Hoe gezond is de ramadan?

Afgelopen weekend is de ramadan begonnen. Een jaarlijkse traditie waarbij moslims niets eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zodra de zon onder is wordt er weer gegeten en gedronken. Genoeg om de hele dag te compenseren. Sommige mensen vragen zich wel eens af of de ramadan wel goed is voor je lichaam. Er zitten een hoop voordelen aan voor je lichaam maar ook enkele nadelen maar wat zijn die voor en nadelen dan?

 

Voordelen
De ramadan is voor gezonde mensen geen enkel probleem. Je eet eigenlijk ongeveer hetzelfde op een dag alleen dan in de avonduren in plaats van overdag. Je lichaam gaat er niet op achteruit, aangezien je gewoon dezelfde voedingsstoffen binnen krijgt als normaal. De ramadan zorgt er namelijk ook voor dat je je eigen eetgedrag goed onder controle hebt en kan krijgen. Je probeert op allerlei manieren ervoor te zorgen dat je niet aan eten denkt. Je gaat dan afleiding zoeken en zorgt ervoor dat je minder rondom etende of drinkende mensen staat. Ramadan staat ook voor saamhorigheid en doordat de moslims het natuurlijk als een eenheid doen sta je er nooit alleen voor en heb je altijd steun om je heen.

 

Nadelen
De ramadan heeft ook enkele nadelen. Je haalt bijvoorbeeld je energiebalans door elkaar. Je hersenen hebben gedurende de dag energie nodig. Als je overdag niet eet wordt je concentratieniveau hard omlaag gehaald. Voor mensen die op school zitten of op werk kan dat nog wel eens tot problemen leiden. In landen waar de ramadan een traditie is wordt er tijdens deze periode minder hard gewerkt en hebben jongeren minder school waardoor dit nadeel voor hun minder groot is. In landen waar de ramadan begint als de temperatuur extreem hoog is of als het midden in de zomertijd begint in een land kan het overdag niet drinken ook gevaarlijk zijn. Er is dan een kans op uitdroging maar dit is wel echt alleen in landen waar de temperatuur extreme hoogtes haalt niet zoals hier bijvoorbeeld.

 

Hoe kan je de ramadan gezond volgen
De ramadan is voor de meeste mensen niet schadelijk. Voor de mensen voor wie het wel schadelijk is wordt in de Koran ook een uitzondering gemaakt zoals bij zwangere vrouwen bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat je gezond en vooral niet te veel eet. Vooral de avondmaaltijden zijn echte feestmaaltijden. Je kunt het vergelijken met een hele maand Kerstmis vieren. Op dit moment is de ramadan in volle gang en zal dit nog doorgaan tot het einde van de maand.

 

Meer lezen hierover ga dan naar: Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de Ramadan? – Hijama & Cupping Nederland

 

Lees meer over duurzaamheid en leefstijl: of Meer duurzaamheid in de zorg door betere voeding – Clique Media BV

 

Wilt u meer lezen over wat voeding met het lichaam doet ga dan naar: Pak je geheugen aan! – Clique Media BV

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.