milieudefensie: transitie te duur

Natuurlijk zijn wij voor een goed klimaatbeleid, maar de gemiddelde burger en het midden- en kleinbedrijf gaan, zoals het er nu naar uit ziet, veel meer voor het klimaatbeleid betalen dan grote bedrijven, stelt Milieudefensie op haar website. Nu al zijn veel gezinnen meer dan 10% van hun inkomen kwijt aan energiekosten. Veel van die gezinnen wonen in oude, slecht geïsoleerde huizen waar veel aan moet gebeuren voordat ze een nieuw duurzaam leven kunnen krijgen. Huiseigenaren kunnen zich niet altijd een warmtepomp of een goed geïsoleerd huis veroorloven, zelfs als ze dat al graag zouden willen. Mensen kunnen daardoor in de financiële problemen raken. Zij zouden er door alle aangekondigde klimaatmaatregelen niet op achteruit mogen gaan en dat is niet eerlijk, stelt de milieuclub. Zij pleit ervoor dat de industrie haar eigen verduurzaming gaat betalen en de rekening niet bij de burger neerlegt. De overheid moet daarbij voor eerlijker klimaatoplossingen kiezen.

Infoavonden genoeg; vragen blijven

Om de burgers te informeren en draagvlak te verwerven voor de ambitieuze duurzaamheidswensen organiseren veel gemeentes met regelmaat informatieavonden.

Deventer deed dat onlangs nog. Dat het onderwerp leeft is duidelijk want de opkomst was hoog. Hoewel de gemeentelijke energieadviseurs alle tijd namen om vragen te beantwoorden en benadrukten dat het verduurzamen van elk huis maatwerk is, gingen de bezoekers toch met veel onzekerheden naar huis. Een oudere bezoeker van 78 vroeg zich na afloop hardop of een grote investering in zijn huis nog wel zinvol is. “Ik heb liever dat de gemeente zich richt op 2050 in plaats van op 2030, dan kunnen anderen erover beslissen.” Ook bleef er veel discussie of het wel een goed idee is om over te gaan op houtstook (pellets of andere biomassa). Je bespaart immers op gas, maar een eventuele verhoogde uitstoot van fijnstof kan zeker binnen de bebouwde kom tot weer andere problemen leiden.

Duidelijkheid gewenst

De duurzame energietransitie mag dan heel erg gewenst en nodig zijn, goedkoop is het beslist niet. Het kabinet zegt dat de overstap van voor iedereen aantrekkelijk gemaakt gaat worden maar hoe dat uiteindelijk zal gaan gebeuren, is nog niet duidelijk. Ondertussen liggen huiseigenaren wakker van de enorme investeringen die op hen afkomen en waarvan het de vraag is of deze ooit kunnen worden terugverdiend. Het is dus nodig dat er voor hen, maar ook voor niet-huizenbezitters, snel meer duidelijkheid komt, ook al om het noodzakelijke draagvlak voor alle maatregelen onder de burgers te behouden. Tot die tijd zou een pas op de plaats door veel gemeenten zo gek nog niet zijn. Het is immers nog lang geen 2050.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.