De volatiliteit in de markten biedt kansen om duurzamer te gaan beleggen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

State Street Global Advisors is de op twee na grootste vermogensbeheerder ter wereld, maar werkt vooral met institutionele beleggers samen. Daarom is de naamsbekendheid bij particuliere beleggers niet heel groot. De ETF’s die State Street aanbiedt zijn echter zeer toegankelijk voor iedereen. “ETF’s worden op de beurs verhandeld en kunnen dus door iedereen met een beleggingsrekening worden gekocht,” zegt Philippe Roset, hoofd SPDR ETF’s bij State Street Nederland.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

WAT ZIJN ETF’S PRECIES?

“ETF’s zijn zeer populaire beleggingsproducten, die door State Street zo’n 25 jaar geleden voor het eerst in Amerika op de markt zijn gebracht. Een ETF volgt letterlijk een beursindex, zodat de koersbewegingen gelijk zijn aan de bewegingen van die index. ETF’s werken als een beleggingsfonds dat de aandelen of obligaties die in de index zijn opgenomen, in dezelfde verhouding in portefeuille heeft. Men noemt dit een indexfonds, omdat er geen manager is die de aandelen op fundamentele gronden selecteert. Het rendement van een ETF is op termijn echter vaak beter dan dat van een actief beheerd beleggingsfonds, omdat het erg moeilijk blijkt om de markt consistent te verslaan. Een bijkomend voordeel van het indexbeheer is dat de beheerskosten heel laag zijn. ETF’s worden als aandelen verhandeld, wat ze erg toegankelijk maakt. De naam ETF (Exchange Traded Fund) zegt het al. De zeer liquide ‘Spiders’ (SPDR ETF’s) van State Street zijn de meest verhandelde ETF’s ter wereld; er gaan miljarden dollars per dag in om.”

HEEFT STATE STREET IN EUROPA OOK ETF’S UITGEBRACHT?

“Zeker, we zijn hier al in 2001 gestart en hebben inmiddels zo’n honderd zeer concurrerende ETF’s genoteerd. Door schaalgrootte kan State Street de indices zeer nauwkeurig volgen en de ETF’s tegen zeer lage beheerskosten uitgeven. De tarieven van vaak maar enkele tienden procent of minder per jaar hebben de markt van beleggingsfondsen opengebroken. Voor actief beheerde fondsen was men gewend om 1 à 2 procent te betalen, wat natuurlijk van het rendement af gaat.”

WELKE DUURZAME INDICES ZIJN BESCHIKBAAR?

“Een populaire index is de duurzame variant van de S&P500, waarop State Street sinds kort in Europa een ETF genoteerd heeft. Deze ‘SPDR S&P500 ESG Screened UCITS ETF’ kost maar 0,10 procent beheerskosten per jaar. De index is breed gespreid, wat de prestaties op langere termijn ten goede komt en de risico’s vermindert. Een andere duurzame ETF is de SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF, die een breed gespreide index van Europese aandelen volgt, tegen 0,12 procent beheerskosten per jaar. Vanwege de interesse in duurzaam beleggen vanuit Nederland hebben we deze ETF’s op Euronext Amsterdam laten noteren.”

WAAROM IS HET INTERESSANT OM DUURZAAM TE BELEGGEN?

“Duurzaam beleggen is al enige tijd populair. Men is zich steeds meer bewust van het milieu en het belang van goede werkomstandigheden en management. Vroeger was de veronderstelling dat duurzaam beleggen ten koste van het rendement ging, maar de laatste jaren is dat omgekeerd; het leidt tot lagere risico’s in de portefeuille, wat uiteindelijk tot een beter rendement zou moeten leiden. Hieraan liggen verschillende factoren ten grondslag. Ten eerste is duurzaam beleggen breder geworden. Het gaat nu om ESG, wat staat voor Environment, Social en Governance. ‘Governance’ betekent onder andere dat het bestuur van een onderneming voldoende gediversifieerd en wendbaar moet zijn. Zo’n bestuur neemt betere beslissingen, ook tijdens de coronacrisis. Goed geleide bedrijven kunnen over het algemeen beter omgaan met tegenslagen, wat hun prestaties uiteindelijk ten goede komt. De social component houdt bijvoorbeeld in dat de arbeidsomstandigheden in de hele productieketen goed moeten zijn. Het risico op problemen in zo’n onderneming blijkt kleiner. We verwachten dat de trend naar duurzaam beleggen alleen maar zal toenemen. De coronacrisis veroorzaakt aanzienlijke volatiliteit op de beurzen, veel beleggers bekijken hun portefeuille kritisch en verkopen misschien een deel. Als men weer bereid is om in te stappen, is het goed om na te denken over duurzamere posities.”

WAT ZIJN DE CRITERIA VOOR DUURZAME ETF’S?

“Bedrijven die niet voldoen aan de principes uit het ‘global compact’ van de Verenigde Naties worden uitgesloten. Het gaat om bedrijven die zich niet houden aan richtlijnen voor mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Ook bedrijven die tabak, controversiële en civiele wapens of thermische kolen produceren zijn uitgesloten. Bij het screenen van de indices werken we samen met Sustainalytics, een organisatie die bedrijven op ESG-normen beoordeelt. De indexproviders, S&P en STOXX, stellen met de input van Sustainalytics de duurzame indices samen. Dat zijn dus ‘gefilterde’ versies van de breed gespreide S&P500 en STOXX600 indices. Het voordeel is dat ze nog steeds een heel brede exposure in de markt hebben, en dus een vergelijkbaar goed risico-rendementsprofiel.”

Bedrijven die uitgesloten worden:

  • Tabaksproducenten
  • Producenten van controversiële wapens
  • Producenten van civiele wapens
  • Bedrijven die >25% winst genereren uit de winning van of stroomopwekking met thermische kolen
  • Bedrijven die zich niet houden aan de Principes van het Global Compact van de Verenigde Naties Reactie of vragen? Mail naar SPDR_NL@ssga.com of bezoek www.SPDRs.com

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.