Boezemfibrilleren en slaapapneu: een nog weinig onderkende associatie

Hoewel er een duidelijke associatie is tussen slaapapneu en boezemfibrilleren, lijkt dit bij lang niet alle patiënten en zorgverleners bekend te zijn. Longarts Renée van Snippenburg en cardioloog Harry Crijns komen tijdens hun werk voor Ksyos het verband geregeld tegen. Crijns: “Mensen leveren veel kwaliteit van leven in als je deze zaken niet goed behandelt.

Onderzoek toont aan dat patiënten met boezemfibrilleren een fors verhoogd risico hebben op slaapapneu en dat slaapapneu de kans op onder meer hoge bloeddruk en hartritmestoornissen vergroot.1 Verschillende biologische mechanismen kunnen aan dit verband ten grondslag liggen, onderzoekers denken hierbij aan factoren als oxidatieve stress, verhoogde sympathische activiteit, metabole afwijkingen en endotheeldisfunctie2. Het verband tussen beide zaken wordt vaak ofwel vanuit slaaponderzoek, of vanuit cardiologisch onderzoek geconstateerd.

 

Slaaponderzoek thuis

 

Renée van Snippenburg werkte twintig jaar als longarts in het ziekenhuis, voordat ze als zelfstandig longarts onder meer de slaapapneu-consulten bij Ksyos ging doen. “Huisartsen kunnen dit onderzoek voor hun patiënt bij Ksyos Slaap aanvragen,” vertelt Van Snippenburg. “Na de aanvraag krijgt de patiënt een slaaprecorder mee of krijgt deze thuis gestuurd. Dit is een klein apparaatje dat de slaappositie, de hartslag, de zuurstofsaturatie en de mate van sympathische activiteit meet.” Bij Ksyos wordt tijdens het slaaponderzoek de slaap drie nachten gemeten, in tegenstelling tot de ene nacht die in het ziekenhuis gebruikelijk is. Van Snippenburg: “Soms zie je dat de waarden één nacht betrekkelijk normaal zijn, maar blijkt er in de andere twee nachten wel degelijk sprake van slaapapneu.”

 

Videoconsult en behandeling

 

Enkele dagen na het onderzoek bespreekt de longarts met de patiënt via een videoconsult de uitslag en de eventuele behandeling. Van Snippenburg: We geven aandacht aan levensstijlveranderingen, we kunnen bijvoorbeeld een MRA-(slaapbeugel) voorschrijven en kunnen een CPAP-behandeling starten.” In dit laatste geval wordt de CPAP bij de patiënt thuis afgeleverd en wordt de patiënt begeleid bij het gebruik. Wanneer de longarts ziet dat er sprake is van hele complexe problematiek (bijvoorbeeld door comorbiditeit zoals een grote component hartfalen of de verdenking op andere slaapstoornissen dan alleen obstructieve slaapapneu, zoals bij neurologische schade in het verleden), verwijst ze de patiënt door naar het ziekenhuis. “Ik zie vaak bij het apneu-onderzoek dat er veel ectopische slagen ’s-nachts zijn,” vertelt Van Snippenburg. Dit kan passen bij een reeds bestaande ritmestoornis, maar als ik zie dat iemand van bijvoorbeeld zevenentwintig jaar met weinig apneu en weinig desaturatie toch veel ectopische slagen heeft, stuur ik ze ook terug naar de huisarts voor holteronderzoek.”

 

Kwaliteit van leven

 

Harry Crijns was jarenlang hoofd van de vakgroep cardiologie van het MUMC+. Bij Ksyos beoordeelt Crijns onder meer holteruitslagen. “We weten dat veel patiënten die verwezen worden met boezemfibrilleren, op de achtergrond slaapapneu hebben,” vertelt Crijns. “We merken echter dat dit maar weinig bekend is bij patiënten en huisartsen.” Volgens Crijns is het voor patiënten erg belangrijk om deze associatie goed uit te zoeken. “Bij mensen met symptomatische slaapapneu is er een groot risico dat de behandeling van ritmestoornissen en andere cardiale problemen zal falen. Wanneer je bij een patiënt met boezemfibrilleren aan de slag gaat met katheterablaties en medicatie

tegen ritmestoornissen terwijl op de achtergrond een slaapapneu speelt, ontstaat toch steeds weer een recidief. Mensen leveren veel kwaliteit van leven in als je slaapapneu niet goed behandelt.”

 

Geen wacht- of reistijd voor de patiënt

 

Bij Ksyos wordt alle zorg zoveel mogelijk online verzorgd, een manier van werken die volgens Van Snippenburg uitermate geschikt is voor eenvoudig slaaponderzoek. “Voor het merendeel van de slaaponderzoeken is er geen ziekenhuisomgeving nodig,” aldus Van Snippenburg. “We doen dit onderzoek nu bijna twee jaar op deze manier en de respons is erg positief.” Ook voor cardiologisch onderzoek kan een online zorgverlener erg efficiënt zijn. “Bij vermoeden van een hartritme- of geleidingsstoornis kan een huisarts kosteloos via het Ksyos platform een holteronderzoek aanvragen,” vertelt manager Cardiologie Natasja Snijders. “De gegevens worden via het Huisarts Informatie Systeem (HIS) ingevuld in het Ksyos platform, waarna de huisarts de geschikte opnameduur kiest en de holter bevestigt.” Na het onderzoek wordt de uitslag beoordeeld door een cardioloog, de huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen via EDIFACT in het HIS. Bij een afwijkend holteronderzoek of aanvullende vragen, kan een huisarts via het Ksyos platform bovendien kosteloos een consult starten met een cardioloog in de regio. “De voordelen van deze manier van werken zijn onder meer dat er geen wacht- of reistijd voor de patiënt is,” aldus Snijders. Een consult met een cardioloog kan ook gestart worden na het maken van een rust ECG. Ksyos biedt hierbij verschillende mogelijkheden aan voor de aanschaf van een ECGapparaat, wanneer de aanvrager deze apparatuur niet heeft. “Bij Ksyos werken we altijd met ervaren cardiologen en de beste apparatuur en verbeteren we continu onze kwaliteitsprotocollen. Zo zorgen we ervoor dat de zorg zo goed en efficiënt mogelijk wordt ingericht.”

 

OVER KSYOS

 

Met 4.500 medisch specialisten en paramedici en 7.500 huisartsen is Ksyos de grootste gezondheidsinstelling van Nederland. Samen zien ze zo’n 1.500 mensen per dag. Patiënten kunnen bij Ksyos direct terecht voor medisch specialistische zorg voor niet-complexe klachten op het gebied van cardiologie, slaapgeneeskunde, GGZ, dermatologie, oogheelkunde en longgeneeskunde. Ksyos levert deze zorg met hulp van moderne technologie dicht bij huis, zonder wachttijd en voor een eerlijke prijs.

 

www.ksyos.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.