Wet verplichte ggz: betere positie naaste en familievertrouwenspersoon

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”1″ column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

“Het is belangrijk dat de nieuwe ‘Wet verplichte ggz’ (Wvggz) er is gekomen, wij zijn er een  voorstander van. Het is de eerste keer dat de familie èn de familievertrouwenspersoon een wettelijke positie krijgen in de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Rob Jongejans, directeur van de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP). Volgens Jongejans leidt betrokkenheid van familie meestal tot betere resultaten voor de patiënt, onderzoek heeft dit bevestigd en daar bestaat ook in de ggz al jaren overeenstemming over. Familievertrouwenspersonen kunnen deze betrokkenheid ondersteunen.

Wat verandert er dan concreet voor de familie door de nieuwe wet?

“Voorheen was het weliswaar al bon-ton voor instellingen om de naasten in te schakelen en een familievertrouwenspersoon aan te stellen, maar hiervoor bestond nog geen wettelijke verplichting. In de praktijk kwamen de naasten  meestal pas aan bod als de ggz-zorg al was geregeld, vaak uitsluitend naar het inzicht van de behandelaar. Volgens de nieuwe wet moeten naasten al in de voorbereidingen voor de zorg worden betrokken, en moet hen actief op de beschikbaarheid van een familievertrouwenspersoon worden gewezen. Het vrijblijvende is er dus af. De familie krijgt nu gelegenheid om gehoord te worden als het zorgplan wordt opgesteld.”

Tijdens het hele verplichte zorgtraject heeft familie nu een positie gekregen in de samenwerking met behandelaren en patiënt. Dit komt alle partijen ten goede.

Heeft de betere positie van de naaste te maken met het streven naar ‘zorg op maat’?

“Zeker. Er zal  meer een beroep gedaan worden op de familie, omdat de wet nadrukkelijk de mogelijkheid openhoudt dat patiënten niet alleen binnen ggz-instellingen maar ook thuis verplicht kunnen worden behandeld. Naasten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren, maar dat kan voor hen uiteraard ook extra belastend zijn. Ondersteuning voor hen is dan geen overbodige luxe. De wet wil verplichte opnames zoveel mogelijk voorkomen en de patiënt als het even kan aan het maatschappelijke leven laten deelnemen. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit gaat lukken. Instellingen zullen terughoudend zijn met het toepassen van dwang in de thuissituatie, omdat die daar niet geschikt voor is. Er moet voldoende toezicht zijn op de patiënt en de omgeving moet veilig zijn. Dat is in een instelling uiteraard beter geregeld.”

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Welke steun kunnen familievertrouwenspersonen bieden?

“Een familievertrouwenspersoon ondersteunt de familie en andere naasten van een patiënt in het contact met de zorginstelling. Deze ondersteuning helpt bij de communicatie en samenwerking en is voor familie helpend om de zorg vol te kunnen blijven houden. Een familievertrouwenspersoon is gericht opgeleid, heeft kennis van psychiatrische problematiek, kennis van de psychiatrische zorg, is communicatief vaardig, heeft levenservaring en kan verschillende partijen samenbrengen. De vertrouwenspersonen zijn in dienst bij onze stichting en staan dus los van de instelling waar de patiënt in behandeling is. Daardoor kunnen zij als onafhankelijke partij de familie ondersteunen. In de nieuwe situatie gaan zorginstellingen en gemeenten de naasten actief wijzen op de steun van de familievertrouwenspersoon. Dat kan naasten helpen om het gesprek met de instelling aan te gaan. De vertrouwenspersoon kan ook adviseren en ondersteunen bij klachtenprocedures als de familie het niet met de behandeling eens is, of zich buitengesloten voelt.

Behandelaren blijken ook nu al de inzet van de familievertrouwenspersoon te waarderen. De vertrouwenspersoon kan helpen om de verhouding tussen behandelaar en naasten te versoepelen. Er kan dan meer wederzijds begrip ontstaan, bijvoorbeeld tussen de instelling en geëmotioneerde ouders die willen weten wat er met hun kind gebeurt. Een familievertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld een zorgafstemgesprek organiseren. Zonodig neemt de familievertrouwenspersoon daarin de leiding en dat geeft ruimte aan de partijen. De familievertrouwenspersoon stuurt aan op begrip en regelt heldere en (ook voor de naasten) werkbare afspraken.”

Meer over de familievertrouwenspersoon en verplichte ggz vindt u op www.familievertrouwenspersonen.nl  U kunt daar ook een brochure voor naasten downloaden of bestellen (gratis).

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.