Huidige werkdruk kan gemakkelijk tot burn-outs leiden

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

 Door de sterk toegenomen stress en werkdruk onder invloed van de coronacrisis, dreigen veel werknemers binnenkort met burn-outklachten uit te vallen. Hoe meer stress en overbelasting, hoe groter de kans op een burn-out. Dit kan een domino-effect creëren: door onderbezetting ontstaat een nog grotere werkdruk en kunnen er nog meer personeelsleden uitvallen. Managers weten hier vaak niet goed mee om te gaan, zeker niet in extreme omstandigheden zoals de eerste en de huidige coronagolven.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Integrale aanpak tegen werkstress
Volgens eind vorig jaar publiceert onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten en zijn de kosten van werkstress gerelateerd verzuim opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Werkstress zorgt voor persoonlijk leed bij medewerkers en een allesomvattende aanpak ontbreekt veelal. Na de opzienbarende resultaten uit het onderzoek publiceerde TNO een whitepaper waarin beschreven wordt hoe TNO werkstress vanuit diverse invalshoeken bekijkt en wat de visie is op het voorkomen van werkstress. Individuele, organisatorische en maatschappelijke factoren spelen daarbij een rol en beïnvloeden elkaar. Dit vraagt om een integrale aanpak, met aandacht voor het verminderen van de oorzaken van werkstress en voor het verbeteren van de omgang met stress. Daarbij moet ook aandacht zijn voor aspecten op het niveau van het individu, het team, de organisatie en de maatschappij. Maatwerk en kennis over alle facetten van stress zijn dan ook cruciaal voor het aanpakken van werkstress.

Vitale sectoren
In een aantal vitale sectoren ontbreekt momenteel door de werkdruk het werkplezier. Om die reden is stress bijvoorbeeld een grote bottleneck voor de IC-capaciteit in ziekenhuizen. Door de aanhoudende coronadruk dreigt een groot deel van het personeel uit te vallen. Medewerkers zitten met grote problemen. Ze voelen ze dat ze perspectief missen: de vooruitzichten voor het coronaverloop en de effecten van maatregelen zijn vaag, zodat ze niet weten wat ze nog te wachten staat. Bovendien lijkt de erkenning die ze in de eerste maanden van de pandemie kregen weggeëbd.

Werkdruk
“Een eerste actie zou moeten zijn om deze mensen weerbaar te maken, zodat ze niet gaan omvallen”, zegt Theo Immers, voorzitter van NCPSB, het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out. Het is volgens hem nog zeker mogelijk om het personeel er snel weer bovenop te helpen. “Hoewel de eerste golf een hoge tol heeft geëist zijn ze gelukkig nog niet getraumatiseerd, daarvoor was de periode te kort. Ze hebben de eerste golf als een shock ervaren, en hebben zich meteen tot het uiterste ingespannen om patiënten te helpen. Dat vergde soms zes werkdagen van twaalf uur per dag! Toen de drukte op de IC afnam waren ze doodmoe, temeer omdat vóór de corona de werkdruk ook al een probleem was. In juni en juli vrijheid en opluchting, en vakantie. Maar terug van vakantie waren veel medewerkers nog steeds doodmoe. Dit moet als waarschuwingssignaal voor een burn-out worden opgevat. Drie maanden zo intensief werken en continu psychische en lichamelijke reserves aanspreken, vraagt feitelijk een jaar herstel!”
Nu de tweede golf veel sneller is gekomen dan verwacht, is de veerkracht van het personeel ineens verdwenen. Men wil een andere baan, weigert overuren te maken. Immers: “Dit zijn onnatuurlijke reacties, want het gaat tegen hun overtuiging in. Hun vak is hun roeping. Er heerst dus een innerlijke strijd; ze vluchten voor een nieuwe golf, maar kunnen hun roeping ook niet loslaten.”

Perspectief
Het is dus zaak om het IC-personeel zo snel mogelijk weerbaar te maken, zodat ze hun stress kunnen beheersen. Daarvoor hebben ze perspectief nodig. Wat voor perspectief is reëel in deze periode? “De ziekte is beter te managen dan tijdens de eerste golf, de medische behandelingen zijn veel beter, corona wordt steeds minder heftig. Deze boodschap moet duidelijk zijn, want dat biedt perspectief. Ook nieuwe blijvende aandacht van de overheid zal helpen. En heldere, strikte coronamaatregelen natuurlijk. Met perspectief kunnen we een beter beroep doen op de roeping van het personeel”.

Burn-out
Het gevaar ligt in een burn-out. Die voelt niemand aankomen want de aanloop er naar toe is onbewust. Het begint met rationeel wegredeneren van problemen, terwijl dit juist de stress vergroot. Een betere benadering zou zijn om de innerlijke strijd niet weg te redeneren maar juist bewust te maken, zodat het helder wordt wat het eigenlijke probleem is en hoe daarmee om te gaan. “Daarvoor is wel professionele coaching en systematiek nodig. Het is essentieel, want als het personeel langdurig wegvalt kan de IC-capaciteit zomaar halveren. Alleen als iemands bevlogenheid wordt gewaardeerd kan hij of zij vitaal en mentaal optimaal presteren!”

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”2953|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/10/3242-1-e1604072726365.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.