Column: De pijn komt niet alleen

Meer dan twee miljoen mensen hebben chronische pijn. Vaak dagelijks, soms terugkerend, maar nooit is de pijn echt weg. Elke dag pijn ervaren doet wat met je. Het vraagt alle aandacht, het maakt je moe, opstandig en verdrietig. Allerlei emoties spelen een rol en daarom komt er een pakket bij de lichamelijke pijn, met negatieve gevoelens, gedrag en denken. Ze spelen altijd een rol bij pijn. Wanneer je slecht slaapt, kun je niet veel hebben en de pijn wordt meer ervaren. Je kunt je verdrietig voelen, bang of zelfs depressief. Al die negatieve emoties zijn niet met een druk op de knop verdwenen, ook niet met pijnstilling. Het is zo’n wisselwerking waar je je niet echt van bewust bent, maar kan het gevoel geven ‘ik stel niets meer voor’ of ‘ik ben mezelf niet meer’.

Je kinderen verzorgen lukt maar moeizaam of activiteiten met hen zijn onmogelijk. Het is passen en meten met wat je wilt en kunt doen. Je werk wordt een probleem, want je kunt de schaar niet vasthouden als je kapper bent, het gereedschap in de bouw, of je kunt geen brieven meer typen. De pijn kan je leven overnemen. Je hebt zorgen over de toekomst, want hoe gaat je leven eruit zien? Dat zijn gedachten die een negatieve invloed hebben op pijn. Het raakt je bestaan en niet jou alleen. De meeste mensen leven niet alleen in een bubbel. Ze leven met anderen en ervaren onbegrip omdat ze toch niet mee kunnen doen, niet met werk, niet met activiteiten, niet in het gezin. Relaties kunnen veranderen, vrienden blijven weg, de partner snapt er niet veel van en intimiteit is ver te zoeken als je pijn zo aanwezig is.

Maar je staat niet alleen om dit alles het hoofd te bieden. Wanneer je negatieve gevoelens erg opspelen, je vastloopt met die pijn, is de hulp van een psycholoog zo belangrijk. Als je beter snapt hoe pijn werkt, kun je er beter grip op krijgen. Er zijn goede boeken en filmpjes over pijn die je daarbij helpen. Er zijn trainingen die je leren om beter om te gaan met pijn en patiëntenorganisaties reiken je de helpende hand. Belangrijk is dat vanuit het biopsychosociaal model zorg wordt gegeven, zodat er aandacht is voor je gevoelens en je sociale leven vanwege de invloed op pijn. Chronische pijn is niet alleen een lichamelijk probleem.

 

Ilona Thomassen Voorzitter Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.