De Dividend Aristocrats ETF’s van State Street zijn al ruim tien jaar een interessante belegging om kapitaalgroei of een pensioenaanvulling mee te bereiken. Ze keren een stabiel dividend uit dat kan worden beschouwd als rente. De ETF’s zijn daarom een mooi alternatief voor een spaarrekening. Onlangs zijn er ook duurzame versies van uitgebracht, waarin alleen bedrijven zijn opgenomen die voldoen aan eisen op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en ondernemingsbestuur. “Deze nieuwe ETF’s combineren regelmatige dividendinkomsten met aandacht voor een duurzamere wereld. Steeds meer beleggers willen dat,” zegt Philippe Roset, hoofd SPDR ETF’s bij State Street Nederland.
Wat zijn ETF’s precies?
“ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn zeer populaire beleggingsproducten, die door State Street zo’n 25 jaar geleden in Amerika op de markt zijn gebracht. Het zijn fondsen die nauwgezet een index volgen. Aandelen die in de index zijn opgenomen, maken in dezelfde verhouding deel uit van de ETF. De beheerskosten zijn over het algemeen heel laag. ETF’s worden als aandelen op de beurs verhandeld, wat ze erg toegankelijk maakt. De door State Street ontwikkelde ‘Spiders’ (SPDR ETF’s) zijn de meest verhandelde ETF’s ter wereld; er gaan miljarden dollars per dag in om.”
Hoe bekend is State Street in Nederland?
“State Street Global Advisors (SSGA) is de op twee na grootste vermogensbeheerder ter wereld*, maar werkt vooral met institutionele beleggers. (*Source: SSGA.com) Daarom is de naamsbekendheid bij particuliere beleggers in Nederland niet heel groot. State Street biedt echter op Euronext Amsterdam al sinds 2001 ook voor particulieren SPDR ETF’s aan. Die zijn een stuk bekender en kunnen door iedereen met een beleggingsrekening worden gekocht.”
Wat is het voordeel van dividendbeleggen via ETF’s?
“Dividend is een directe inkomstenbron uit aandelen. De Dividend Aristocrats bestaan volledig uit bedrijven die over een lange periode stabiele dividenden in cash uitkeren. De ETF’s geven de gezamenlijke dividenden aan de beleggers door. Stabiliteit van dividenduitkeringen betekent een betrouwbare inkomstenstroom uit de ETF’s.
De eisen die aan de bedrijven worden gesteld zijn namelijk zeer streng. In de VS moet een bedrijf minstens twintig jaar zonder onderbreking gelijke of stijgende dividenduitkeringen laten zien wil het worden opgenomen in de onderliggende index. In Europa is dat tien jaar, ook tijdens de zwaarste crises. Bedrijven die daartoe in staat zijn staan daarom voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De koersen zullen in zwakke beursperiodes wel dalen, maar de dividenduitkeringen niet. Dat geeft rust, want voor de belegger die niet onmiddellijk hoeft te verkopen hebben koersfluctuaties niet zo’n impact.
SPDR heeft zo’n 5,5 miljard dollar onder beheer in de Dividend Aristocrats. In 2021 kwam daar nog 750 miljoen nieuw belegd vermogen bij door het economisch herstel na de coronacrisis. Bedrijven kunnen en durven weer meer dividend uit te keren, dat geeft een positief sentiment onder beleggers.”
Hoe zit het met de duurzame varianten?
“Een half jaar geleden heeft State Street drie duurzame varianten geïntroduceerd: een wereldwijde, een Amerikaanse en een Europese. Het zijn de klassieke Dividend Aristocrats, maar met een beter duurzaamheidsprofiel. Het rendement heeft daar niet onder te lijden. Vroeger was de veronderstelling dat duurzaam beleggen ten koste zou gaan van het rendement, maar de laatste jaren is dat omgekeerd.
Duurzaam beleggen is gangbaarder geworden. Een veelgebruikt criterium is ESG (Environment, Social en Governance), dat normen dicteert op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en verantwoord ondernemingsbestuur. Zorg voor het klimaat, met specifieke emissiedoelstellingen, is daar nog bijgekomen. Professionele beleggers bewegen zich ook steeds meer richting duurzame investeringen. Er stroomt dus sowieso kapitaal naar duurzame bedrijven en voor bedrijven die niet aan duurzaamheidseisen voldoen wordt het lastiger om geld op te halen.”
Welke duurzaamheidseisen worden aan ondernemingen in de dividendindices gesteld?
“Op het gebied van dividenduitkeringen zijn de eisen van deze indices al behoorlijk strikt. Om nog voldoende ondernemingen over te houden die zowel aan de dividendeisen als ook aan genoeg duurzaamheidsnormen voldoen, is er voor gekozen om de 25% bedrijven die het slechtst scoren qua duurzaamheid, uit de index te verwijderen. De spreiding over bedrijven en sectoren, een belangrijk kenmerk van ETF’s, blijft dan voldoende bewaard. Bedrijven die niet voldoen aan de eisen van het ‘global compact’ van de Verenigde Naties worden geweerd. Ook bedrijven die tabak, controversiële wapens of steenkool produceren zijn uitgesloten.
De wereldwijde ETF bevat 93 bedrijven, de Europese 39 en de Amerikaanse 83. Met elke aankoop, hoe klein ook, investeert men dus vanzelf in een gespreide portefeuille. Het is overigens goed om te beseffen dat de Amerikaanse en wereldwijde ETF’s investeren in bedrijven die in dollars of andere valuta noteren. Dat brengt valutarisico’s mee. De beheerkosten van de duurzame varianten zijn identiek aan die van de standaard Dividend Aristocrats. Het dividendrendement beweegt zich tussen de 3 en 4,5% per jaar.”