[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]M[/fusion_dropcap]et de komst van verschillende vaccins is het langverwachte einde van de coronacrisis in zicht. Maar we zijn er nog lang niet. Voor het jaar 2022 wordt een tekort van 80.000 zorgmedewerkers verwacht, waarvan ruim 60.000 in de verpleging, verzorging en thuiszorg. De noodzaak om de zorg te vernieuwen is dan ook groter dan ooit.
[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Het tekort aan zorgpersoneel plus de dubbele vergrijzing van de bevolking zullen zich onder andere vertalen in een toename van werkdruk, wachtlijsten en het inboeten van kwaliteit. Het is tijd voor actie om op dit moment zorgverleners overeind te houden en tegelijk oplossingen te ontwikkelen en implementeren die het werk in de zorg zo optimaal mogelijk maken. Prof. Dr. Marcel Levi, ziekenhuis directeur van negen University Colleges London Hospitals, deelt zijn visie op de toekomstige ziekenhuiszorg.
Toekomstperspectief
Begin 2020 gaf de Commissie Werken in de Zorg aan dat 43% van de zorgverleners binnen twee jaar vertrekt vanwege een gebrek aan toekomstperspectief en onvoldoende werkgeverschap. Van deze ‘uitstromers’ kiest circa 40% voor een baan buiten de zorg. Het is uiteraard zaak om een continue, nieuwe instroom aan zorgverleners te creëren, aldus Prof. Levi. “Daarnaast pleit ik voor een gestructureerde aanpak om de grote uitstroom in een (te) vroege fase aan te pakken. De oplossing op dit vlak ligt in het aan ons binden van mensen, onder andere door ze carrièreperspectief te bieden. Ik denk hierbij aan een model waarin we opleiding en werk ‘fris’ houden voor mensen. Daar kun je aan werken. Verder mogen we naar de waardering kijken van onze zorgverleners. Zo mag het salaris best wat omhoog. Het effect van salarisverhoging duurt echter slechts een paar maanden en ebt relatief snel weg. Naast het bieden van perspectief en een passende vergoeding is het essentieel dat werknemers zich gewaardeerd voelen. De vaccinatie van onze zorgverleners is hier een goed voorbeeld van. Door de vaccinatie als eerste aan te bieden aan onze zorgverleners hebben we laten zien dat we onze mensen waarderen. De vaccinatie zegt letterlijk ‘Wij vinden jou als zorgverlener belangrijk, jij bent degene die risico loopt en we doen er alles aan om dit risico zo beperkt mogelijk te houden’. De vaccinatie heeft op onze zorgverleners een ongelofelijk positief effect gehad.”
De oplossing op dit vlak ligt in het aan ons binden van mensen, onder andere door ze carrièreperspectief te bieden.
Artificial intelligence
Artificial Intelligence (AI) klinkt futuristisch maar wordt al ingezet ter ondersteuning van zorgprofessionals, weet Prof Levi. “AI is behoorlijk actueel. Het is mogelijk om bijvoorbeeld röntgenbeelden, oogscans of Ecg’s te laten beoordelen door een computer. Ik beoordeel zelf altijd Ecg’s en ik was onder de indruk hoe goed AI de patroonherkenning weergaf en ‘vertaalde’. Deze ontwikkeling gaat razendsnel. Wat betreft besliskunde, de heilige kraal van diagnose en triage, hebben we met AI nog een grote slag te slaan. Over 5-10 jaar is die AI-toepassing mogelijk klaar voor implementatie.”
Ouderenzorg en de zorgkloof
Conny Helder is landelijk woordvoerder van ActiZ, de branchevereniging die actief is op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen en (chronisch) zieken. Zij gaf met name de ouderenzorg het afgelopen jaar een stem en gezicht. “Het bestaande probleem van eenzaamheid onder verpleeghuisbewoners – een derde krijgt nauwelijks of nooit bezoek – is door de coronacrisis scherper neergezet,” vertelt Conny Helder. Ze benadrukt de noodzaak om de kloof tussen zorgvraag en –aanbod te dichten. “Het is een illusie om te denken dat we die zorgkloof helemaal dichtkrijgen,” waarschuwt Conny Helder. “Als Actiz gaan we breed maatschappelijk met elkaar in gesprek onder andere om te bepalen wat kan de zorg bieden, hoe we de productiviteit kunnen verbeteren en wat cliënten zelf kunnen doen om de zorgvraag af te remmen.”
Warme robottechnologie
Binnen de zorg biedt warme robottechnologie een aanvullend perspectief. “Hoe blikkerig ook – van robotknuffelkat tot IPad tot robot die de handdoeken en lakens rondbrengt – mensen kennen al snel een persoonlijkheid toe aan een robot,” weet Conny Helder uit ervaring. “Het went snel. Bij dementerenden die eindeloos hetzelfde vragen/zeggen kan een ‘robot’ bijvoorbeeld op een IPad steeds opnieuw, met eindeloos geduld keer op keer op de juiste en rustige manier reageren. Daar is iemand die dementeert bijzonder bij gebaat.”
Virtual Augmented Reality
Een andere technologie is Virtual Augmented Reality (VAR) die bijvoorbeeld kan worden gebruikt bij het uitdelen van medicatie,” aldus Conny Helder. “De VAR-bril loodst je door het medicatie– uitdeel-proces heen. Je hoeft niet alles meer te onthouden. Foutkansen verminderen, rondes duren minder lang en kunnen onderbroken worden (bril op, bril af). Jazeker, deze techniek wordt nu al toegepast. Welkom in de toekomst!”
[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
[fusion_button link=”https://cliquemedia.nl/innovatie-in-de-zorg/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lees meer artikelen[/fusion_button]
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]