Kunnen ouderen in 2030 nog zelfstandig blijven wonen?

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

We worden steeds ouder. De resterende levensverwachting van Nederlandse 65-jarigen is sinds 1970 voor mannen met bijna vijf, voor vrouwen met ruim vierenhalf jaar toegenomen en bedraagt nu gemiddeld ruim twintig jaar. Verreweg de meeste ouderen blijven zelfstandig wonen, ook als ze in toenemende mate afhankelijk worden van informele en formele zorg, de meesten gaat dat gelukkig ook goed af.

Tot zover het goede nieuws. Want zelfstandig kunnen blijven wonen staat of valt met een goede zorg en deze wordt nu juist door verschillende factoren bedreigd. Vanwege de enorme toename van het aantal ouderen dreigen toenemende tekorten aan mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in zorg en welzijn, binnen een toch al een zeer krappe arbeidsmarkt. Daarnaast is er het onoverzichtelijke woud van wetten en regelingen die het ouderen niet makkelijk maakt overzicht te houden en de regie te houden over hun zorgvraag. En er zijn natuurlijk structurele problemen op de woningmarkt.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”false” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=”” first=”true”][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”true” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=”” first=”false”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Op dit moment wordt er voor ouderen veel te weinig gebouwd en verbouwd, wat ook de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Commissie

Eind 2018 stelde het kabinet de commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ in. De opdracht was om advies uit te brengen over wat er nodig is om ook in 2030 de zorg voor thuiswonende ouderen op peil te kunnen houden. Op 15 januari heeft de voorzitter oud-minister Wouter Bos haar rapport aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangeboden. De commissie komt met 35 aanbevelingen, waaruit drie belangrijke conclusies zijn te trekken.

  • Meer (ver)bouwen

Op dit moment wordt er voor ouderen veel te weinig gebouwd en verbouwd, wat ook de doorstroming op de woningmarkt belemmert. Dat onderschrijft ook Manon Vanderkaa, directeur van de grootste Nederlandse seniorenorganisatie KBO-PCOB. “De urgentie is op dit gebied inmiddels wel heel groot, we moeten echt aan de slag.”

Een passende woonomgeving is voor ouderen cruciaal om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen en zo min mogelijk afhankelijk te worden van zorg. Dat hoeft niet altijd de woning te zijn waarin de oudere het grootste deel van zijn/haar leven heeft gewoond. Nieuwe woonvormen, tussen het aloude eigen huis en verpleeghuis in, kunnen een oplossing bieden. De wijkverpleegkundige is in de visie van de commissie het beste in staat om aan te geven wanneer het in redelijkheid niet meer te verant¬woorden is dat iemand thuis blijft wonen en de kosten van de zorg die daarvoor nodig is op de gemeenschap afwentelt.

Vanderkaa wil dit nuanceren: “De wijkverpleegkundige kan hier een belangrijke rol spelen maar soms ook de huisarts of de praktijkondersteuner. Dat is echt maatwerk. We zijn met gemeentes en woningcorporaties in gesprek om aan te geven wat de wensen zijn van senioren en waar ze tegenaan lopen.

  • Meer digitaliseren

Dit geldt niet alleen voor aanbieders van professionele zorg en ondersteuning, ook ouderen zullen veel meer gebruik moeten maken van digitale technologieën om hun dagelijks leven makkelijker en aangenamer te maken. “We mogen van ouderen best verwachten dat ze meer zelf gaan doen”, stelt commissievoorzitter Bos in Trouw. Dit kan leiden tot meer eigen regie, een hogere kwaliteit van leven en een doelmatiger inzet van schaarse zorgverleners. Digitaal moet de norm worden bij zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen.

Vanderkaa: “Op digitaal gebied valt er nog veel winst te behalen bij organisaties in het veld. Waar het de senioren betreft, zal er altijd een vangnet nodig blijven. Binnen onze achterban zien we groepen senioren die altijd digitaal vaardig geweest zijn maar op een gegeven moment nieuwe ontwikkelingen niet meer bijhouden of last krijgen van verslechterd zicht of een verminderde motoriek.”

  • Meer samenwerken

De commissie stelt dat we in de komende decennia in de zorg voor ouderen moeten woekeren met schaarse middelen op financieel gebied en menskracht. Dat vraagt om samenwerking en dus om goede afspraken tussen woningcorporaties, burgerorganisaties, aanbieders van zorg en ondersteuning, gemeenten en zorgverzekeraars op regionaal niveau.

Vanderkaa kan zich hier in vinden. “Meer samenwerking graag en schotten wegwerken, hier is nog veel winst te behalen. Daarbij moeten we veel meer gaan denken vanuit de vraag en behoeften van senioren. Dan kan weer leiden tot nieuwe vormen van zorg, waarbij de specialist ouderengeneeskunde in de wijken een belangrijke rol kan spelen en een goede ondersteuning van mantelzorgers overbelasting kan voorkomen.”

Zelfredzaamheid

Vanderkaa: “Het rapport is behoorlijk compleet en we staan in belangrijke mate achter de inhoud. Wel opmerkelijk zijn de aanbevelingen rond de zelfredzaamheid van ouderen. We moeten goed beseffen dat daar ook grenzen aan zitten. Als mensen tot op hoge leeftijd elkaars steun kunnen zijn, blijven ze, soms met kunst- en vliegwerk, overeind. Als dan een van de twee wegvalt, is een door de commissie genoemde kookcursus voor de overblijvende wel een heel merkwaardig antwoord. We hoeven ook niet bang te zijn dat ouderen te vroeg een beroep op de hulpverlening zullen doen, iedereen wil zo lang mogelijk alles zelf kunnen regelen en de eigen zelfstandigheid behouden. Onze ervaring is dat ouderen eerder te weinig dan te veel hulp vragen.”

Kosten afwentelen

Daarnaast heeft Vanderkaa zorgen over het afwentelen van kosten op de senioren, door ouderen zelf de huur van het verpleeghuis te laten betalen. “Veel ouderen zijn natuurlijk financieel vermogender dan enkele decennia geleden, maar er is ook een grote groep voor wie dat niet geldt. Er is veel stille armoede binnen deze groep, die niet zo snel op de trom roffelt.

Met een krap pensioen worden zij juist in hun laatste levensfase geconfronteerd met een stapeling van zorgkosten. Je kunt wat ons betreft voor de financiering voor de zorg niet zomaar de rekening bij de senioren neerleggen. Ook hier zien we graag maatwerk en moeten bepaalde groepen senioren ontzien worden.”

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Infographic Oud en zelfstandig in 2030.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_imageframe image_id=”” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/02/11Infographic-Oud-en-zelfstandig-2030-Een-reisadvies.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.