Een warm huis en schoon geweten dankzij tijdelijke isolatiesubsidies

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Gebruik maken van de SEEH kan nog tot 31 december 2020. Door hoeveelheid nieuws en de impact die de coronacrisis heeft veroorzaakt is de berichtgeving rondom Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) ondergesneeuwd. Mede daardoor is van de beschikbaar gestelde €84 miljoen euro op 1 oktober slechts €30 miljoen verstrekt. De subsidiebedragen voor woningisolatie zijn daarom nog tot eind dit jaar tijdelijk verhoogd met 50%.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Goed nieuws dus voor diegenen die nu nog kunnen investeren in hun woning en daarmee hun steentje willen bijdragen aan een gezondere planeet. Wil je alleen écht een bijdrage leveren, dan zul je ook bij het uitzoeken van de isolatiematerialen scherp moeten zijn, zo is te lezen in een rapport van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).

Elke vorm van isolatie lijkt een goede keuze te zijn. Hoe meer warmte we binnen kunnen houden, des te minder energie er verbruikt wordt om de ruimte op temperatuur te houden. Een logische redenering. Veel milieulabels houden daarom rekening met de effectiviteit van de materialen, waarbij de beste score aan het materiaal wordt meegegeven dat die de warmte het langst vast kan houden. Wat bij die metingen vaak over het hoofd wordt gezien is de verborgen impact die de productie van het isolatiemateriaal op het milieu heeft. Daar speelt het NIBE op in door haar eigen milieuclassificaties te hanteren die daar wél rekening mee houden. Op basis van deze classificaties kan worden bepaald welke bouwmaterialen daadwerkelijk de meest duurzame opties zijn om toe te passen.

Zo heeft schapenwol geen slechte reputatie wanneer het om milieubelasting gaat. Materialen op basis van schapenwol isoleren doorgaans goed. Maar hoewel het scheren van een schaap nagenoeg nul emissie met zich meebrengt is met het houden van schapen enorm veel uitstoot van ammonia, methaan en nitraat gemoeid. De transportkosten van het materiaal komen daar nog eens bovenop. Isolatiematerialen die op schapenwol zijn gebaseerd krijgen van het NIBE dan ook verreweg de slechtste score, alsmede het label ‘onaanvaardbaar’ mee.

Significant beter, maar nog altijd met het predikaat ‘onaanvaardbaar’ zijn de materialen kurk, vanwege schadelijke chemische verbindingen en harsen in het materiaal, en in-situ PUR schuim, dat gebruik maakt van een blaasmiddel dat HFK’s bevat. Deze HFK’s zijn zó schadelijk voor het milieu dat ze vanaf 2023 zelfs verboden worden. Daarnaast bevat PUR meestal de chemische stof MDI (methylenediphenyl diisocyanate), dat zelfs schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

De beste jongetjes van de klas zijn volgens NIBE de thermoskussens. Hoewel deze ten dele bestaan uit delfstoffen als aluminium, is het benodigde gewicht hiervan dusdanig klein, dat het als het beste bouwmateriaal voor vloerisolatie uit de test komt. Bovendien is de uitstoot van het transport, vanwege het compacte formaat, vele malen lager dan elk ander alternatief.

Het volledige onderzoek en alle resultaten zijn terug te vinden op NIBE.org.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.