Hoogsensitiviteit nader bekeken

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Éen op de vijf mensen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament waar veel misverstanden over bestaan. In dit artikel wordt ingegaan op hoogsensitiviteit onder andere in relatie tot de naderende, veelbesproken economische reset.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Dr. Elaine N. Aron

In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe Dr. Elaine N. Aron de term highly sensitive person (HSP), oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon, sterk sensitief persoon of hooggevoelig persoon. Dr. Aron’s definitie luidt als volgt:  Hoogsensitiviteitis aangeboren temperament met de strategie om informatie zorgvuldig te verwerken alvorens te handelen, dat resulteert in een besef van subtiele verschillen en in snel overprikkeld raken. Dr. Aron schreef verschillende boeken over hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit

In Nederland voert Prof. Dr. Judith Homberg, hoogleraar Translational Neuroscience, onder andere onderzoeken uit naar hoogsensitiviteit. Judith: “Hoogsensitiviteit is een persoonlijke eigenschap, een karaktertrek. Hoogsensitieve mensen (HSP) zijn gevoelig voor omgevingsfactoren. Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van hoge emotionele reactiviteit en diepwerkende informatieverwerking die HSP-ers in staat stelt meer uit informatie halen. Daarnaast hebben ze een verhoogd empathisch vermogen en zijn ze sterk intuïtief.”

Zintuigen

Esther Bergsma is sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en auteur van ‘Het hoogsensitieve brein’. Esther: “We weten dat HSP-ers subtiele details waarnemen en deze prikkels diepgaand verwerken. Dit kost veel meer energie dan bij niet-HSP-ers. Een niet-HSP-er neemt minder waar en kan daarnaast datgene dat ze waarnemen makkelijk naast zich neerleggen. Een HSP-er maakt onder andere gebruik van interoceptie oftewel het vermogen om prikkels van binnenuit het eigen lichaam waar te nemen (feedback van het lichaam). Ook hebben HSP een verhoogde  emotionele gevoeligheid wat ze in staat stelt om te kunnen aanvoelen hoe iemand anders zich voelt.”

Het hoogsensitieve brein

Esther: “Enkele MRI studies laten aanwijzingen zien dat bepaalde delen van het brein van een HSP-er meer actief zijn. Het brein van een HSP-er werkt in grote lijnen als volgt: de prikkel komt binnen gevolgd door een gedachtenpatroon die onderzoekt hoe deze prikkel past binnen wat ik al weet, wat doet dit met mij, wat voor gevolgen dit heeft (risico’s en mogelijkheden) voor mij en de groep, wat is de sociale context (afstemming op de groep, harmonie in de groep, erbij horen, consequentie hoe kunnen we het goed houden met elkaar) en tot slot wat kunnen we ermee doen (formuleren actie).”
Het anders ‘bedraad’ zijn in het brein kan een enorm voordeel zijn. Zo ‘ziet’ een HSP-er meer en hij of zij kan beter op zaken inspelen. Een nadeel zijn kan zijn dat er teveel en te sterke prikkels binnenkomen met als gevolg dat een HSP-er zich overgestimuleerd en overweldigd voelt. Dat is iets dat met name in de huidige coronatijd op de loer ligt.

Sociale cohesie

Esther: “Dat wat mensen gelukkig maakt is het gevoel van teamverband en deel uit te maken van een geheel. Dit blijkt in de thuiswerksituatie lastig te realiseren. We ervaren nu hoe belangrijk sociale cohesie is. Vragen als hoe zit iedereen erbij en hoe kun je het team weer lekker laten draaien zijn op managementniveau aan de orde van de dag. Niet iedereen is in staat om sociale cohesie te verbeteren. HSP-ers kunnen dit wel, onder andere omdat zij een groot inlevingsvermogen hebben en hun brein gericht is op het groepsbelang. Juist in deze tijd hebben bedrijven HSP-ers nodig.”

HSP en de economische reset

Binnen het bedrijfsleven zijn managers vaak van de cijfers en minder van de mensen. Over het algemeen doen ze dingen niet intuïtief waardoor ongunstige besluiten kunnen worden genomen. Judith: “Ik pleit voor acceptatie dat er mensen zijn die meer aanvoelen dan jij, juist op hoger managementsniveau. HSP-ers zijn in staat om dingen te zien die anderen niet zien en dat biedt ongekende mogelijkheden. Een team is vergelijkbaar met een kudde. In de dierenwereld heeft de kudde 20% hooggevoelige dieren nodig om te kunnen overleven. De kudde ‘functioneert’ het beste wanneer er sprake is van diversiteit en de groep luistert en handelt naar de verschillende talenten. Dit geldt ook in het bedrijfsleven. De economische reset indiceert een nieuwe start en een nieuwe aanpak. Laten we deze reset gebruiken om meer diversiteit aan te brengen, ook op hoger managementniveau, waarbij er niet alleen wordt gekeken naar de verdeling man/vrouw maar ook naar persoonlijkheden.”
Esther: ”Hoogsensitieve mensen hebben de samenleving unieke talenten te bieden zoals bijvoorbeeld hun weloverwogenheid, inlevingsvermogen, oog voor de samenhang der dingen, intuïtie en (zelf)reflectie. Deze zijn onmisbaar bij het opnieuw inrichten van de samenleving tijdens en na de economische reset.”

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3305|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/12/Esther-Bergsma-HSP-redactioneel-200×300.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.