Gaan we CO2-neutraal bouwen? HUF HAUS doet het al jaren

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]I[/fusion_dropcap]n het kader van de grote duurzame transitie staat CO2-vriendelijk bouwen volop in de belangstelling. Het gebeurt echter nog maar mondjesmaat. Innovatieve bouwbedrijven lopen nogal eens tegen verouderde wet- en regelgeving aan. Onno Brasser is directeur van HUF HAUS Utrecht, onderdeel van het bijzonder duurzaam opererende Duitse bouwbedrijf dat al meer dan 50  jaar actief is in het topsegment van de Europese woningmarkt.

Wat doet HUF HAUS?
Brasser: “HUF HAUS is een Duits familiebedrijf van 105 jaar oud. Het bouwt zeer innovatieve, CO2-arme en extreem energiezuinige, geprefabriceerde woningen van hout en glas op modulaire basis. Hierdoor kun je tailormade huizen aanbieden, maar wel met een hele duidelijke, eigen signatuur. Het eerste CO2-neutrale huis van HUF stond al in 2000 op de wereldtentoonstelling in Hannover.

Ik ben in 2007 begonnen om Huf HAUS in Nederland voet aan de grond te geven. De modulaire bouwwijze is ontwikkeld voor de Duitse markt en moest aan het Nederlandse Bouwbesluit worden aangepast.”

Hoe ver is men op lokaal niveau?
“Qua innovatieve, duurzame bouwtechnieken lopen wij op de markt vooruit en dat merken we bij de wet- en regelgeving bij lagere overheden, die hierop achterloopt,” aldus Brasser. “Er zitten dan regelmatig onderdelen in ons ontwerp die voor hen nieuw zijn of interessant. Wij bouwen bijvoorbeeld al veertig jaar warmtepompen in, in Nederland komen deze nu pas, vanwege de duurzame bouwtransitie, in beeld. De perceptie is nog vaak dat ze herrie maken en duur zijn. Maar als je ze al zo lang gebruikt als wij, weet je waar je op moet letten. Onze nieuwste innovatie haalt energie uit ijs in betonnen cilinders in de bodem. Via zonnecollectoren op het dak ontdooit het ijs en de energie die wordt onttrokken aan het water wordt door de warmtepomp gebruikt. Een prima oplossing als andere bodemsoorten niet geschikt zijn voor boring voor de bestaande types warmtepompen.”

Wat is het uitgangspunt van HUF HAUS?
Brasser: “Wij hebben wooncomfort heel hoog in het vaandel staan. Dat merk je eigenlijk pas als je een HUF-huis binnenloopt. Die grote hoeveelheid glas doet wat met je, je voelt je gewoon prettiger in huis als je veel daglicht tot je krijgt. Dat wooncomfort kunnen wij waarborgen omdat we alles zelf ontwerpen en bouwen. Daarnaast hebben we eigen fabrieken. We gebruiken gelamineerd naaldhout uit speciale bossen in Scandinavië.”

Hoe werkt het voor geïnteresseerden?
Brasser: “Mensen zorgen zelf voor een bouwlocatie, al dan niet bebouwd. Wij beoordelen de bebouwings- of uitbreidingsmogelijkheden van de kavel. In de tussentijd brengen geïnteresseerden een bezoek aan het modeldorp van HUF HAUS in Hartenfels, Duitsland, pal naast de fabriek. Daar staan een zestal modelwoningen, waarin mensen zeven dagen in de week terecht kunnen. Dan krijg je een heel goed beeld van een Huf-huis; ons unieke concept, de mogelijkheden, het wooncomfort.  Dan gaan we een ontwerp maken gebaseerd op eisen en wensen van de klant en de stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals het bestemmingsplan en de welstandsnota. Daarna komt de gemeente in beeld voor de bouwvergunning.”

Exclusief wonen heeft natuurlijk een prijs.
“We bouwen in Nederland vanaf 550.000 euro inclusief btw, ontwerp en de volledige afbouw. De fundatie, keuken en boringen warmtepomp zitten daar nog niet bij in. Inmiddels hebben we door het hele land al huizen gebouwd. Klanten waarderen ons unieke, energiezuinige concept en het hoge wooncomfort. En natuurlijk hebben we het duurzame tij mee,” aldus Brasser.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.