Hoog cholesterol kan erfelijk zijn!

Het Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart-& Vaatziekten (in het kort bij stichting ‘LEEFH’) houdt zich bezig met de opsporing van Familiaire Hypercholesterolemie (in het kort ‘FH’).

 

Een hele mond vol! Voor sommige mensen is dit wel bekend terrein. Dan blijkt FH gevonden te zijn in de familie en zijn de familieleden genetisch getest in het verleden. Tot met 2013 was er namelijk een bevolkingsonderzoek voor FH en toen zijn veel families zijn getest.

 

Wat is Familiaire Hypercholesterolemie (‘FH’)?

 

Iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol, veroorzaakt door mutatie in het DNA. Mensen met FH hebben dan een hoog cholesterol, terwijl ze wel gezond eten en genoeg bewegen. Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het is dus nodig. Maar, bij mensen met FH is het zgn. LDL-gehalte van het cholesterol verhoogd. LDL-cholesterol hoopt zich op in de wanden van de bloedvaten. Door deze ophoping ontstaat aderverkalking en daarmee loop je meer risico op (vroegtijdige) hart- en vaatziekten.

 

Komt FH veel voor

 

FH is een van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer één op de 240 Nederlanders heeft FH, wat betekent dat zo’n zeventigduizend mensen in ons land deze aandoening hebben. Elke jaar worden er ongeveer 700 baby’s met FH geboren.

 

Familieonderzoek bij FH

 

 Jaarlijks wordt bij 300 families FH gevonden. Indien FH wordt gevonden is het belangrijk dat ook de familieleden genetisch getest worden op de mutatie in de familie. Een eerstegraads familielid (ouder, broer, zus en kinderen) heeft namelijk 50% kans om het ook te hebben. Bij FH is de kans groot dat iemand al vanaf zijn geboorte een verhoogd cholesterol heeft. Daar merk je in eerste instantie niets van. Het ophopen van LDLcholesterol in de vaatwand kan zo al vroeg beginnen. Het is dus belangrijk om op jonge leeftijd te weten of je wel of geen FH hebt.

 

Dennis Boor

Directeur van stichting LEEFH

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.