[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”1″ column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Het aantal mensen met dementie, nu al groot, zal door de vergrijzing nog fors toenemen. Ouderen zijn een kwetsbare groep. De kans op dementie voor een individu neemt weliswaar wat af, omdat de levensstijl over het algemeen gezonder is geworden, maar dat weegt niet op tegen de demografische verandering. In ontwikkelingslanden zal de groei van het aantal patiënten nog groter zijn.
Grote problemen
Mensen met dementie hebben een erfelijke kwetsbaarheid, die in samenspel met hun manier van leven kan leiden tot hersenklachten, waardoor ze mentaal niet goed meer functioneren. “De problemen zijn groot zijn voor de mensen die het treft en vooral ook voor hun familie,” zegt de directeur van Deltaplan Dementie, de ledenorganisatie van instellingen die zich met dementie bezighouden. “Er ontstaat een steeds grotere druk op de mantelzorg en ook de maatschappelijke gevolgen zullen groot zijn. Er zal veel geld en zorginspanning nodig zijn.” Geld is een probleem. Er wordt door de overheid relatief weinig in medicijnontwikkeling geïnvesteerd. Mensen die lijden aan dementie en hun mantelzorgers hebben niet altijd het vermogen om effectief te lobbyen, het ontbreekt ouderen vaak aan mondigheid.
Waar liggen de oplossingen?
De persoonlijke en maatschappelijke impact van dementie is dermate gecompliceerd, dat er niet met één oplossing kan worden volstaan. “De beste oplossing is natuurlijk om de ziekte met preventieve maatregelen te voorkomen. Een gezonde, actieve levensstijl kan het risico om dementie te ontwikkelen met wel dertig procent verminderen,” laat Deltaplan Dementie weten. Hierin zijn gezonde voeding, beweging en creativiteit heel belangrijk. Volgens alzheimerexpert neuroloog Philip Scheltens bieden “sporten, vioolspelen, en intellectuele uitdagingen allemaal een zekere bescherming tegen de ziekte van Alzheimer”.
Voor mensen die al aan dementie lijden zou het behulpzaam zijn als de samenleving op een andere, ‘dementievriendelijke’ manier met ze om zou gaan, en ze zo lang mogelijk in het maatschappelijk verkeer blijft betrekken. Dit wordt wel de ‘sociale benadering genoemd’. Er zijn al programma’s voor ontwikkeld, onder andere door Stichting Alzheimer Nederland, die Nederlanders handvaten biedt om goed om te gaan met mensen met dementie. “Er gebeurt al veel, maar we kunnen op korte termijn nog grote stappen maken,” zegt Deltaplan Dementie.
Onderzoek en medicijnen
Niels Prins is directeur van Brain Research Center, een onafhankelijke organisatie die klinisch medicijnonderzoek doet voor hersenziektes. Hij verwacht veel van medicijnen die tegen dementie worden ontwikkeld. “Bij alzheimer is er een complex ziekteproces aan de gang in de hersenen, dat al vijftien jaar voordat mensen klachten of symptomen krijgen begint. Farmaceuten benaderen alzheimer op drie manieren. Er worden medicijnen ontwikkeld die proberen te voorkomen dat er alzheimer in de hersenen ontstaat. Deze preventieve aanpak kan men goed combineren met een gezonde levensstijl. Mocht preventie niet lukken, dan zijn er middelen die proberen om de symptomen of klachten van alzheimer te voorkomen, zodat de patiënt er geen last van heeft. Mocht dat ook niet lukken dan probeert men de klachten zoveel mogelijk te beperken en het ziekteproces af te remmen.”
De focus op preventie is een aantrekkelijk model, dat ook wordt toepast ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Men combineert lifestyle met medicijnen. Eerst spoort men de aanleg voor alzheimer op. Dat kan bijvoorbeeld met een uitstrijkje van het wangslijmvlies. Het idee is om degenen met aanleg dan te behandelen met medicijnen die voorkomen dat het ziekteproces zich zal ontwikkelen. De geteste medicijnen blijken momenteel nog teveel bijwerkingen te geven. “Dat is jammer, maar een middel moet natuurlijk wel honderd procent veilig zijn.” Dementie is een extreem ingewikkeld syndroom, het resultaat van het alzheimer ziekteproces vaak in combinatie met andere hersenschade. Dat maakt het ontwikkelen van medicijnen tijdrovend en duur. Investeringen komen op dit moment vooral van farmaceutische- en biotech-bedrijven. “De rol van medicijnen zal zeker groter worden,” verwacht Prins. Hij denkt dat vooral cocktails effectief zullen zijn. “Alleen combinaties van medicijnen zullen werken tegen deze complexe ziekte.”
[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”2191|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/04/Ontwerp-zonder-titel1.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]