Het microbioom als graadmeter voor je gezondheid

“Zonder je microbioom kun je niet leven. Het gaat om alle bacteriën, gisten en schimmels in je darmen. Er is steeds meer onderzoek waaruit blijkt hoe belangrijk het microbioom is bij gezondheid en ziekte”, aldus Marianne Rook van de Maag, Lever, Darmstichting.

Diëtist en Voedingswetenschapper Marianne Rook is Gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Wij willen graag dat iedereen zijn spijsvertering leert kennen. Je spijsvertering vertelt je namelijk alles over je gezondheid. Want net als je hart, longen en hersenen is je spijsvertering van levensbelang. Luister ernaar en neem je buik serieus.

 

MICROBIOOM

 

Het microbioom, vroeger ook wel darmflora genoemd, betreft alle bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in je dikke darm leven en veel goed doen voor je lichaam. De term microbioom dekte de lading beter dan de term darmflora, omdat het vooral om bacteriën gaat en de term ‘flora’ naar planten verwijst.

VINGERAFDRUK

 Het microbioom speelt een grote rol bij gezondheid. Rook: “Zonder het microbioom kun je niet leven. Ieder microbioom is zo uniek als een vingerafdruk. De samenstelling verschilt van persoon tot persoon. Een gezond microbioom bevat veel en veel verschillende soorten bacteriën. Je kunt het beïnvloeden met voeding en andere factoren. Of je wel of geen borstvoeding hebt gehad. Of je bent geboren via een keizersnede en je genetische achtergrond.” PDS Bij aandoeningen zoals prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en metabool syndroom (MBS), diabetes, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer speelt het microbioom ook een rol. Rook: “Het is daarbij vooralsnog onduidelijk wat oorzaak en wat gevolg is. Bij PDS zien we dat mensen een minder divers microbioom hebben, maar we weten niet of het door de PDS komt, of omdat PDS ontstaat vanwege het ongezonde microbioom.” Bij het metabool syndroom is die link nog wat verder weg. Rook: “MBS ontstaat vaak door een ongezonde leefstijl, mensen die obesitas hebben en de ongezonde bacteriën voeden met suikers en vetten.

VOEDINGSADVIEZEN

Er lopen onderzoeken naar het microbioom en gezondheid. “We kunnen het microbioom in kaart brengen”, zegt Rook: “Het duurt echter nog jaren voor we voldoende weten om gerichte persoonlijke voedingsadviezen te kunnen geven. Wel weten we dat vezelrijke voeding het lievelingsportie is van je darmbacteriën. Je voedt goede bacteriën met vezels en je microbioom zet de vezels om in belangrijke stofjes die een rol spelen bij gezondheid. Vezels doen dus meer dan alleen een soepele ontlasting geven.”

PROBIOTICA

 

Bewegen, slapen en weinig stress zijn ook belangrijke factoren om je microbioom gezond te houden. “Daarnaast zou probiotica, producten die grote hoeveelheden nuttige bacteriën bevatten, in sommige gevallen kunnen helpen”, zegt Rook. “Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijke gunstige effecten van probiotica op klachten. Probiotica kunnen soms bij PDS helpen, maar het is bij PDS vaak zoeken naar de juiste behandeling en altijd in overleg met de huisarts.” Bernice (zie casus) zou voor het vinden van een passende behandeling veel profijt kunnen hebben van de ‘Keuzehulp PDS’ die op de website van de Maag Lever Darm Stichting is te vinden. Rook besluit: “We willen graag de krachten bundelen van het al zeer goede microbioom onderzoek in Nederland en zorgen dat onderzoeksresultaten ook echt bruikbaar zijn in de praktijk en voor de maatschappij. Dan kunnen we mensen meer inzicht geven in hun gezondheid en hopelijk ziektes voorkomen. Het is nu nog toekomstmuziek, maar een belangrijke reden om het onderzoek voort te zetten.” 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.