Jaarlijks geven we in Nederland gemiddeld €85,- per persoon uit aan nationale cadeaukaarten. Daarvan komt echter geen cent bij lokale ondernemers terecht. Bij Groupcard vindt men dat dit anders moet. Zij ontwikkelen op maat gemaakte, lokale cadeaukaarten, waar o.a. mantelzorgers, vrijwilligers en minima mee uit de voeten kunnen in hun eigen omgeving.
Met de Mantelzorgpas heeft Groupcard al enkele jaren een geschikt middel in handen om de waardering voor mantelzorgers uit te spreken. Het is een kaart, ter grootte van een bankpas, waardoor de gemeente of andere instanties een bedrag op geplaatst kan worden. Met deze pas kunnen mantelzorgers terecht bij winkels of verenigingen die zich óók op deze pas hebben aangesloten. Daarmee krijgen zij die zich belangeloos inzetten voor een ander, een kleine attentie die ze meer dan verdiend hebben en komt het bedrag op de pas ten goede aan de lokale economie.
NOORDWIJKPAS
Zo ook in Noordwijk, waar de Mantelzorgpas sinds kort is omgedoopt tot de NoordwijkPas. De gemeente stort jaarlijks een bedrag van €125,- op deze pas, die te gebruiken is bij een groot aantal ondernemers. Op hun beurt levert de Noordwijkse middenstand nog een extra bijdrage door in veel gevallen kortingen te verbinden aan de pas. “Daarmee is de meerwaarde voor de cliënt groter en doen we dit met zijn allen”, vertelt beleidsmedewerker van de gemeente Noordwijk en mede-initiatiefnemer van de NoordwijkPas; Arjan Kersten. Wethouder Dennis Salman vult hem aan: “De pas is laagdrempelig, direct bruikbaar en er zijn aantrekkelijke mogelijkheden. Dat heeft de doelgroep mantelzorgers waar we mee zijn begonnen van meet af aan aangesproken, zo is gebleken.”
“Het gaat verder dan een eenmalige investering van de gemeente”, vertelt Kersten: “Een belangrijk voordeel van zo’n pas is dat je pashouders hebt, die je het jaar daarop weer aan kunt schrijven. Als zij dan nog altijd mantelzorger zijn, dan willen we ze daarna wederom waarderen.”
DEVENTER DOET PAS
Een kleine 150 km naar het oosten, draait in Deventer een soortgelijk traject met de Deventer Doet Pas. Rob de Jong, Directeur van vrijwilligersorganisatie Deventer Doet, vertelt: “Een aantal jaar geleden waren er twee passen bij ons in omloop. We hadden een Mantelzorgpas en een VrijwilligersVerwenPas. Ik heb toen het idee geopperd om samen met Groupcard te gaan kijken hoe we van die twee één kaart kunnen maken, waarbij iedereen kan profiteren van nóg meer aanbod, nóg meer sparen en nóg meer leuke dingen. Dat is de Deventer Doet Pas geworden. Door dat aan de voorkant zo te benoemen merken we dat iedereen het concept van de pas meer omarmt, terwijl jij aan de achterkant als mantelzorger, vrijwilliger of minima gewoon kunt kijken welke voordelen er voor jou toe doen.”
Een bewuste keuze, waarmee een eventueel stigma dat rondom het mantelzorger-zijn hangt kan worden voorkomen. “Heel veel mantelzorgers kiezen er niet voor om mantelzorger te zijn. Je partner wordt ziek en dat betekent dat jij als partner hem of haar verzorgt. Als jij dat 24/7 moet doen, gedurende een aantal weken, maanden, misschien zelfs jaren, dan is het niet vreemd dat mantelzorger zijn je zwaar valt. Met zo’n pas krijg je misschien wat meer erkenning of waardering, juist omdat het voor iedereen is. Alleen aan de achterkant kun jij zien welke voordelen er alleen voor mantelzorgers zijn. En het spreekt ondernemers aan, dat er doelgroepen zijn waar ze een bewuste keuze voor kunnen maken.
Andersom werkt het natuurlijk ook. Uit Deventer ‘verdwijnt’ ongeveer 8,3 miljoen euro per jaar naar de nationale cadeaukaarten. Wij willen met deze kaart de lokale ondernemers meer steunen. Het is niet voor niets ‘ De kaart die Deventer goed doet’. Zowel de gebruikers als de ondernemers vinden er voordeel uit.”
Ook wethouder Rob de Geest is blij met de Deventer Doet Pas. “Wij wilden mantelzorgers en vrijwilligers op een duurzame en praktische manier waarderen, en tegelijkertijd lokale ondernemers en lokale goede doelen ondersteunen. De Deventer Doet Pas is daar heel geschikt voor.”
SYSTEEM OP MAAT
De samenwerking met Groupcard zorgt dat gemeenten en organisaties als Deventer Doet de mogelijkheid hebben om een systeem op maat te laten maken. Zodat, in dit geval, het netwerk aan mantelzorgers in kaart kan worden gebracht, waardoor de ondersteuning effectiever kan worden aangeboden. Kersten: “Het bestand aan mantelzorgers kun je dan een nieuwsbrief toesturen over lotgenotencontact of een consulent die hen kan adviseren. Een tweede belangrijk aspect is de zorgpauze die we kunnen bieden. Een groot aantal mantelzorgers geeft aan zich overbelast te voelen. Zij kunnen met deze pas bijvoorbeeld hulp in het huishouden of aanwezigheidszorg aanvragen of er samen even uit. Zij kunnen hun zorg of huishoudelijke taken overlaten aan iemand anders en hebben daardoor even een pauze van hun zorglast. Daar wisten we voorheen vrij weinig mantelzorgers mee te bereiken, maar we kunnen hen met deze pas veel beter bedienen.”
De NoordwijkPas biedt bovendien nóg een ondersteuning voor pashouders. Activiteiten die je welzijn en veerkracht versterken, zoals Mindfulness, Running Therapie, Kleur je leven of de cursus Vrienden maken worden met flinke korting vanuit de gemeente aangeboden.
UITBREIDINGEN MOGELIJK
Daarnaast biedt Groupcard ook de mogelijkheid om de doelgroepen van de pas uit te breiden. Een welkome functie, waarmee in Noordwijk meer mensen die ondersteuning verdienen bereikt kunnen worden, legt wethouder Salman uit: “We hebben de pas nu met twee doelgroepen uitgebreid: de minima en mensen die door corona een extraatje voor hun welzijn kunnen gebruiken. We maken daarbij ook ondersteuning ten behoeve van hun sociaalen mentaal welzijn mogelijk. Er is dankzij veel participerende ondernemers een mooi aanbod tot stand gekomen waarvan de pashouders gebruik kunnen maken. Ook op dat gebied. Dit is een vernieuwende aanpak binnen het Sociaal Domein waar ik erg trots op ben.” Kersten: “Dat we ook deze doelgroepen willen helpen is dan ook de reden dat we voor de NoordwijkPas hebben gekozen ter vervanging van de Mantelzorgpas. Daarmee dekken we op een neutrale manier de volledige lading van de pas.”
De Jong ziet voor Deventer ook nieuwe mogelijkheden: “Wij zijn bezig om de Deventer Doet Pas ook aan werkgevers aan te bieden als waardering voor hun personeel. Of als kerstattentie, bijvoorbeeld. Zij kunnen dan met die pas terecht bij de lokale ondernemer. Tegelijkertijd kunnen we met de werkgevers de afspraak maken dat er per pas twee euro besteed wordt aan een lokaal, maatschappelijk zinvol doel. Denk aan kinderen die de Efteling nog nooit van binnen hebben gezien. Hoe mooi is het om met dit geld zoiets mogelijk te maken?” Uiteindelijk moeten zowel de reguliere Mantelzorgpas als de lokale NoordwijkPas en Deventer Doet Pas winst opleveren voor alle betrokkenen. Een attentie voor o.a. de mantelzorger vanuit de gemeente en het bestede geld stroomt terug de lokale economie in. In beide gemeenten is men dan ook verheugd over ‘hun’ passen. Maar het publiek nog het meest, vertelt Kersten: “De waardering en de reacties die we terugkrijgen van onze cliënten zijn zó mooi. Dat motiveert ons om hiermee door te gaan. En het bevestigt ons vermoeden dat we écht een goed product in handen hebben.”
“De samenwerking met Groupcard zorgt dat gemeenten en organisaties als Deventer Doet de mogelijkheid hebben om een systeem op maat te laten maken.”
Voor meer informatie kijk op www.groupcard.nl