JEZELF VERLIEZEN TERWIJL JE VOOR ANDEREN ZORGT: hoe artsen worstelen met werkgeluk

Jezelf verliezen terwijl je voor anderen zorgt: hoe artsen worstelen met werkgeluk

de hele dokter

Bij artsen in de midlife fase kan het soms ineens gaan knagen. Ze vragen zich af of ze wel gelukkig zijn in het vak waarin ze zo veel hebben geïnvesteerd. Artsen die worstelen met dit soort vragen kloppen onder meer aan bij opleider en teamcoach Ilse Ganzeboom. Zij begeleidt medisch specialisten en huisartsen richting meer werkgeluk en schreef het boek Word een gelukkiger dokter. “Gelukkige artsen zijn cruciaal voor de gezondheidszorg.”

 

Cardio-anesthesioloog / intensivist Marco Loos liep tegen de vijfenveertig toen hij merkte dat hij steeds meer stress op het werk ervoer. “Als arts geef je veel aan patiënten,” vertelt Marco. “Maar je krijgt niet altijd evenveel terug.” Een zwaar life-event en extra stress op het werk door veranderingen in werkverhoudingen, zorgden ervoor dat de emmer bij Marco over dreigde te lopen. “Ik had een soort verdedigingswal om mezelf heen gebouwd, zodat ik altijd door kon blijven werken. Maar als je ouder wordt merk je dat die wal steeds minder functioneert.” Marco besloot zijn ervaringen nader te onderzoeken en werd hierbij onder meer geholpen door Ganzeboom.

“Patiënten worden mondiger en verwachten steeds meer op het gebied van empathie en communicatie,” vertelt Ganzeboom. “Aan de andere kant hebben artsen steeds minder te zeggen over de zorginvulling. Hun autonomie neemt af door de grote tijdsdruk, het vele registreren en de toename van protocollen en regelgeving.”

Ongelukkig in het werk

Met al deze factoren is het geen wonder dat artsen soms aan het einde van hun Latijn zijn. “Ik constateer bij artsen onder meer problemen met lage zelfwaardering, uitputting, verstoorde werk-privé balans, toekomstperspectief en zingeving,” vertelt Ganzeboom. Deze fenomenen zijn niet alleen slecht nieuws voor de artsen zelf. “Het heeft ook effect op de zorgkwaliteit. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dokters die goed in hun vel zitten, betere zorg leveren. Overvraagde dokters maken meer fouten en boezemen minder vertrouwen in bij patiënten. Door langdurige stress verhard je als persoon en ben je minder in staat om empathisch te zijn. Uiteindelijk sta je er als arts bijna altijd alleen voor. Je moet dus goed voor jezelf zorgen, terwijl dat juist niet in de medische cultuur zit. Omdat de medische wereld zo uniek en belangrijk is, wilden we daar iets aan doen.”

 

Zingeving en persoonlijke waarden

 

Ganzeboom richtte daarom samen met collega Dick Houtman in 2015 opleidingsinstituut De Hele Dokter op, met een geaccrediteerde leergang Persoonlijk Leiderschap, speciaal voor artsen. Dit initiatief werd aanvankelijk met argusogen bekeken, maar inmiddels erkent de medische wereld zelf ook het belang van meer aandacht voor de mens in de witte jas.

“De gemiddelde leeftijd van onze deelnemers is vijfenveertig jaar,” aldus Ganzeboom. “Dat is een levensfase waarin je als arts gevestigd bent en je privéleven op een bepaalde manier is ingericht. Maar ook een fase waarin zingeving een grotere rol kan gaan spelen.”

Zingeving heeft volgens Ganzeboom te maken met het grotere plaatje, het gevoel dat je werk betekenisvol is: “Je gevoel van zingeving wordt sterker naarmate je dagelijkse werkzaamheden meer in lijn zijn met je belangrijkste persoonlijke waarden. Artsen komen in de knel als dit scheef loopt.”

Beter functioneren als arts

Bij Marco bleek de knel onder meer te zitten in een disbalans tussen de energie die het werk hem kostte en het opladen hiervan tijdens het werk en vrije tijd: “In het medische systeem zit een prikkel om altijd maar door te gaan, maar dit is niet altijd functioneel. Ik heb gemerkt dat wanneer ik ook in andere dingen investeer, ik per saldo meer energie overhoud.” Een ander aandachtspunt is het identificeren van niet-helpende gedachten en onderzoeken waar je werkelijk invloed op hebt. “Je moet geen energie steken in dingen die je niet kan beïnvloeden,” aldus Ganzeboom. “Wij helpen mensen bewust te worden van hun kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Dat creëert meer zelfbewustzijn, wat weer leidt tot meer innerlijke rust en een groter gevoel van autonomie.”

Ook Marco kwam erachter dat hij soms contraproductieve gedachtepatronen en gewoontes had: “Het identificeren van deze gedachtes en patronen heeft me veel rust opgeleverd. Door minder hard over mezelf te oordelen, kan ik nu ook empathischer tegenover patiënten zijn. Ik heb meer oog voor emoties gekregen en daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.”

 

Voor meer informatie:

www.deheledokter.nl

www.wordeengelukkigerdokter.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.