In de toekomst zal crypto belangrijk zijn voor banken

De rol die banken in de financiën van de toekomst zullen gaan spelen is nog onbekend. Hoe meer het monetaire systeem wordt gedecentraliseerd, hoe meer hun functie zal veranderen; nu zijn het nog belangrijke centrale partijen waarlangs transacties lopen. Het is daarom belangrijk voor banken om op de hoogte te blijven van de blockchaintechnologie.Francisco Maroto geeft leiding aan de blockchainactiviteiten van de Spaanse bank BBVA en onderzoekt de moge- lijkheden van cryptovaluta, om de ontwikkelingen niet te missen. “Mijn taak is om een strategie te ontwik- kelen en projecten op te starten.”

 

 

Werken banken al met blockchain en crypto?

 

“Weinig mensen weten het, maar banken zijn al zo’n zes jaar met blockchain bezig. Vanuit onze Zwitserse tak bieden we handel en bewaring van cryptovaluta aan, zodat onze klanten ze via ons kunnen kopen en verkopen. De meeste banken hebben speciale blockchainteams en onderzoeken wat ze ermee kunnen. Aan de ene kant kijken ze naar de mogelijkheden van de techniek, aan de andere kant naar de handel.”

 

 

Hoe zien banken de toekomst?

 

“We weten niet wat er in de financiële wereld zal gaan gebeuren. In de toekomst zou blockchain kunnen worden gebruikt voor transacties met aandelen, obligaties en allerlei nieuw geld, zoals digitale euro’s en stablecoins. Voor binnenlandse betalingen zie ik nog niet veel voordelen. Miljoenen mensen betalen tegenwoordig al 24 uur per dag kosteloos vanaf elke plek. Kunnen Bitcoins of digitale euro’s daarmee straks concurreren? Blockchain heeft in elk geval toegevoegde waarde in de aandelen- en obligatiemarkten, omdat levering en betaling daardoor onmiddellijk en op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden; een stuk eenvoudiger dan de gecompliceerde manier waarop transacties nu plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor internationale betalingen. De tijd zal het leren, uiteindelijk zullen de klanten beslissen welk type betalingsmiddelen ze willen gebruiken. Voor banken is experimenteren goed: het stimuleert de competitie en houdt ze alert op het vinden van de beste oplossingen.”

 

 

Vormen blockchain en crypto geen bedreiging voor banken?

 

“Alleen als er extreme decentralisatie zou plaats- vinden. Maar wat zouden de consequenties daarvan zijn? Centrale partijen blijven nodig voor controle, regulering en om financiële transacties veilig en soepel te laten verlopen. Een aantal taken van banken zullen verdwijnen, maar zeker niet allemaal. Voor klanten die niet zelf al hun geld willen bewaren en beheren via hun pc of smartphone, en niet het risico willen lopen om te worden gehackt of hun wachtwoord kwijt te raken, blijven banken nuttig en gemakkelijk.”

 

 

Zullen cryptovaluta ooit algemeen als geld worden gebruikt?

 

“Crypto’s zijn altijd extreem volatiel geweest, en dat is geen voordeel voor geld. Maar we moeten niet vergeten dat er landen zijn waar de waarde van de officiële munteenheid nog veel meer fluctueert! In de toekomst, als regulering serieuzer wordt aangepakt en grotere marktpartijen zich met crypto’s zullen bezighouden, zal de beweeglijkheid zeker afnemen. Ik denk dat de mate van regulering zal afhangen van hoe ‘cryptovriendelijk’ landen zijn. Zwitserland en Singapore hebben ontwikkelde cryptomarkten, en

geven die markten de gelegenheid te groeien. China daarentegen verbiedt zelfs het delven van Bitcoins! De Verenigde Staten en de EU staan er open voor, maar blijven voorzichtig. Ze willen crypto’s reguleren volgens de maatstaven die ook voor andere financiële markten gelden, en letten op bescherming van gebruikers en het voorkomen van marktmisbruik en witwaspraktijken. Dat is goed voor de banken, want die zijn dit soort regulering gewend, en het zal de cryptomarkten veilig en betrouwbaar maken.”

 

 

De situatie in Nederland

 

En hoe is de situatie in Nederland? We vroegen Wilhelm Roth, CEO van de Nederlandse crypto-fondsbeheerder Icoinic naar zijn mening. “Banken zijn altijd op zoek naar innovatie, dus ook hier experimenteren ze met blockchain en crypto’s. De handel en bewaring zijn hier nog beperkt.”

 

 

Wat denkt u van de regulering?

 

“Icoinic is geregistreerd, zoals elke serieuze fonds- beheerder. We zouden graag meer regulering zien die op de cryptomarkt is toegespitst. Regu-leringen die streng genoeg zijn om publieke veiligheid te garanderen, maar die anderzijds geen experimenten en vernieuwingen lamleggen. Dat zou veelbelovende ontwikkelingen in mondiale trans- acties en handel ver-hinderen. Ik zie gelukkig positieve belangstelling van de AFM.”

 

 

Hoe ziet u de toekomst van banken?

 

“Banken worden geconfronteerd met twee essentiële kwesties: hoe competitief te blijven in de private sector, en hoe om te gaan met hun rol als tussenpersoon tussen de centrale financiële autoriteiten en het publiek. Wat betreft hun private bankactiviteiten wordt het interessant hoe ze crypto’s in hun beleggingsportfolio zullen integreren. Icoinic zou graag samenwerken met kleine en middelgrote banken, om die integratie professioneel vorm te geven.”

 

 

Is er haast bij?

 

“Ik denk het wel. Er zijn turbulente tijden in aantocht, de kans op een serieuze recessie is groot. De grote financiële instellingen zullen tot het uiterste worden uitgedaagd. Een aantal banken kunnen in de problemen komen en zullen zich technologisch moeten upgraden om te overleven. De komende jaren zullen beslissend zijn: zullen banken in hun huidige vorm kunnen voort-bestaan of zullen ze worden opgesplitst en verdeeld over verschillende sectoren van het financiële systeem?

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.