Incontinentie bij mannen vaak nog een taboe, veel oplossingen voorhanden

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Eén op de vijf mannen boven de 65 jaar heeft last van ongewild urineverlies. Omdat mannen hier vaak jarenlang mee blijven tobben voordat zet de stap naar de huisarts zetten, wordt hun kwaliteit van leven lager. Het hoort nu eenmaal bij de gevorderde leeftijd en er kan toch weinig aan worden gedaan, denkt men. En dan is er ook het schaamtegevoel om er mee naar buiten te komen. Tine van den Bos is voorzitter van patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All, die hier verandering in wil aanbrengen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De stap naar de huisarts is altijd het beste maar veel mensen kunnen daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken. Patiëntenorganisaties nemen die rol op zich en maken zich ook sterk voor een zo goed mogelijke medische behandeling.

Mensen met incontinentieproblemen gaan vaak minder drinken, naar buiten of sporten. Allemaal symptoombestrijding, stelt Van den Bos. “In ons land kunnen we incontinentieproblemen heel goed oplossen, als men eenmaal over de drempel van de huisarts is. Er zijn in ons land 3,5 tot 4 miljoen mensen met plasklachten. Je hoeft deze echt niet te accepteren. Er staat immers een heel leger van deskundigen klaar om je te helpen.”

Volop medische zorg beschikbaar

Bekkenfysiotherapeuten kunnen patiënten vaak helpen om hun incontinentie onder controle krijgen. Continentieverpleegkundigen adviseren over aanschaf en gebruik van passende materialen.

Is men eenmaal bij de uroloog, dan zal deze samen met de patiënt bekijken wat de meest passende behandelwijze is.

Een heel goed advies is om met lotgenoten contact te zoeken, of in elk geval één vertrouwenspersoon waarbij je je verhaal kunt doen. Het gevoel van schaamte kan minder worden en de drempel verlagen om bijvoorbeeld een telefonisch spreekuur te plannen dat door diverse patiëntenorganisaties wordt aangeboden.

Veel mensen zijn ook onbekend met het feit dat veel incontinentiemateriaal wel degelijk wordt vergoed door de verzekeraars. Functioneringsgericht voorschrijven is tegenwoordig hierbij de norm, waarbij de behoeftes van de patiënt echt centraal staan. Heel bijzonder voor Nederland, aldus Van den Bos die graag nog een oproep aan de gemeenten wil doen.

Gedurende de coronacrisis merken veel fietsers en wandelaars dat er in ons land heel weinig openbare toiletten zijn, ook omdat veel horecagelegenheden gesloten waren. We willen graag, samen met de Toiletalliantie, om de 500 meter een openbaar toilet in drukke gebieden. Nu gebeurt dat nog op vrijwillige basis, maar de overheid zou hierin een grotere rol kunnen spelen.”

Hoofdoorzaken incontinentie

Drs. Bart van Bezooijen is uroloog met als aandachtsgebied mensen met incontinentie bij Meander Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).
Hij vertelt dat er bij mannen grofweg twee belangrijke oorzaken zijn van ongewild urineverlies; de eerste is een bijwerking van een operatie of bestraling om prostaatkanker te verhelpen. Daarnaast groeit bij elke man de prostaat. Het is niet erg als deze naar buiten groeit, maar als de prostaat naar binnen uitzet, wordt de plasbuis dichtgedrukt en de plasstraal zwakker. Dat doet zich meestal voor bij mannen vanaf 55 jaar. Rondom het plassen komen er vaker natte plekken in de broek of er is sprake van ongewenst nadruppelen.

Vormen van incontinentie

De meest voorkomende vorm van incontinentie bij mannen is die wanneer je dusdanig veel aandrang krijgt dat je het toilet niet haalt. Dan is het meestal de prostaatvergroting die in de weg zit.  Urineverlies komt ook voor bij drukverhogende momenten als hoesten, niezen en persen of urineverlies komt voor. Dit is vaak het gevolg van problemen met de sluitspier die de druk niet kan weerstaan, typisch iets dat veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Ok mensen met neurologische aandoeningen als de ziekte van Parkinson en multiple sclerose krijgen met incontinentieverschijnselen te maken en komen bij de uroloog terecht.

Veel oplossingen mogelijk

Van Bezooijen zegt dat men vandaag de dag bij plasproblemen niet alleen de prostaat maar het hele spel van samenwerkende organen zoals de blaas, de sluitspier of de bekkenbodemspieren in ogenschouw neemt. Deze moeten allemaal hun eigen werk goed kunnen doen om tot een goede plas op het juiste moment te kunnen komen. Als de bekkenbodemspieren een negatieve rol spelen, kun je terecht bij de bekkenbodemtherapeut.

Bij aandrangsincontinentie met de prostaat als oorzaak zijn er in eerste instantie medicijnen voorhanden die de blaasactiviteit remmen. Als prostaatvergroting de oorzaak is en medicijnen niet voldoende helpen, kun je een operatie overwegen. Stimuleren van een zenuw is ook een optie om de blaas tot rust te brengen. Een andere behandelmogelijkheid is het spuiten van botox, een spierverslapper, via de plasbuis in de plasspier om deze gedeeltelijk stil te leggen.

Ook is het mogelijk om een bandje of een spier om de plasbuis te leggen, je kunt ook een kunstsluitspier aanbrengen, een opblaasbaar ringetje om de plasbuis heen.

Om kort te gaan, er zijn tegenwoordig talloze behandelmogelijkheden voor incontinentieproblemen, er is dus geen enkele reden om hiermee te blijven rondlopen, aldus Van Bezooijen.

 

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.