Het belang van preventie en voorlichting bij oogzorg

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen een oogprobleem en dit aantal stijgt.
Meer dan vijftig procent van de oogaandoeningen echter, is te voorkomen door preventie
en voorlichting.*

Een groot deel van deze editie staat in het teken van oogzorg. Kort samengevat houdt oogzorg het in zo optimaal mogelijke conditie houden van de ogen in. Het begrip is tweeledig uit te leggen: niet-medisch (oogafwijkingen) en medisch (oogaandoeningen). Mensen met een oogafwijking hebben geen medische zorg nodig en kunnen zich redden met een bril of lenzen. Een jaarlijks of tweejaarlijks bezoek aan de optometrist is dan voldoende. Mensen met een oogaandoening staan onder behandeling bij een oogarts, welke een medische behandeling kan voorschrijven en uitvoeren. Hier tussenin zit bovendien nog refractiechirurgie; een specialisatie die mensen middels een ooglaserbehandeling of lensimplantatie minder of niet meer afhankelijk maakt van een bril of contactlenzen. 

 

PREVENTIE EN VOORLICHTING

 

De verschillende oogzorgonderdelen groeien steeds meer naar elkaar toe. Simpelweg omdat preventie en voorlichting onlosmakelijk verbonden zijn met een oogadvies, medisch of niet-medisch. De sleutel in dit verhaal vormt steeds meer de optometrist, die vaker samenwerkt met zowel oogartsen als refractiechirurgen. “Mensen met een bril of lenzen komen doorgaans één of twee keer per jaar bij de optometrist op controle”, vertelt Wim Dam, optometrist en bestuurslid van Optometristen Vereniging Nederland (OVN). 

 

“Bekend is dat we dan kijken naar onder meer de glazen of lenzen en de pasvorm, maar minder bekend is dat we eveneens kijken naar de oogconditie.” Die kan namelijk veel vertellen over de gezondheid van zowel de ogen als (soms) de rest van het lichaam, benadrukt hij. Schade aan het netvlies door diabetes is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid en blindheid. Een teveel aan glucose in het lichaam beschadigt de bloedvaten in het lichaam, maar ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Bij frequente controle van de ogen kan dit sneller worden opgespoord. De huisarts, diabetes verpleegkundige of internist zal de termijnen en controles met de patiënt bijhouden. Een optometrist kan het oogonderzoek uitvoeren.”

 

GLAUCOOM EN DROGE OGEN

 

 Een andere veelvoorkomende oogaandoening is glaucoom, waarbij door een verhoogde oogdruk de oogzenuw steeds verder beschadigt. In het beeld ontstaan vervolgens blinde vlekken, die steeds groter worden wanneer je dit niet laat behandelen. “Het risico op glaucoom is onder meer groter als

het in de familie voorkomt”, vertelt Dam. “Wanneer een optometrist hiervan op de hoogte is, kan hij/ zij hier een gericht oogheelkundig onderzoek naar doen en bij verdenking van glaucoom gericht naar een oogarts doorverwijzen.” Ook droge ogen komen steeds vaker voor in Nederland. De klachten ontstaan meestal door een te lage traanproductie en/of te snelle verdamping van de traanfilm* en kunnen behoorlijke impact hebben op je dagelijkse leven. “Vaak zijn droge ogen toe te schrijven aan leefstijl, hormonale afwijkingen of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen”, vertelt Dam. “De optometrist kan je hierover informeren en indien nodig behandelen. Wanneer de behandeling door de optometrist niet afdoende is kan de optometrist doorverwijzen.” Informatievoorziening en het creëren van bewustwording spelen een belangrijke rol in zowel het vroegtijdig opsporen van oogaandoeningen als het voorkomen van verergering van klachten. En wanneer je, door het dragen van een bril of lenzen, toch al regelmatig een optometrist bezoekt, heb je daarin een voorsprong. “Ook tussen de reguliere controles in kun je echter voor vragen en een checkup bij de optometrist terecht”, adviseert Dam. “Net als voor het vooronderzoek dat voorafgaat aan een refractiebehandeling en de nacontroles. Informeer hierover bij je optometrist.” 

 

 

 

AANDACHT VOOR MACULADEGENERATIE

 

Deze maand vraagt de MaculaVereniging aandacht voor maculadegeneratie (MD), de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid in Nederland. “Omdat onze samenleving vergrijst en MD bij veel oudere mensen voorkomt, zal dit aantal toenemen”, vertelt Heleen Schoots-Wilke, voorzitter a.i. van de MaculaVereniging. “De meest voorkomende vorm van MD is leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Het eerste dat je meestal bemerkt is een deuk of een hobbeltje in een rechte lijn of deurstijl, de regels in een boek of krant gaan golven. Soms wordt de verminderde scherpte beschreven als een doffe of een donkere vlek. Anderen hebben het over een grauwe, een lege of ook wel een rommelige vlek waar je onmogelijk naast kunt kijken.” Zodra je een van bovenstaande afwijkingen constateert, adviseert ze met klem, “ga dan direct naar de huisarts voor een verwijsbrief naar de oogarts.”

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.