De meerwaarde van coaching

Organisaties willen graag bevlogen medewerkers die goed in hun vel zitten en met plezier werken. Maar hoe bereik je dat? Iedereen houdt ervan om goede prestaties te leveren: het behalen van doelstellingen, een moeilijk project goed afronden of een nieuwe klant werven. Maar ook, het hebben van uitdagend werk en daar succesvol in zijn. Groei is daarbij een belangrijke factor. Mensen ervaren voldoening als zij hun competenties kunnen ontwikkelen en hun talenten tot ontplooiing kunnen brengen. Daarnaast is het van belang dat zij authentiek kunnen zijn op hun werk en uitdrukking kunnen geven aan wie zij zijn.

 

Waarom coaching?

 

Franka Eliens, project-manager bij PwC, houdt zich bezig met people development en is daarin verantwoordelijk voor de coachings-programma’s binnen haar afdeling Business Support. Zij ziet coaching als een middel om jezelf verder te ontwikkelen. PwC heeft recent een award gewonnen; de Talent naar de Top Diamant Award Culturele diversiteit. Dat is te danken aan de aandacht die PwC heeft voor de mens achter de professional.

 

Afra Kwak is coach en counselor bij MentaVitalis. Zij ziet dat organisaties die ruimte geven aan persoonlijke groei van medewerkers steviger verankerd zijn. De onderlinge verbinding tussen mensen en de samenwerking in teams is sterker. Er is meer begrip voor elkaars kwaliteiten en valkuilen en men helpt elkaar om het gezamenlijke doel te behalen. Door zelfinzicht en acceptatie naar elkaar toe kan er in organisaties vanuit authenticiteit gewerkt worden. Dat geeft rust en ruimte voor creativiteit, verbinding en klantgerichtheid.

 

Ruimte en creativiteit

 

Franka beaamt dat: “Het bieden van ruimte voor creativiteit en het waarderen van mensen is cruciaal voor het behouden van talenten.” Dit wordt binnen PwC onder andere ondersteund met een uitgebreid diversiteitsbeleid. Ook is binnen PwC een budget beschikbaar gesteld wat mede- werkers zelf kunnen besteden aan hun wellbeing. “Het gaat daarbij niet alleen over je fysieke conditie, maar juist ook over je emotionele en mentale energie. Ik merk zelf ook dat wanneer je lekker in je vel zit en mentaal sterk bent, je meer aan kan en effectiever in je werk bent.”

 

Wat is jullie persoonlijke doel?

 

Franka: “Mijn persoonlijke doel is om coaching maar ook hulpvragen in zijn algemeenheid laagdrempeliger te maken. Fouten maken mag, daar leer je alleen maar van.” Binnen de afdeling Business Support hebben we drie vormen van coaching, waar ik als projectmanager verantwoordelijk voor ben (Onboarding – Job en Development coaching). De mogelijkheid tot coaching is een vast onderdeel in de gesprekken met onze medewerkers.

 

Afra: “Soms wachten mensen lang voordat zij uiteindelijk kiezen voor coaching. Als zij dan contact opnemen geven zij ook aan dat ze al langer tegen privé- of werkkwesties aanlopen, maar niet dachten aan de optie om zich te laten coachen. Soms overheerst een gevoel van falen en denken mensen dat het bij anderen allemaal wel lijkt te lukken. Wat bij MentaVitalis heel positief werkt is onze 24/7 bereikbaarheid. Wanneer mensen contact opnemen krijgen ze direct een fijne en kundige gesprekspartner te spreken om te sparren, hoe groot of klein de vraag ook is. Wij vinden niets gek, denken mee en luisteren naar je verhaal. Dat alleen al lucht op. We brengen tijdens het gesprek in kaart waar behoefte aan is. Vaak kiezen mensen na dit gesprek voor een coachtraject. In dat geval maakt MentaVitalis zorgvuldig een match met een coach uit ons netwerk van 140 coaches en psychologen in Nederland. Binnen een week starten mensen dan een traject. Die snelheid vinden mensen erg fijn.”

 

Franka: “Sommige mensen vinden het spannend om zich kwetsbaar op te stellen en dat is iets wat ik graag anders zou zien. Ik zie het juist als een kracht en raad het iedereen aan om daar toch een stap in te zetten, ook al voelt het wellicht soms wat oncomfortabel. Om die reden deel ik regelmatig mijn eigen verhaal. Ik heb een burnout gehad en zat er echt goed doorheen. Ik vond hulp vragen en kritisch naar mezelf kijken lastig maar ben er sterker door geworden. Natuurlijk ging dat niet vanzelf en heb ik hiervoor een heel pad bewandeld. Ik heb sessies bij een psycholoog gehad, heb een intensief coachtraject gevolgd en een leiderschapstraject. Dit heeft mij echt verder gebracht en geholpen om dichter bij mezelf te staan.”

 

Preventieve coaching is bewezen effectief

 

Afra geeft aan dat coaching een manier is voor medewerkers om op een professionele manier met hun eigen ontwikkeling bezig te zijn en zelf vorm te geven aan hun behoefte van autonomie. Medewerkers ervaren meer werkgeluk bij een sterkere ‘interne locus of control’, ofwel de mate waarin zij ervaren invloed te hebben op hun omgeving. Dat werkgeluk en autonomie ook nog helpen om uitval te voorkomen en medewerkers aan je bindt, spreekt voor de beide dames voor zich. Voor organisaties is dat natuurlijk ook belangrijk; kosten voor uitval zijn hoog en met de huidige arbeidsmarkt is het behouden van medewerkers van belang. Het is voor organisaties ook belangrijk om medewerkers de ruimte te geven om zichzelf te zijn.

 

Daar zijn Franka en Afra het over eens. Hoe belangrijk het is om dicht bij jezelf te blijven en voor jezelf te zorgen. Dan ga je pas echt in je kracht staan. “Wanneer je de juiste dingen doet voor jezelf, dan pas ga je vliegen”. En dat begint vaak met een kleine stap.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.