Wonderzorg: zorgbedrijf nieuwe stijl

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wonderzorg is een nieuwe organisatie die jongeren die zijn vastgelopen in de jeugdzorg een kans wil bieden. Oprichter Wouter Wytenburg is daarvoor een partnership aangegaan met Doenersdreef Community, een succesvolle jeugdzorginstelling in Almere. Danny Hempel werkt daar met kwetsbare jongeren, jongvolwassenen en vroege ouders. Deze groep vist maatschappelijk vaak achter het net. Er is een gebrek aan passende woonruimte, onvoldoende werk, en vaak zijn er schulden. Doenersdreef werkt samen met kleinschalige organisaties die de doelgroep helpen bij werk, coaching en woonruimte. Het is een klein, maar open systeem: het mag geen op zichzelf staand wereldje worden. Het is de bedoeling dat de cliënten een volwaardig bestaan in de ‘echte’ wereld gaan leiden.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Professioneel ondernemerschap

Wouter Wytenburg brengt professioneel ondernemerschap in, en wil uiteindelijk partnerships aangaan met jeugdzorginstellingen door het hele land, om zo een nationale doelgroep van 500.000 zorgjongeren te bereiken. Hij wil een brug slaan tussen jeugdzorginstellingen en de grote bedrijven van nu. “Ik wil graag dat de jongeren een wezenlijk onderdeel van de maatschappij worden en betekenisvol betaald werk krijgen. Ik ga bedrijven benaderen om deze jongeren te plaatsen. De tijd is er rijp voor: sinds corona is er meer begrip voor mensen zonder perspectief.” Maatschappelijke bewogenheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven. Zij willen steeds vaker met deze groep in zee.

Pilot

Doenersdreef Community is de pilot om Wonderzorg in de praktijk te testen. Voor Doenersdreef is dit een uitkomst, omdat het zelf veel te druk is met het primaire zorgproces voor de jongeren. Het huwelijk tussen de sociaal ondernemer en de zorgveteraan is gesloten, ze zoeken samen naar oplossingen voor de toekomst, en nodigen iedereen uit die zin heeft om aan te sluiten.

Wonderzorg krijgt drie pijlers. Ten eerste de wonderschool. Een voormalige kleuterschool met een hectare grond in Goor dient als testlocatie waar jongeren skills kunnen leren die nodig zijn voor hun werk. De tweede pijler wordt een ‘klusjesapp’, waar jongeren via buurtcontacten zelf aan klussen kunnen komen. De derde pijler is het ontwikkelen van duurzame tiny houses, waarmee duurzaam wonen betaalbaar wordt. Hempel: “Jongeren helpen mee met het bouwen van hun eigen huisje, dat na vijf jaar hun eigendom wordt. Zo bouwen ze mee aan hun eigen economische zelfredzaamheid.”

Een nieuw tijdperk

Hempel en Wytenburg geloven in een nieuw tijdperk, waarin burgerinitiatieven een grotere rol zullen spelen. “We bieden de zwaksten uit de maatschappij een podium om het beste uit zichzelf te halen. Wie weet hebben ze straks een voorsprong op de rest van de maatschappij!”

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.